Hip Hop Kemp 2018 bude nasáklý nostalgií i nadějemi do budoucna

06.06.2018 09:49 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Dva kamarádi z Bohnickýho sídláku, co se znaj od školky, v 1.C sedí spolu v lavici. Sní o tom, že by rádi "něco velkýho", zanechat nějakej otisk ve věčnosti, vrátit svět kousek hezčí, než byl. Střih. Víc než dvacetitisícový kotel řve jméno fesťáku, který dávno přerostl všechno, co si měli drzost vysnít. Jo, je to zázrak. I sedmnáct let poté je dobrý se občas štípnout a děkovat za ty dary. Mít možnost dělat v Česku festival Hip Hop Kemp je zázrak. Jednou to mohl bejt vstupní bonus, dvakrát štěstí zelenáčů, pak do třetice všeho možnýho… Ale sedmnáctkrát? Zázrak, ne náhoda, ani klika. Už posedmnácté se ve dnech 23.-25. srpna do královéhradeckého Festivalparku sjedou fandové hip hopu ze všech koutů světa, aby společně prožili mejdan, ze kterého budou žít po celý další rok.

Když chodil Hopsin po moři fanoušků, které se před ním nerozestoupilo, ale naopak ho věrně nosilo na rukách, byl to jeden z těch nezapomenutelných momentů, které by chtěl člověk zmrazit. Zastavit čas a zvěčnit. Stačí vzpomenout a na křídlech husí kůže letíte zpátky do dnů. Jaký to může být teď? Stejný a lepší. Byl to zázrak, když Kendrick Lamar uprostřed svého majestátního mlčení po vydání remixu "Control", zamčený sám do sebe, pozval na stage během svého koncertu Fashawna, aby tu zeď mlčení prolomil. Nestalo se to v Comptonu ani v Paříži, stalo se to v Hradci Králové na Hip Hop Kempu. Fashawn od té doby vyrost, vydal spousty supr muziky a bude mít co říct i letos v létě.

Žijeme v šíleným světě, někdo se snaží zapomenout, schválně se topit ve víru zábavy, rozptýlit hlavu, než si ji definitivně ustřelí. Někdo se do toho nebojí říznout. Že se právě teď povede dotáhnout někoho tak radikálně tvrdýho, jako Immortal Technique, to je paráda. Konečně. To čekání bylo nekonečný. No není to zázrak? A se sebevražednou dvojkou $uicideboy$, věčným průšvihářem Chief Keefem, rváči s osudem - Evidence a Illa J a Luciferem Billem $aberem v čele to bude jízda vpravdě pekelná.

Jestli se o něco snažíme vážně od začátku, tak je to pestrost a vyváženost. S holkama je to o něco těžší, ale najdou se. Genderovou vyváženost se nám právě povedlo dostat do zvláštního paradoxního bodu, kdy se může stát, že "největší koule" na fesťáku bude mít holka. Young M.A je přísnější než penalta v nastavení. Jestli vás Young M.A nakopne, Bahamadia naopak pohladí. Medovej hlas z Philly dělá rap příjemnějším už dvaadvacet let a nemyslíme si, že hodlá přestat. A k tomu královna Sa-Roc.

Pokud je historie příběhem, psaným vítězi, může být zlatá éra hranicí obtahující sladkobolný časoprostor zásadního významu. Ta doba se na časové ose neustále posunuje, momentálně se ale ještě shodneme, že tak v rapu budeme říkat devadesátkám, OK? Doba, kdy bubny měly koule a kritici nemohli říct ani hovno. Máme tady na to totiž zástup klasiků žánru: The Beatnuts, Jeru The Damaja, společný 90's showcase ve složení Nine, El Da Sensei a Snowgoons DJs, AG z D.I.T.C. Z různých čtvrtí, ale všichni poctivej NY rap, čistej do morku kosti.

Nostalgie. I když je nám to občas předhazováno, rozhodně necouváme a nežijeme s pohledem upřeným přes rameno. Držíme odkaz, víme odkud, ale hlavně koukáme, kam dál. Výjimky se ale samozřejmě najdou. V roce 96 a 97… Dvě z nejslavnějších hiphopových kapel v Česku a na Slovensku dosud nikdy nehrály na Kempu. Stály sice u zrodu, ale než se stihnul narodit i náš fesťák, ony už to měly za sebou. Šestnáct let jsme si mysleli, že už to tak i zůstane. Teď už nějakou dobu doufáme, že ne. Chaozz a Trosky se rozhodly tomu dát ještě jednu rundu, a obě legendární party se tedy na Kempu poprvé a velmi pravděpodobně i naposledy objeví v plné síle. Kolik rebelství jde nasát a uvolnit ze "Zakázané uvolnenie"? Jak aktuální je protest à la "Planeta opic"?

Z domácí scény nemůže chybět Kontrafakt, PSH nebo Pio Sqaud, co nevynechali jedinej Kemp. S deskou "Ronin" a poctivým přístupem k věci se představí brněnský Michajlov, s oblíbeným premiérovským zvukem Rest. Ještě nevěříte, že Kemp 2018 bude tím nejlepším? #jedukemp. Více info je k nalezení na hiphopkemp.cz.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY