Poletíme? chtějí hit. Přitom jich mají celou řadu

31.05.2018 14:30 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Brněnská turbošansonová parta Poletíme? si dala se čtvrtou nahrávkou na čas - poprvé ve své historii porušila pravidelné dvouleté rozpětí mezi alby. Dle kapely prý skladby potřebovaly uzrát. Zda se to na novince "Chce to hit!" povedlo, vám nastíníme v recenzi.
8/10

Poletíme? - Chce to hit!

Skladby: Chce to hit!, Pojď se mnou, lásko má, Pochod žížal, Kameny, Tři kámošky psycholožky, Dajána, Drápy, Dřevěný, železný, kamenný, Upír vegetarián, Nahá paní, Moja mama, Létající koberec, Čokoládová víla, Píseň o plynu, White Trash, Auto, co veze ovci
Vydáno: 25.5.2018
Celkový čas: 56:21
Vydavatel: Supraphon
Brněnská parta Poletíme? je žánrově pestrobarevnou přehlídkou, v jejímž rukopisu nechybí punk, folk, šanson, country ani rock. Velkou měrou se na originálním stylu podepsal lídr a hlavní mozek formace Rudolf Brančovský, který je autorem většiny materiálu páté desky "Chce to hit" a především pak skvělých, mnohdy absurdně geniálních textů.

Na nový materiál jsme v případě Poletíme? čekali se železnou pravidelností vždy dva roky. Až s letošní novinkou "Chce to hit!" se čekání prodloužilo hned dvojnásobně. K pauze přispělo nejen střádání materiálu a ladění písní, ale také nemoc, která na nějaký čas ochromila právě Brančovského. Během studiové pauzy se ovšem Poletíme? nenudili. Mohutně koncertovali a republiku projeli křížem krážem. I díky tomu jim od minulé desky "Turbošansón" skokově narostl počet fanoušků.

Novinku otevírá překvapivá píseň "Chce to hit!", která ukazuje kapelu v trochu odlišném rockovějším světle. Plynulost skladby je oproti jejich obvyklé tvorbě přímější, bez textových a hudebních kudrlinek, prostě pokus o jasný hit.

Jenže kouzlo hudby brněnské party tkví v něčem jiném: v instrumentálně bohatém zvuku, nápaditých kompozicích a originálním rafinovaném textu s nekonečnou dávkou osobitého humoru. To ostatně nabízí celý zbytek kolekce. Perlou a snad nejlepší písní nahrávky je hned následující "Pojď se mnou, lásko má", která tradičně podává životní příběhy s humorem: "Pojď se mnou lásko má, já ukážu ti cestu realitou, je nádherná, budeme dřít si holou řiť tak, jak se má, a od zdi ke zdi šourat se my dva".

Neméně kouzelná je melancholická "Pochod žížal" se skvělým houslovým partem, který písni dodává lehký balkánský nádech. Ačkoliv z tvorby vynikají především nadnesené texty, vždy jsou doprovázeny aranžemi nabytým hudebním podkladem. To je případ skvělé balady "Kameny" s poetickým klavírem a milým textem: "Když v lese zaprší, pod kameny vzniká láska".

Koncertní tutovkou jsou "Tři kámošky psycholožky", které baví energickou kombinací punku a country i antifeministickým popíchnutím. Fanoušky Brančovského slovních obratů potěší bajka "Drápy" o medvědovi s tak dlouhými drápy, že se rozhodne požádat králíka o pomoc, ale i elegie o "Upírovi vegetariánovi", který si zoufá nad svým nuzným životem.

Deska "Chce to hit!" je skvělou kolekcí, která by v popularitě mohla kapelu zase posunout o další pomyslný stupínek dál. Rozhodně by to bylo zaslouženě. Poletíme? už dlouhodobě patří k nejoriginálnějším, nejzábavnějším a koncertně nejživějším kapelám u nás. A na novince to jednoznačně dokazují.

Na závěr ještě dodáme, že křest alba se uskuteční 4. října v pražském Lucerna Music Baru, ale nové písně kapela předvede i během léta, třeba na festivalu Rock for People.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY