symfoňákem - musicserver.cz">

Harlej na "Šmidli fidli" účinně propojil bigbít se symfoňákem

23.05.2018 19:00 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Harlej si poslední dobou libuje ve vydávání koncertních záznamů. Dva roky po výročním koncertu znovu vyprodal pražskou Lucernu, tentokrát ho však doprovázelo Symfonické sdružení pod vedením Oty Balage, čímž vystoupení dostalo nový rozměr a ukázalo, že dobrá rocková písnička snese i tohle provedení.
7/10

Harlej - Šmidli fidli (DVD + 2CD)

Skladby: Intro, Zfetovanej, Kapitán Morgan, Julie, Balada o tom, jak si chlapec pod vlivem měkké drogy našel děvče s nízkým IQ, Vostuda, Dětský hřiště, Piliny, Balada, Zemětřesení, Pověste ho vejš, Proměna, Na prodej, Stává se stává, Malá nevěrná holka, Tak vypadni, Jen pár dní, Levej hák, Možná, Hodný holky zlý kluky chtěj, Zrzi zrzi, Než to s náma půjde ke dnu, Z Cuby kiwi, Královna noci, Přirození, Strážní andělé, Proč pocit mám, Harlej Krišna, Svařák, Optimistická
Vydáno: 04.05.2018
Celkový čas: cca 2 hodiny a 15 minut (DVD)
Vydavatel: Warner Music
Jednu věc je ale třeba hned zkraje upřesnit. Symfonické sdružení Oty Balage doprovázelo Harlej zhruba do poloviny koncertu. Jedenadvacetičlenný soubor doplnil zvuk koncertu o housle, flétnu, saxofon, lesní roh, trubku, trombon, violu a violoncello. Kapela už dříve vyjádřila touhu hrát se Symfonickým sdružením co nejrychlejší a nejtvrdší písně, aby šla takříkajíc proti proudu.

Záměr se docela vydařil, i když každý z instrumentalistů i samotný dirigent ze sebe museli vymáčknout to nejlepší. Fakt přítomnosti symfoniků byl asi i podstatným důvodem toho, že zvuku koncertu byla dopřána mimořádná pozornost tří koncertních zvukařů a mastering alba se dělal ve Švédsku. Při možnosti pětikanálové volby zvuku si tak člověk dopřává opravdový komfort, zároveň si však přece jenom všimne toho, že hlas Tomáše Hrbáčka v určitých polohách není až tak výrazný a pronikavý, proto je občas hůř rozumět textu.

Neděje se tak však příliš často a rozhodně to neruší průběh zhruba dvě a čtvrt hodiny trvajícího záznamu. Ten se od začátku hrne neskutečnou rychlostí a první razantní zpomalení přichází až s koncem první části před odchodem Symfonického sdružení, které si vystřihlo společně s Tomášem Hrbáčkem, Tondou Rauerem a Milanem Hoffmanem sedícími na barových židličkách tklivou "Proměnu".

Druhou a poslední výtkou je nevystřižený meziprostor ze záznamu na DVD mezi první a druhou částí koncertu. Opravdu není třeba se asi pět minut koukat na to, jak kapelník Tonda Rauer moc neví, jak zabavit publikum při vyklízení pódia od ozvučení symfoniků. Pak už vystoupení letí rytmem pořádného kvapíku prakticky až do konce s výjimkou recesistické "Než to s náma půjde ke dnu". Oproti výročnímu koncertu na DVD "Tak tady máš, Bože, co jsi chtěl" došlo na "Šmidli fidli" k určitým změnám v playlistu hlavně díky poslednímu albu "Hodný holky zlý kluky chtěj", které má u fanoušků dobrý ohlas.

Režisér a střihač záznamu v jedné osobě David Beránek odvedl dobrou práci a fanoušci nejen Harleje, ale především dobrého bigbítu mají možnost mít doma záznam, který určitě stojí za poslech. A pokud nemají čas se na koncert koukat v televizi, jistě jim bodnou i dvě CD, na kterých je zaznamenán kompletní koncert a která jsou součástí celého packu.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY