shop.musicserver.cz
Bob Dylan, Hala Vodova, Brno, 15.4.2018

Bob Dylan zahrál v Brně, beze slov, avšak s grácií

Vydáno: 16.04.2018 08:43 v sekci Naživo - Ondřej Kocáb | foto: facebook interpreta

Bob Dylan rozjel další pokračování svého nekončícího turné. Tentokrát si připravil kromě tradičních hitů i jejich malou úpravu, hlavně co se aranží týče, a k nim naplánoval také vhodnou atmosféru středně velkých hal. V České republice se tak mohla radovat brněnská Hala Vodova.

Live: Bob Dylan

místo: Hala Vodova, Brno
datum: 15. dubna 2018
setlist: Things Have Changed, Don't Think Twice, It's All Right, Highway 61 Revisited, Simple Twist Of Fate, Duquesne Whistle, Melancholy Mood (Frank Sinatra Cover), Honest With Me, Tryin' To Get To Heaven, Come Rain Or Come Shine (Harold Arlen & Johnny Mercer Cover), Pay In Blood, Tangled Up In Blue, Early Roman Kings, Desolation Row, Love Sick, Autumn Leaves (Yves Montand Cover), Thunder On The Mountain, Soon After Midnight, Long And Wasted Years, Blowin' In The Wind, Ballad Of A Thin Man

Americký písničkář a držitel Nobelovy ceny se poprvé představil v Brně. V rámci svého "Never Ending Tour" se rozjel znovu do Evropy, tentokrát však s upravenými aranžemi největších hitů a setem připraveným spíše pro posezení v komornější atmosféře. Tomu byla stylizovaná také celá hala a pódium. Diváci seděli na tribunách i na hlavní ploše pod pódiem.

Vyprodáno bylo již pár dnů po oznámení koncertu, takže se dala čekat řádná fronta před vstupem. Tu však organizátoři příliš ukočírovat nedokázali. Začátek byl totiž plánován k 19. hodině a Bob Dylan s pětičlennou kapelou se zpozdil pouze o pár minut. Tím vznikal tak trochu chaos, jelikož v tu dobu byla venku ještě slušná řada a uvnitř haly vše podléhalo kontrole sekuriťáků, kteří posílali zmatenější jednotlivce k jejich sedačkám.

Dylan již předem avizoval, že si nepřeje žádné focení během vystoupení. Na rozdíl od kolegy Jacka Whitea to nevzal tak razantně a nechal to na dobrém slovu. Každý příchozí byl na tuto věc při vstupu znovu upozorněn. I přesto se našli takoví, kteří hned u prvních skladeb zkoušeli fotit pomocí mobilních telefonů i s bleskem. Ochranka však vždy rychle zakročila, takže jediným rušivým elementem zůstávalo neustálé odkrývání závěsu u vstupů, kterými se drali další a další nešťastní opozdilci.

Bob Dylan, podobně jako během předchozích zastávek, zahrál příjemný průřez své dlouhé kariéry. Kdo již zažil jeho vystoupení, i tak si přišel na něco nového a nešlo o skladby z poslední desky, na kterou vůbec nepřišla řeč. Koncert zahájila stejně jako před čtyřmi lety v Praze oscarová "Things Have Changed". Hned po ní se ozval další aplaus díky původní lidovce "Don't Think Twice, It's Alright". Největší zastoupení měla poslední autorská deska "Tempest" z roku 2012 a dále také klasika "Highway 61 Revisited".

Za srdce braly také covery, kterým se Dylan věnuje v posledních letech. Za zmínku stojí především ty, které nehrál v sedě za klavírem, ale přímo před publikem pouze s mikrofonem. Nejsilnější z nich byla šansonová "Autumn Leaves". Došlo však i na nejznámější hity. Nechybělo "Desolation Row" a ani dvojice "Blowin' In The Wind" a The Ballad Of A Thin Man" v přídavcích.

Sám hlavní aktér v bílém klobouku se během večera věnoval pouze klavíru. Pro jeho oblíbenou harmoniku nebylo místo a kytar se ujala jeho kapela. Každý z muzikantů se plně soustředil na vystoupení od prvního až do posledního tónu. Pokud si dal někdo tu práci a počítal Dylanova slova k divákům, zůstal u číslovky nula. Žádné přivítání, žádné loučení. Přesto bylo vše naprosto jasné.


NÁZORY
  • Tak jestli přišel autor deset minut před začá... (Anonym, 16.04.2018 09:36) Reagovat

    Tak jestli přišel autor deset minut před začátkem, tak tam možná byla fronta, kterou "organizátoři nedokázali ukočírovat", netuším. Já byl naopak překvapen, jak všechno rychle šlo. V podstatě jsem byl odbaven do deseti sekund po příchodu, a to jsem přišel někdy o čtvrt na sedm. Po tomhle směru jsem byl hodně překvapený, protože jsem zvyklý na koncerty menších hvězd, kde se naopak dlouho čeká v kilometrových frontách.

    • Re: Tak jestli přišel autor deset minut před začá... (OHNOTHIMAGEN, 16.04.2018 09:59) Reagovat

      Jenže autor má pravdu.

      Já byl odbaven ihned po otevření dveří, takže jsem mohl zevnitř sledovat cvrkot u vstupu. Přepečlivé šacování, dohadování se, proč pití ne (ale vevnitř chodili lidé vesele s půllitry piva i do hlediště), přesouvání "okénka" s akreditacemi zprava doleva a pak zpět...
      Organizátoři to prostě časově vůbec nezvládli a ještě při Don't Think Twice bylo vidět, že venku čeká spousta lidí. Pokud jsou organizátoři zvyklí na standardní zpoždění začátku koncertů, pak se nelze divit. Ale Dylan začíná téměř vždy přesně.

      Koncert nebyl vyprodaný. Spíš "vyrozdaný".
      Dáma vyřizující akreditace a lístky pro hosty měla po ruce ještě pakl lístků, kdyby přišel někdo, kdo lístek nemá, aby si mohl koupit. "A co neprodáme, to rozdáme," pravila. Opravdu x lidí si přišlo k "okénku" koupit lístek.
      Ale vzhledem k tomu, že na oficiálním webu byly lístky už od prosince oficiálně vyprodané a nebyla jiná možnost než je sehnat buď od soukromého prodejce, nebo přes Viagogo s dost mastnou přirážkou, to je dost špína.

      Během koncertu ochranka strašlivě akční: jakmile se někde rozsvítil mobil, už tam někdo běžel a hrozil, že v případě focení bude dotyčný vyveden. V řadě za mnou jednoho postaršího pána opravdu odvedli, tam byl v ochrance takový extrémně tělnatý hošan v bílé košili s kravatou, který se tvářil, že je pánem tvorstva, a nám všem v okolí narušoval koncert, když pánovi asi desetkrát hlasitě opakoval "Nezajímá, seberte se, odcházíme". Dalšímu (který byl pouze důrazný, ale slušný) volal nějaký kolega vysílačkou, takže jsme si při Autumn Leaves mohli poslechnout ne Bobův zpěv, ale hulákání nějakého kreténa z ostrahy, který sděloval cosi důležitého o backstagi.

      (Pro mě je pořád Bobovým nejlepším koncertem v tuzemsku Praha 2.7.2014. A byť v O2 aréně, bylo to mnohem komornější, intimnější a jímavější než v Hale Vodova.)

      • Re: Tak jestli přišel autor deset minut před začá... (Pepa, 16.04.2018 11:39) Reagovat

        Začátek koncertu byl již předem avizován v 19:00 hod. Já přišel o čtyřicet minut dříve a do haly jsem se dostal během pár minut. Před koncertem několikrát ohlašovali, že si vystupující nepřeje fotit a kdo to poruší bude vyveden. Tak to bylo, kdo to nerespektoval, tak netuším, co čekal, že se stane. Bob Dylan je umělec, který toho dokázal hrozně moc, má právo si stanovit podmínky vystoupení. Není to žádná cvičená opička, která se musí nechat fotit jako nějaká relikvie.

  • Tak je to takový český evergreen. Já se snaž?... (Mára, 16.04.2018 09:52) Reagovat

    Tak je to takový český evergreen. Já se snažím chodit na koncerty s předstihem a nikdy jsem neměl problém. Ten kdo chodí na poslední chvíli si za to může sám. Jsem rád, že mistr začal téměř na čas. Navíc ani nebyla hlášena žádná předkapela, tak nevím co se kdo diví. Autor recenze věnuje dva odstavce příchodu do haly a focení, ale ni slovo o kvalitě zvuku. Nazvučení bylo naprosto parádní a krásně vynikla Dylanova hra na klavír. Za mě určitě 100 %.

    • Re: Tak je to takový český evergreen. Já se snaž?... (Anonym, 16.04.2018 12:14) Reagovat

      Je to tak, byla to prostě taková česká organizace. Když jsem tu frontu viděl, měl jsem malinko strach, ale pak někoho nejspíš napadlo otevřít všechny vchody (nebo tam ti lidi vepředu prostě stáli blbě?) a byli jsme za pár minut uvnitř. Horší ven, tam to trvalo, než se otevřely všechny východy a v tom davu bylo dost dusno...

      Každopádně to bylo moje první seznámení s Dylanem na živo a byl jsem u vytržení.
      On sám zpíval velice dobře, bylo mu dobře rozumět (u Desolation Row vtipné), kapela hrála naprosto skvěle včetně improvizací, zvuk na Vodovu úžasný (B7), kdy bylo krásně slyšet všechny nástroje. A atmosféře pomohla i to jednoduché osvětlení se "závěsem" za hudebníky - 100 % i za mě.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Bob Dylan a Willie Nelson v létě znovu vyrazí na společné festivalové turné (28.02.2024 14:32)
- Fotogalerie: Malostranskou besedou zněly písně Boba Dylana (09.10.2023 08:16)
- Nové desky 22/2023 - od Foo Fighters přes Noel Gallagher’s High Flying Birds po Sophii Ellis-Bextor (07.06.2023 08:00)
- Bob Dylan vydal po téměř dvaceti letech novou knihu. V "The Philosophy of the Modern Song" zkoumá podstatu populární písně (15.11.2022 18:18)
- Recenze: Kniha "Dylan & já" vnímá slavného písničkáře jako člověka z masa a kostí (07.08.2022 12:30)
- Vzácná nahrávka Dylanova songu "Blowin' In The Wind" se v aukci prodala za 43,5 milionu korun (11.07.2022 19:03)
- Video: Bruce Springsteen, Patti Smith a mnozí další skládají novým videem k "Subterranean Homesick Blues" poctu 60leté kariéře Boba Dylana (08.05.2022 13:35)
- Bob Dylan se vrací na koncertní pódia, i když zatím pouze na americká (01.10.2021 11:43)
- Nejrozmanitější slovník ve svých skladbách užívá Patti Smith, z moderních hvězd Billie Eilish (22.08.2021 15:28)
- Bob Dylan čelí obvinění, že v roce 1965 zneužíval dvanáctiletou dívku (18.08.2021 12:23)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Karel Gott Kabát Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu