Steve Hackett vystoupí společně s Djabe v pražském Lucerna Music Baru

04.04.2018 17:58 - Tomáš Rozkovec | foto: facebook interpreta

Bývalý kytarista legendárních Genesis Steve Hackett vystoupí 6. června, v rámci Agharta Prague Jazz Festivalu, v pražském Lucerna Music Baru. Doprovázet jej nebude jeho tradiční doprovodná kapela, ale maďarská jazz-rocková formace Djabe.

Steve Hackett, je vynikající kytarista, který bývá označován za toho, jenž začal hojně využívat ve své kytarové hře tzv. tappingu. Svou sólovou kariéru započal v roce 1978 po odchodu z Genesis. Jeho styl hraní je odlišný od ostatních špičkových hráčů a zároveň velmi snadno rozpoznatelný. Neudivuje jen rychloprstou ekvilibristikou, ale jeho hlavní síla spočívá v umění zkomponovat kytarová sóla tak, aby svými zvuky, často jen zvukovou zpětnou vazbou, vytvářel a klenul atmosféru. Ač lze v jeho hudební kariéře vysledovat několik tvůrčích etap, většinou se jeho desky držely nadprůměru. Posluchač si však mnohdy musel hledat k jeho tvorbě cestu, která nebyla vždy zrovna mramorem dlážděná. Hackett totiž našel zalíbení v mísení všech možných, mnohdy i hůře slučitelných hudebních stylů a vlivů a tak s výjimkou dvou prvních alb ta další, pokud nebyla kompletně věnovaná klasické hudbě, trpěla jakousi nekonzistentností. Přes uvedené zdánlivé překážky stálo za to se k poslechu opakovaně vrátit.

Skupina Djabe, umně spojující elementy jazzu, rocku s dalšími prvky maďarské a world music, je jednou z nejpopulárnějších maďarských, potažmo evropských uskupení. Byla založena v roce 1995 kytaristou a skladatelem Égerházim Attilou a bubeníkem Andrasem Siposem. Jejich koncerty bývají krom skvělé instrumentální a vyzrálé interpretace ozdobeny neobvyklou světelnou show a animacemi. Hlavním hnacím motorem a mozkem celé skupiny, která má na kontě již na dvě desítky studiových a živých alb, je označován výtečný baskytarista Tamás Barabás. Jméno formace pochází z afrického jazyka Ashanti a v překladu znamená Svoboda. Ta se line jako zlatá niť celou jejich tvorbou. Hudba, která nezná hranic.

Což mají ostatně se Stevem Hackettem společné. Proto jejich spojení není náhodné. Střídavě spolu vystupují a nahrávají již od roku 2009. Kouzlo společné fúze tkví v netradičních úpravách a doprovodech zmíněných Hackettových skladeb, včetně kompozic, které vytvořili muzikanti společně na zatím jejich poslední nahrávce z roku 2017 "Life Is A Journey", která vznikla sérií improvizačních jam sessions v kostele na Sardinii.

Tato akce bude mít ještě další eso v rukávu v podobě vystoupení hostujícího legendárního islandského bubeníka Gullia Briema ze skupiny Mezzoforte, Začátek akce je naplánován na 21.00 hodin. Vstupenky lze zakoupit v běžných předprodejích.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY