Jenom písničky v podání Kryštof byly v Jihlavě fajne jak cyp

28.02.2018 10:06 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Kryštof se po megakoncertech na pražském Strahově rozhodl jít ke svým fanouškům o poznání blíž. Na "Jenom písničky Tour 2018" si s nimi kontakt opravdu užívá. Poznat to mohli i diváci v Jihlavě, kam formace s tímto typem vystoupení zavítala po deseti letech.

Live: Kryštof

místo: DKO Jihlava
datum: 27. února 2018

V mezidobí to byla různá menší vystoupení na plesech, reklamních akcích či velký koncert na Vysočina Festu. Kryštof však na Vysočinu zase tolik nejezdí a i tohle vystoupení ukázalo, že je to škoda. Richard Krajčo před týdnem zcela ztratil hlas a osud nejen této zastávky, ale celého turné, byl pořádně nahnutý.

Richard Krajčo
© Vít Bláha
Vše nakonec dopadlo dobře, Krajčo po většinu koncertu intonoval jistě, byť mírná vykřičenost by se při déle než tři hodiny trvajícím představení nevyhnula ani zcela zdravému zpěvákovi. Ano, opravdu jsme v divadle pobyli tak dlouho. Kapela dopředu avizovala, že se nebude jenom hrát, ale i povídat. Krajčo je zčásti také herec a tato průprava se mu pro podobné události hodí. Dokáže rozesmát publikum, které už má ze svých kempů dobře vycvičené. Je také zdravě oprsklé.

Lidé mu proto neváhali skákat do řeči a doplňovat myšlenky. Krajčo a spol. jim to obratem v dobrém vraceli. Salvy smíchu tak v intervalech zaznívaly průběžně po celý večer. Ohledně výběru písní se formace zachovala jako chytrá horákyně. Jeden tábor fanoušků si přál songy neohrané, druhý naopak hity, takže vznikl kompromis, který potěšil i překvapil zároveň. Na "Ty a já" se dostalo už v první třetině setlistu, z těch méně známých nechyběly ani "Fantomská", "Jeviště" nebo "Lampion" (ten dokonce ve dvou verzích). Ze singlových kousků naopak došlo i na novější "Tak pojď hledat břeh", který by s klidem vynechal kytarista Evžen Hofmann. Hitů postupem času přibývalo.

Richard Krajčo 2
© Vít Bláha
Slyšeli jsme všechny novinky z loňské výběrovky "25" a také nás muzikanti ujistili, že nové album je v plánu až za tři roky. Ale neznamená to, že by na fanoušky zanevřeli. Už za měsíc zveřejní koncertní videoklip z loňského Strahova, DVD z celé akce by mělo následovat na podzim.

Setlist byl velmi dobře uzpůsoben celkovému pojetí programu, stejně jako scéna, která působila velmi vkusně a chybělo na ní cokoli pompézního. Jednoduchost a strohost večera přinesla zjištění, že i s pouhými nástroji lze dnes udělat koncert, který bere dech a ze kterého běhá mráz po zádech. Závěrečná hymnická "Zůstaň tu se mnou (Za sny)" budiž toho důkazem. Kryštof hrál skvěle, zvuk byl brilantní a diváci (a díky vstřícnosti pořadatelské agentury a produkce i novináři) si užili komfortu mít svou oblíbenou skupinu na dosah ruky. Dobrá nálada z celého vystoupení, jehož přídavky už publikum odtančilo vestoje na nohou, opravdu hned tak nevyprchá.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY