Sedmička pamětihodných vystoupení Justina Timberlakea

03.02.2018 09:00 - Josef Martínek | foto: klapper.cz / musicserver.cz

Asi není pochyb, jaké jméno se bude v následujících dnech v pop music skloňovat nejčastěji. Justin Timberlake vydal po pěti letech nové album "Man Of The Woods" a 4. února ovládne poločasovou show Super Bowlu, kterou každý rok sleduje přes 100 milionů lidí. Ideální čas připomenout si jeho ikonická vystoupení.

Super Bowl 2004

O tomhle čísle jste už určitě někdy slyšeli, a to i v případě, že jste hudební analfabeti. Čtrnáct let před tím, než Justin Timberlake uzmul kompletní poločasovou přestávku pro svou show, se na Super Bowlu postavil po bok Janet Jackson a... odhalil jí prso. Vezmeme-li v potaz vyhlášenou prudérnost americké společnosti, jednalo se o vskutku skandální čin. Debaty o morálním kodexu v rámci televizního vysílání na sebe nenechaly dlouho čekat. Ani bychom nespočítali, kolikrát za ta léta už JT svého činu zalitoval. Trumfne letos tento moment ještě něčím ožehavějším? Těžko. Dá se předpokládat, že nadcházející superbowlová show bude víc o hudbě než o dámských dekoltech. Uvidíme, zda i takové pojetí bude stačit na ovládnutí všech novinových titulků.


MTV EMA 2006

Z éry veleúspěšného alba "FutureSex/LoveSounds" bychom mohli vytáhnout na povrch celou řadu skvělých vystoupení. Například to z přehlídky Victoria's Secret nebo z vyhlášení Video Music Awards. Všechny ale předčila show na evropských MTV v Kodani. Timberlake, který v ten večer získal ceny Best Male a Best Pop, fanoušky (a zejména fanynky) rozpálil svými pověstnými zbraněmi. Však co je při sledování nablýskaného ceremoniálu víc než sexy elegán v obleku, který se sebevědomě vrtí na svou originální choreografii, po boku má skvělé tanečníky, svou šedou eminenci Timbalanda a výborné muzikanty? Miniset hitů "Sexy Back", "My Love" a "LoveStoned" byl diváky právem odměněn frenetickým jásotem.


The Tonight Show - History Of Rap

Justin umí být i docela obstojný bavič. Tuhle roli v něm probudil Jimmy Fallon, který s ním v rámci své The Tonight Show natočil sérii videí History Of Rap. Vznikla na pokračování v průběhu let, první díl spolu natočili v roce 2010, ten zatím poslední - šestý - v roce 2015. A v čem tahle legrácka spočívá? Justin a Jimmy ve videích parodují rappery. Útržky skladeb Jay-Zho, Kendricka Lamara, Wu-Tang Clanu, Drakea, Beastie Boys a mnoha dalších hiphopových ikon navíc občas proloží i nějakým mluveným vtípkem. S Timberlakem je zkrátka občas i legrace, když chce.


Saturday Night Live 2013

Přesouváme se do období dvojalba "The 20/20 Experience", konkrétně do etapy prvního dílu. Jestli ji něco charakterizuje, pak především neuvěřitelná muzikálnost. Justin by měl líbat boty svým The Tennessee Kids, souboru hudebníků, který dokázal jeho výkon pozdvihnout ještě o několik levelů výš. Ikonická hymna "Mirrors" tu vyzněla ještě pompézněji než ve studiové podobě. Hravě si ale přítomní poradili i s provedením prvního singlu "Suit & Tie". Asi nějak takhle vypadá hudební souhra v pravém slovy smyslu.



Memphis Soul

Teď z trochu jiného soudku. V roce 2013 se Timberlake představil i v čistě soulové podobě. Na akci nazvané Memphis Soul zazpíval písničku "(Sittin' On) The Dock of the Bay", kterou vzal hold Otisovi Reddingovi. Pocta soulovým muzikantům z Memphisu se konala v Bílém domě a přihlížel jí i tehdejší prezidentský pár, Barack a Michelle Obamovi. A také je dokázal JT v první řadě rozhoupat a nakonec i rozezpívat. Není náhoda, že i sám Justin pochází z Memphisu. Koneckonců právě ke svým kořenům se vrací na nové desce "Man Of The Woods", jen jsou víc než soulové v tomto případě spíš country-rockové.


MTV VMA 2013

Před pěti lety ho organizátoři MTV Video Music Awards obdařili speciální cenou Michaela Jacksona, kterou dostávají jen osobnosti, jejichž tvorba má v pop-music průkopnický charakter. Zpěvák využil prostor patnácti minut beze zbytku. Svou show zahájil už v zákulisí, ze kterého se postupně přesunul na hlavní pódium. Hity, tanec, okázalost a samozřejmě i pár svůdných póz. Dokonce i hvězdy v publiku hromadně vstávaly ze sedadel. Vrcholem všeho bylo připomenutí éry 'NSync - všichni členové se totiž po letech aspoň na chvíli sešli na jedné scéně. Možná právě tahle medley může být jistou nápovědou, jak by mohl Timberlake pojmout své číslo na Super Bowlu. Závěr vystoupení s "Mirrors" si pusťte níže, celou Justinovu show najdete tady.


Praha 2014

Pro svět by na tomto místě mohla být libovolná zastávka z déle než rok trvající šňůry "The 20/20 Experience World Tour", pro nás jednoznačně ta v Praze. Takovou popovou přehlídku geniality v našich končinách vídáme málokdy. JT byl showman, famózní muzikant, zpěvák i tanečník v jednom, a navíc ještě fanoušky úplně odboural svým charismatem. Ještě teď máme jistě mnozí v paměti, jak se nad našimi hlavami přehnal na svém pojízdném můstku, kterým se přesunul z jednoho konce O2 areny na druhý. Šlo o jeho první koncert na našem území - a doufejme, že ne poslední. Třeba přijede už v rámci turné "Man Of The Woods". Naděje žije, zatím totiž oznámil jen severoamerické termíny.




DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY