Franz Ferdinand slibují, že vás s novou deskou zasáhnou do srdce i do mozku

11.01.2018 10:28 - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Přesně měsíc před březnovým pražským koncertem pustí skotští indie rockeři Franz Ferdinand do světa své páté řadové album. Nahrávka "Always Ascending" bude první, na které se podíleli i kytarista Dino Bardot a Julian Corrie, který ovládá klávesy, kytaru i syntezátor. Nick McCarthy naopak loni po čtrnácti letech skupinu z rodinných důvodů opustil.

"Chtěli jsme, aby ta deska nezněla jako nic z toho, co jsme kdy natočili," tvrdí kapela. Zajistit by to měl producent Philippe Zdar, který v minulosti pracoval se jmény jako Cassius, Phoenix nebo Beastie Boys.

"S Philippem jsme už dlouho chtěli spolupracovat. Když jsme spolu mluvili naposledy, nahrával s Beastie Boys. Poprosil jsem šéfa labelu Domino Laurence Bella a manažera Cerne Canninga, aby nás dali dohromady, a oni nám říkali, že on je takovou hádankou a že ho nikdo nenajde - může být na Ibize nebo v Paříži. Zkrátka prostě nemají ani tušení, jak ho najít. Ale pak jsem si vzpomněl, že mám jeho číslo, tak jsem mu poslal smsku, že si myslím, že spolu natočíme skvělé album. A on hned odpověděl, že do toho jde," líčí hudební námluvy frontman Alex Kapranos.

Zdarovou největší předností je podle Kapranose to, že chápe důležitost emocí. "Odtud všechno pochází: zvuk, provedení, tempo, instrumentace, jak daleko stojíte od mikrofonu, prostě všechno." Skladby vznikaly během minulého roku ve Skotsku, nahrávání trvalo dva týdny. "Bydleli jsme spolu na jednom místě. My a pes. Bylo to opuštěné místo a to jsme potřebovali. Nedělali jsme jenom LP. Vytvářeli jsme kapelu. Sound. Vesmír. Začali jsme od nuly, bez očekávání. Bylo to osvobozující. Od nuly jsme si vytvořili nový vesmír, ve kterém se můžeme zabydlet," dodává.

Tisková zpráva slibuje, že album vás zasáhne nejdřív do srdce a pak do mozku. "Je to zvuk pařížských nocí, italského vozu, který sviští po dálnici, pocit radostné euforie," stojí v ní. Po prvním singlu "Always Ascending" si nyní můžete poslechnout i druhou ochutnávku "Feel The Love Go", a to hned o kousek níže. Album vyjde 9. února, v pražském Foru Karlín se kapela představí 9. března.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY