Lorde v jejím rozhodnutí zrušit koncert v Izraeli podpořila stovka osobností

09.01.2018 12:23 - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Na konci loňského roku se novozélandská zpěvačka Lorde rozhodla na otevřený dopis fanoušků, kteří ji vyzývali k politickému bojkotu Izraele, reagovat zrušením červnového koncertu v Tel Avivu. Více jsme o tom psali zde.

Celá věc tím však zdaleka nekončí. Kromě toho, že se na Lorde obrátil izraelský velvyslanec s prosbou o schůzku, vyšel následně v deníku Washington Post celostránkový inzerát, ve kterém byla zpěvačka označena za fanatičku. Autorem textu je rabín Shmuley Boteach.

To se vůbec nelíbilo dalším umělcům, kteří se rozhodli, že se kolegyně zastanou. Víc než stovka osobností ze světa hudby, divadla i filmu podepsala otevřený dopis na její podporu. Jsou mezi nimi například Brian Eno, Roger Waters, Tom Morello nebo Peter Gabriel.

"Shmuley Boteach, autor a propagátor inzerátu, podporuje nelegální izraelské osady a minulý měsíc napsal do Breitbartu poděkování Donaldu Trumpovi za jeho uznání Jeruzaléma jako hlavního města Izraele. O lidských právech nemá umělce co poučovat," stojí mimo jiné v psaní. Na závěr umělci dodávají, že odsuzují metodu zastrašování. Podle nich je správné, že se Lorde rozhoduje podle svého svobodného svědomí a stojí si za svými názory.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY