"Dylan - Album za albem" je skvělým průvodcem géniovou diskografií

16.01.2018 12:30 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Na českém knižním trhu je celkem dost publikací o americké legendě Bobu Dylanovi, jedné z největších postav světové kultury. Novinka "Dylan - Album za albem" se na Dylanovu složitou osobnost dívá prostřednictvím komentované Mistrovy diskografie.
9/10

Dylan - Album za albem

Vydáno: 2017
Vydavatel: Slovart
Bohatá Dylanova tvorba i životní zákruty jsou předmětem zkoumání stovek publikací. Kniha "Dylan - Album za albem" má formu komentované diskografie, kdy se čtenář přehledně dozví nejen základní informace o vzniku a vydání oficiálních řadových desek, ale také k tomu dostane pojednání o kontextu doby, v níž ony nahrávky vznikly. Autor, dlouholetý kritik Jon Bream, je moderátorem odborné debaty dvou osobností, které si vyměňují své názory a postoje k přiřazeným deskám.

Každé ze šestatřiceti komentovaných alb je opatřeno jednak úvodním objektivním komentářem o době a okolnostech vzniku, přijetí dobové kritiky nebo komerčním úspěchu či o postavení v rámci Dylanovy tvorby. Druhá, subjektivní část je věnována tomu, jak pozvané osobnosti - kritici, muzikanti, publicisté, ale i Dylanovi přátelé - komentují své postoje a postřehy k Dylanově hudbě. To jsou ty nejzajímavější úseky knížky - jak a proč Dylanovy texty a muzika oslovují generace, jakými cestami a oklikami si hledají cestu do duše posluchače.

Velmi zajímavé a zábavné je číst komentáře alb či písní, které se Dylanovi moc nepovedly. Občas může čtenáře překvapit, jak rozporuplný může být pohled dvou lidí na jednu nahrávku. A to je skvělé - není to jen slepá adorace, ale opravdová diskuse s argumenty, vášnivé vyjádření lásky i břitkých odsudků. Ideální je samozřejmě číst kapitoly při poslechu daného alba a nalézat detaily, o kterých se právě hovoří.

Zpracování publikace je vynikající - formát, grafika, množství informací, odpovídající fotky, to vše na čtenáře působí jako profesionálně odvedená práce. Pro skalní dylanology s encyklopedickými znalostmi může být kniha interesantní tím, že nabízí znalecký a niterně osobní pohled podobně postižených osobností, mnohdy třeba s diametrálně odlišnou perspektivou. Pro hudební fanoušky obecně je "Dylan - Album za albem" výborným průvodcem bohatou a mnohovrstevnatou tvorbou tajemného chlapa jménem Robert Allen Zimmerman.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY