Nejvíc desek prodal na konci roku Jaromír Nohavica, v rádiích mají další hit číslo jedna Kryštof

04.01.2018 08:19 - Josef Martínek | foto: Marek Bogáč

Závěr roku nepřinesl v prodejní hitparádě velké změny, už pošesté za sebou zvítězil Jaromír Nohavica s albem "Poruba". Zato v rádiích Emma Drobná své vedení neudržela. Žezlo předala kapele Kryštof. Ta triumfovala s písní "Zůstaň tu se mnou (Za sny)", kterou v září ukončovala koncert na fotbalovém stadionu.
Kryštof - 25 (Best Of)
© facebook interpreta
RÁDIA - Ani prsty na obou rukou už by nám možná nestačily ke spočítání toho, kolik singlů Kryštof dosud vyslali na čelo domácí rádiové hitparády. Minulý "Šňůry" se ale zastavil na druhém stupínku, takže by se dalo říci, že aktuální "Zůstaň tu se mnou (Za sny)" je návratem na vrchol. Kapela, která loni na pražský Strahov dostala na dva koncerty přes 67 tisíc lidí, na jedničce střídá Emmu Drobnou.

Vítězka zatím poslední SuperStar je však i s aktuálním stříbrem hitu "Words" jistě spokojena. Těšit ji může zejména to, že úspěch přišel v době vydání jejího debutového alba "You Should Know". O dobré PR má postaráno. Na bronzovém stupínku se od minulého týdne nic nezměnilo, nadále ho okupují Sia a Zayn s "Dusk Till Dawn".

Protože zbytek první desítky tvoří vesměs stálice na předních příčkách, zaměřme se raději na to, co zajímavého se děje v pořadí na dalších místech. Skokanem kola jsou Mandrage se singlem "Motýli". Ten vyšel s videoklipem teprve na začátku prosince, a přesto už ho rádia rotují ostošest. Ze 72. příčky je rázem číslo 27. Připomeňme, že kapela vydá už 19. ledna své nové album "Po půlnoci".

Ani úplné novinky nezačínají tentokrát vůbec špatně. Taylor Swift se s "...Ready For It?" z nuly vyškrábala na devětadvacátou příčku. Pomineme-li, že píseň vyšla už začátkem září, je to pro ni dobrý start. Předchozí singl "Look What You Made Me Do", ve světě tak úspěšný, se totiž nejlépe probojoval na číslo 39.

Vysoko bude v dalších týdnech mířit určitě i Pink. Singl "What About Us" se dosud pravidelně umisťuje v první desítce a na záda mu nejspíš brzy začne dýchat další kousek z loňské desky "Beautiful Trauma". Titulní píseň bere ve svém debutovém týdnu 35. pozici. Do první poloviny žebříčku se z novinek probojovali ještě Fall Out Boy, kterým s "Hold Me Tight Or Don't" patří místo 45.

Top 10 ČR - rádia:
  1. Kryštof - Zůstaň tu se mnou (Za sny)
  2. Emma Drobná - Words
  3. Zayn feat. Sia - Dusk Till Dawn
  4. 30 Seconds To Mars - Walk On Water
  5. Mirai - Když nemůžeš, tak přidej
  6. Ofenbach & Nick Waterhouse - Katchi
  7. Pink - What About Us
  8. Axwell & Ingrosso - More Than You Know
  9. Avicii & Sandro Cavazza
  10. Camila Cabello - Havana

Jaromír Nohavica - Poruba
© facebook interpreta
ALBA - Šest týdnů, šest prvenství. Jaromír Nohavica zatím s albem "Poruba" nepoznal porážku. Odpověď na otázku, čí deska se pod českými vánočními stromečky letos objevovala nejčastěji, je tedy zřejmě jasná. Písničkářská legenda úspěchem nového materiálu potvrzuje, že k vysokým prodejům nepotřebuje ani velké promo. Vždyť rozhovory Nohavica téměř neposkytuje a v rádiích ho také moc neuslyšíte.

Stabilní zájem je i o nové U2. Za tři týdny v hitparádě sice na Nohavicu nedokázali vyzrát, ale na druhou stranu se "Songs Of Experience" vždycky porazili všechny další soupeře. A asi netřeba zdůrazňovat, že v lednu hudební obchody mnoho novinek nenabídnou, takže boj o zlato ještě nemusí být ztracený. To Radůza už současné třetí místo vylepší horko těžko. Její "Studna v poušti" totiž obsahuje vánoční písně a ty už zřejmě v lednu na dračku tolik nepůjdou.

V první desítce bychom našli ještě další sváteční alba. Nahráli je Pavel Šporcl, Lucie Bílá nebo Jiří Pavlica a Hradišťan. Výrazněji si z desek na předních místech polepšili jen Linkin Park. S "One More Light" se minule schovávali na devatenácté příčce, nyní jim patří šestka.

Na patnáctém místě odstartoval Eminem s "Revival". O zájmu, jakého se mu dostává za oceánem, si tak může u nás nechat jen zdát. Ale pořád je to lepší než s minulou řadovkou "The Marshall Mathers LP 2", která se v roce 2013 probojovala nejvýš na 26. pozici. Další rapová deska začíná na 23. místě - a tentokrát jde o rap český. S novinkou totiž těsně před Vánocemi přišel Ektor, a pokud vezmeme v potaz sledovanost jeho klipů či počet fanoušků na sociálních sítích, umístění až ve třetí desítce není nijak oslnivé. Je ale známo, že rappeři prodávají nejvíc desek přes své internetové obchody a na koncertech, takže údaje IFPI berme s rezervou.

Top 10 - prodejnost:
  1. Jaromír Nohavica - Poruba
  2. U2 - Songs Of Experience
  3. Radůza - Studna v poušti
  4. Kryštof - 25
  5. Pavel Šporcl - Christmas On The Blue Violin
  6. Linkin Park - One More Live
  7. Lucie Bílá - Bílé Vánoce Lucie Bílé 2
  8. Jiří Pavlica & Hradišťan - Pozdraveno budiž světlo
  9. Magdalena Kožená & Ondřej Havelka - Cole Porter
  10. Ed Sheeran - ÷ (Divide)

Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 51. a 52. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY