Kompilace balad od Scorpions "Born To Touch Your Feelings" je vyvážená a nečekaně svěží

17.12.2017 12:21 - Milan Menčík | foto: Patrik Bouzek

Scorpions jsou sice kapela, která už dávno měla mít po funuse, ale po oznámení konečného turné se zapnuly její záložní motory a jedou na plné obrátky. Nová deska jim nevychází, výběrovka balad "Born To Touch Your Feelings" je ale svěží až běda.
7/10

Scorpions - Born To Touch Your Feelings

Skladby: Born To Touch Your Feelings (MTV Unplugged Studio Edit), Still Loving You (Comeblack Version), Wind Of Change (Comeblack Version), Always Somewhere (2015 Remaster), Send Me An Angel (Acoustic Version 2017), Holiday (2015 Remaster), Eye Of The Storm (Radio Edit), When The Smoke Is Going Down (2015 Remaster), Lonely Nights, Gypsy Life, House Of Cards (Single Edit), The Best Is Yet To Come, When You Came Into My Life (MTV Unplugged Studio Edit), Lady Starlight (2015 Remaster), Follow Your Heart (Version 2017), Melrose Avenue, Always Be With You
Vydáno: 24.11.2017
Celkový čas: 78:07
Vydavatel: Sony Music
Možná je to u téhle kapely jako u lidí. Jsou častokrát k vidění příběhy, kdy člověk krátce před svou očekávanou smrtí zázračně ožije a jakoby politý živou vodou a smířený se svým osudem žije tak, jak dlouho předtím ne. Scorpions už dávno oznámili, že plánují konec. Ale poté získali pevnou půdu pod nohama, uklidnili se a hrají a zpívají, jako by jim bylo minimálně o dvacet let méně.

Právě vražedné tempo koncertování a nahrávání bylo příčinou změny na bubenickém postu, kde po zhruba dvaceti letech skončil blonďatý démon James Kottak a nahradil ho člen poslední sestavy Motörhead Mikkey Dee. Vzhledem k tomu, že kompilace obsahuje i dvě zcela nové nahrávky a nové verze "Follow Your Heart" a "Send Me An Angel", je nový bicman ke slyšení i zde.

Fanoušci originálních verzí se možná při pohledu na tracklist a množství závorek za prakticky každou písní zaleknou, že je vše nově nahráno, ale není tomu tak. Několik nejstarších skladeb bylo pouze přednedávnem remasterováno a nové verze z alba "Comeblack" jsou zde jen u dvou nejznámějších slaďáků německé party - "Wind Of Change" a "Still Loving You". Navíc tyto nové verze jsou jen těžko rozpoznatelné od původních, kapela se totiž rozhodla zásadně nesahat do aranžmá.

Inklinace k novějšímu materiálu je však patrná. Nutno ovšem dodat, že i na poslední řadová alba se podařilo Scorpions nahrát opravdové perly - "The Best Is Yet To Come" ze "Sting In The Tail" i "Eye Of The Storm" (ta se nachází na poslední regulérní řadovce "Return To Forever") se mohou v klidu zařadit do katalogu toho nejlepšího, co Meine a spol. nahráli.

I když se jedná o výběr rockových balad, nepůsobí disk unaveně ani ospale. Zvuk je moderní, svěží a nezdá se, že by jím chtěli Scorpions jen zaplnit položku ve své bohaté diskografii a vydělat nějaké peníze díky blížícím se vánočním svátkům. A jejich neutuchající koncertní energie, kterou budou moci naši fanoušci vidět i na odloženém letním vystoupení v Ostravě, dává naději, že novým řadovým deskám také nezazvonil zvonek.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY