shop.musicserver.cz
Scorpions, Winning Group Arena, Brno, 7.6.2023

Scorpions v Brně skvěle zahráli, ale tristně zazpívali

Vydáno: 08.06.2023 20:13 v sekci Naživo - Marek Odehnal | foto: Miroslav Tkadlec / musicserver.cz

Rockeři Scorpions v Brně odehráli poctivou a vizuálně velmi atraktivní show, kterou ocenila vyprodaná aréna. Večer tak kazil jen zpěvák Klaus Meine, který už hlavně výšky prostě nedává. Možná by bylo lepší, kdyby si publikum koncert odzpívalo samo. Ostatně stejně to dělalo u dobré poloviny všech refrénů.

Live: Scorpions

support: Thundermother
místo: Winning Group Arena, Brno
datum: 7. června 2023
setlist: Gas In The Tank, Make It Real, The Zoo, Coast to Coast, Seventh Sun, Peacemaker, Bad Boys Running Wild, Delicate Dance, Send Me An Angel, Wind Of Change, Tease Me Please Me, Rock Believer, New Vision, Blackout, Big City Nights, Still Loving You, Rock You Like A Hurricane
Fotogalerie

Scorpions, Winning Group Arena, Brno, 7.6.2023
© Miroslav Tkadlec / musicserver.cz
Podobně jako v mé nedávné reportáži z tuzemského koncertu Iron Maiden na úvod avizuji, že nejsem nějakým velkým znalcem tvorby německé hardrockové legendy Scorpions. Jejich vypalovačky v nejlepším duchu stadionového rocku 80. let nepovažuji (podobně jako u tehdejších žárových souputníků) za něco extra umělecky cenného, na rozdíl od kapacit předcházející a následující dekády.

Pak jsou tu ale rockové balady. A tři z těch úplně nejlegendárnějších mají na svědomí právě "Škorpioni". Zazněly i v Brně. Ale popořadě.

Koncert této velikosti je v moravské metropoli proti Praze stále ještě svátkem, nepřekvapila proto po strop našlapaná hala. Tu se celkem úspěšně pokusili rozehřát švédští Thundermother se svým šťavnatým hard rockem. Hudebně i pěvecky šlo o takové slabší Halestorm a ani ti se pořád ještě nevymanili z kategorie věčné předkapely skutečných současných hvězd žánru Alter Bridge. Takže ve výsledku taková třetí liga. Ale nemyslím to zle. Neurazí, ale ani nenadchne. Každopádně stylově to byl vhodně zvolený otvírák večera.

Už od úvodního stržení plachty s masivním logem Scorpions bylo všem jasné, že tohle bude opravdu velká osmdesátková show. A skutečně. Velkoplošné obrazovky s přenosem dění na stagei po obou stranách pódia, masivní hlavní projekční plocha s pestrobarevnou grafikou za muzikanty a dynamický světelný park. Jak se na takovou legendu sluší. A to i včetně velmi obstojného zvuku.

Scorpions, Winning Group Arena, Brno, 7.6.2023
© Miroslav Tkadlec / musicserver.cz
Byl jsem velmi mile překvapen, jak celá skupina (až na jednu výjimku) působila na svůj věk až neskutečně svěže a energicky. A platí to především o dvou členech sestavy. Kovboj se slunečními brýlemi a ikonickým kytarovým véčkem Rudolf Schenker absolutně nevypadal na pětasedmdesát let a jeho prezentace a sólové výstupy byly přesně takové, jaké si představíme u tradičního "guitar hero".

Druhou nevyčerpatelnou továrnou na energii byl exbubeník heavymetalové legendy Motörhead, Švéd Mikkey Dee. Ten se svým neodolatelným úsměvem a osmdesátkovou hřívou vynikl hlavně během svého bubenického sóla, vtipně synchronizovaného s videoprojekcemi.

Setlist přinesl i několik nových skladeb z desky "Rock Believer", většina přítomných ale samozřejmě přišla na letité hity. Z tohoto pohledu tak za zlatý hřeb večera můžeme považovat zhruba půlku vystoupení s kombem již výše zmíněných balad "Send Me An Angel" a pro rok 2023 i politicky aktualizovanou "Wind Of Change". Třetí položky z tohoto ranku klasik, "Still Loving You", jsme se pak dočkali v přídavku.

Scorpions, Winning Group Arena, Brno, 7.6.2023
© Miroslav Tkadlec / musicserver.cz
Potud všechno v pořádku, tak kde byl problém? Zpěv. Klaus Meine už na to prostě ve svém věku nemá. Například výšky v refrénu "The Zoo" si opatrně posadil o několik oktáv níž a dobrou půlku dalších refrénů nechal odzpívat na jistotu raději rovnou publikem. I celkově po pódiu chodil už opravdu jako starý pán a stojan na mikrofon div nepoužíval spíš na podepření, jako stařeckou hůl.

Měl bych pro to pochopení, nevidět přesně týden předtím v akci jen o pár let mladšího Bruce Dickinsona. Ten na již v úvodu zmíněném koncertu Iron Maiden své dávné party už taky nevyzpíval, zato po scéně běhal jako za mlada.

V tomto směru tak mám z koncertu Scorpions podobné dojmy jako z první comebackové české zastávky Guns N' Roses v roce 2017. Skvělá fyzická i energetická forma muzikantů, kterou ale totálně dehonestoval vokální projev zpěváka, co už by měl raději zůstat v hudebním důchodu. Když jste nad tím ale přivřeli obě oči, zbytek brněnského setu Scorpions byla fajn vzpomínková a moc pěkně provedená audiovizuální show.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Norah Jones - Visions 7/10
Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues Čtyři roky utekly a americká hudebnice Norah Jones je tu zpátky s novou porcí autorských písní. Její předchozí album "Pick Me Up Off the Floor" bylo odklonem k tradičnějšímu pojetí jazzu, gospelu i klasického popu. Letošní... čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 09:00 v sekci Recenze
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: "The Mandrake Project" Bruce Dickinsona je sebejisté veteránské album, své ambice ale neplnit nedokázalo (18.03.2024 17:00)
- Nové desky 9/2024 - od Jacoba Colliera přes Kaiser Chiefs po Liama Gallaghera s Johnem Squirem (06.03.2024 20:41)
- Video: Bruce Dickinson se v klipu "Rain on the Graves" stává členem ďáblovy kapely (27.01.2024 09:17)
- Scorpions zahrají v červenci v Pardubicích (12.12.2023 10:02)
- Audio: Singl "The General" od Guns N’ Roses je sice velkolepý, ale ne zrovna povedený (11.12.2023 15:00)
- Video: "Afterglow of Ragnarok" uvádí do světa "The Mandrake Project", připravovanou sólovku Bruce Dickinsona (08.12.2023 14:00)
- Na slovenském Topfestu 2024 vystoupí Scorpions i Kabát (01.12.2023 18:18)
- Video: Iron Maiden vysekli živým videem "Stranger in the Strange Land" poklonu svým fanouškům (06.11.2023 17:49)
- Bruce Dickinson chystá sedmé sólové album. "The Mandrake Project" vyjde začátkem příštího roku (24.09.2023 11:12)
- Anastacia vydá v září album coververzí. Oslavuje jím propojení s Německem (04.09.2023 18:55)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Kabát Taylor Swift Lucie Vondráčková U2 Madonna Dua Lipa Rush Bono Mirai Kryštof Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu