Nothing But Thieves přivezli z Anglie příjemnou rockovou modernu

02.12.2017 12:08 - Ondřej Hricko | foto: Jan Kuča

Poslední listopadový den letošního roku zavítala do České republiky již potřetí anglická rocková parta Nothing But Thieves. Po tuzemské premiéře před dvěma lety v Lucerna Music Baru pro sebe tentokrát uzmula větší prostory klubu MeetFactory. S sebou přivezla také skupiny The Xcerts a Airways.

Live: Nothing But Thieves

support: The Xcerts, Airways
místo: MeetFactory, Praha
datum: 30. listopadu 2017
setlist: I'm Not Made By Design, Live Like Animals, Trip Switch, Wake Up Call, Soda, Hostage, Drawing Pins, Graveyard Whistling, I Was Just A Kid, Excuse Me, Itch, If I Get High Broken Machine, Free Fallin', Hell, Yeah Ban All The Music Sorry, Particles, Amsterdam
Fotogalerie

The Xcerts, MeetFactory, Praha, 30.11.2017
© Jan Kuča
Nothing But Thieves fungují teprve od roku 2012 a na svém kontě mají pouze dvě alba, přesto patří mezi nejvýraznější rockové skupiny evropské scény posledních let. Zvláště novinka, která vyšla letos v září, nabídla velmi silnou nápaditou kolekci plnou hitů. Anglická parta se na ní prezentuje moderním kytarovým rockem s důrazem na melodičnost. Nechybí jí ovšem ani typický ostrovní feeling.

Poprvé naživo se u nás formace vedená lídrem Conorem Masonem ukázala v roce 2015 v klubu Lucerna Music Bar, na což navázala vystoupením na festivalu Colours Of Ostrava v následujícím roce. Nyní se k nám vrátila potřetí v rámci Broken Machine Tour. Původně měla formace vystoupit v klubu Rock Café, ale snad od začátku muselo být zřejmé, že prostory pro tuto stoupající hvězdu budou silně nedostačující. Pořadatelé tak velmi brzy koncert přesunuli do větších prostorů klubu MeetFactory, ale i tak se lístky vcelku rychle vyprodaly.

Nothing But Thieves, MeetFactory, Praha, 30.11.2017
© Jan Kuča
Večer zahájila anglická parta Airways, jejíž vystoupení zachytil autor článku bohužel až v úplném závěru. Dle úspěchu závěrečného hitu "One Foot" jejich krátký set zřejmě na pozorné publikum zafungoval. To následující The Xcerts nabídli hodně unylý a sterilní power-pop. Jednotlivé skladby volně plynuly a nenabídly jakýkoliv náznak, že by alespoň na moment rozvířily poklidný zvuk formace. Naživo se jejich písně od sebe navzájem rozpoznávaly velmi nesnadně. Navíc lídr a zpěvák téhle skotské party Murray Macleod nevyniká zrovna kdovíjak charakteristickým vokálem a mnoho partů spíš odšeptal. Na úvod roku 2018 čeká muzikanty páté album, uvidíme, zda se jim konečně povede prolomit hráze průměru.

To Nothing But Thieves, ač služebně mladší, nabídli daleko vyzrálejší set s plnějším anglickým zvukem a citelnější snahou o autenticitu. Zpěvák Conor Mason je rovněž vokálně zajímavější, výraznější a s osobitým projevem. I jeho komunikace s diváky, ač nijak extravagantní, působila mile a upřímně. Stejně jako celá kapela, která rozhodně nebudila dojmem, že by si něco z rostoucí slávy dělala.

Nothing But Thieves, MeetFactory, Praha, 30.11.2017
© Jan Kuča
Set koncertu byl poskládaný přesně půl na půl z písní z debutu a novinky "Broken Machine", což byl nepochybně dobrý tah. Na své si tak přišli všichni. Kapela nevynechala žádný ze svých hitů a potěšila skvělou emotivní písní "Excuse Me", kterou zahrála v rámci turné poprvé namísto slabší "Hanging". Příjemným momentem bylo i zařazení coveru od nedávno zesnulého jižanského barda Toma Pettyho "Free Fallin'". Kapele se povedlo píseň sympaticky uchopit a její provedení patřilo k vrcholným momentům večera.

Ostatně už start koncertu napověděl, že chemie mezi fanoušky a kapelou zafunguje. Diváci se chytli hned na úvodní pecku "I'm Not Made By Design" a během třetí skladby "Trip Switch" už hlasitým sborem muzikantům vypomáhali. Naživo vyzněla skvěle i baladičtější "Soda" z druhé desky a samozřejmě hitovka "Sorry", která zakončila klasický setlist. Po bouřlivých ovacích a vyvolávání jména kapely se pětice vrátila zpět ke svým nástrojům, aby přehrála ještě "Particles" a samozřejmě také na úplný závěr asi svůj největší hit "Amsterdam".

Nothing But Thieves, MeetFactory, Praha, 30.11.2017
© Jan Kuča
Vstoupení talentované party tak vyznělo překvapivě civilně a pokorně. Pódiová prezentace byla komorní, bez rekvizit či zvláštní světelné show. Nothing But Thieves raději vsadili na samotnou hudbu a udělali dobře. Pomalu se z nich stává velká rocková kapela, která, ač obléká kytarový rock do moderního hávu, nepůsobí sterilně ani uměle. A jestli budou pánové pokračovat v koncertní tradici, za rok je tu máme zase.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY