Asian Dub Foundation buší do pevnosti jménem Evropa

22.11.2002 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

O Asian Dub Foundation nebylo nějaký čas slyšel. Teď ale ohlašují své připravované album "Enemy Of The Enemy" singlem s antiglobalizační hymnou "Fortress Europe". Dvě nové skladby a dva remixy dávají tušit, že ADF se tentokrát vrací k dubu.
6/10

Asian Dub Foundation - Fortress Europe EP

Skladby: Fortress Europe, Enemy Of The Enemy, Fortress Europe (Audio Active Remix), Fortress Europe (Adrian Sherwood Dub)
Celkový čas: 16:41
Vydavatel: EMI
Asian Dub Foundation jsou jistota zajímavé hudby. Partička z jedné asijské čtvrti v Londýně spojuje ducha východní hudby s moderními zvukovými produkcemi a politickou rétorikou. "Fortress Europe" je předzvěstí jejich nové a už dost dlouho ohlašované desky "Enemy Of The Enemy" a skalní fanoušky určitě potěší. Tradiční rychlá jungleová rytmika, paranoidní zvuky houkaček a samozřejmě naštvaní rapeři, kteří vykřikují politická hesla. Tentokrát se zaměřují (jak název napovídá) na Evropskou unii, která uzavírá bohatou část kontinentu do pevnosti, do jejichž zdí budou zbylé národy tlouct. Jestli je Evropská unie "exodus 21. století" nevím, jedno je ale jisté - ADF tentokrát nepřichází hudebně s ničím novým. K singlům, které je proslavili ("Buzzin", "Black White") mají na své novince dost daleko a i dva roky stará deska "Community Music" rozhodně nabízela lepší skladby. Zajímavější je b-strana "Enemy Of The Enemy" - zvláštní fúze electra a raggae s hostujícím Edem O‘Brianem z Radiohead. Nechybí ani východní zvukové motivy, kterými si ADF připomínají, že vzešli z indické komunity v londýnském Farringdonu. I tady ale platí, že bývávalo lépe.

Ze dvou remixů titulní skladby je rozhodně lepší ten, který nese název "Adrian Sherwood Dub". Don anglického dubu Sherwood si udržuje vysoký kredit už od začátku 80. let, kdy pracoval s Depeche Mode, Nine Inch Nails nebo The Fall a uznává ho i mladá generace (nedávno třeba překopával francouzské Air a natočil desku se Sinead O'Connor) a tento remix nechť je důkazem, že ve 44 letech je pořád ve formě. Vedle typicky jamajsky přebuzených instrumentů přidal ještě hlavní kovový rytmus, ale zároveň se mu podařilo zasunout do pozadí agresivitu originálu. Obzvláště druhá půlka zní jako nějaká mimozemská verze pozemského dubu. Ostatně Sherwood se podílí i na nové desce, takže se ještě máme na co těšit. Pod druhým remixem jsou podepsáni Audio Active, jedna z partiček na Sherwoodově labelu On U Sound. Víc hip hop než dub, jejich remix ale k originálu moc nepřidává.

Zhruba ve dvou třetinách "Fortress Europe" se zběsilý breakbeatový drtič zpomalí a změní se v houpavý reggae rytmus. Do skladby vstoupí hindi vokalistka Sonia Mehta s hymnickým poselstvím míru a lásky, než se znovu vrátí Spex a Aktarvata a (trochu srandovně) začnou křičet "We gotta fight...". V tom jsou asi ADF stejní jako ti, kteří proti kterým vstupují - za mír je prostě potřeba za každou cenu bojovat! Revoluce, sociální a rasová spravedlnost, idealismus? Hlavní je, že je pro co bojovat.

Album "Enemy Of The Enemy" by mělo vyjít na začátku příštího roku. Bude to jejich první album na značce Labels/Virgin France a vlastně tak odstartuje novou etapu ADF. Uvidíme, kam se posunuli od alba "Community Music".


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY