Laibach se vrátili s temně elektronickou deskou "Also Sprach Zarathustra"

09.08.2017 15:43 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Slovinské legendy industriálního rocku nikdy nepluly v hlavním proudu a vždy vymýšlely nové cesty, jak prezentovat své neortodoxní hudební smýšlení. Novým pokusem je koncepční album, které posloužilo jako podklad pro divadelní přepracování stejnojmenného Nietzscheho filosofického díla.
7/10

Laibach - Also Sprach Zarathustra

Skladby: Vor Sonnen-Untergang, Ein Untergang, Die Unschuld I, Ein Verkündiger, Von Gipfel Zu Gipfel, Das Glück, Das Nachtlied I, Das Nachtlied II, Die Unschuld II, Als Geist, Vor Sonnen-Aufgang, Von Den Drei Verwandlungen
Vydáno: 14.07.2017
Celkový čas: 53:21
Vydavatel: MUTE/[PIAS]

Tentokrát proto nečekejme tradiční album s rockovými skladbami a obvyklými vojenskými prvky. Novinka "Also Sprach Zarathustra" je syntetickým dílem, plným temné elektroniky přesahující do moderně pojaté klasické hudby. Album nabízí chladně tepající rytmy, které pohání elektronické syntezátory. Jen občas lídr formace Milan Fras promlouvá svým obvyklým frázováním a tvrdým německým jazykem. Z alba chvílemi až mrazí a v posluchači vyvolává pocit blátivé beznaděje.

Oproti předchozímu líbivějšímu albu "Spectre" není novinka posluchačsky zrovna vstřícná. Skladby jsou instrumentálně minimalistické a nosným dojmem jsou industriální až nihilistické zvuky se silným podpovrchovým napětím. Světlejším momentem je předposlední píseň "Vor Sonnen-Aufgang", kde svým andělským hlasem přebírá vokální part Mina Špiler. Novinka slovinských Laibach tak nabízí zajímavý materiál určený spíš náročnějším fanouškům formace, kteří budou moci jejich koncept vidět a slyšet i naživo 5. listopadu v Paláci Akropolis.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY