shop.musicserver.cz
Rock for People, 3.den, Festivalpark, Hradec Králové, 6.7.2017

Lower Than Atlantis do toho v závěru Rock For People skočili po hlavě

Vydáno: 10.07.2017 23:14 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Marie Strnadová

Lidé nosící se navzájem na rukou, to je vždycky známka výborného koncertu. Lower Than Atlantis sice poslední festivalový den na Rock For People zaváleli, nebyli v tom ale sami. Dobře se vedlo i Foster The People, Three Days Grace, The Bloody Beetroots nebo Michalovi Malátnému. Více v reportáži.

Live: Rock for People

místo: Festivalpark, Hradec Králové
datum: 6. července 2017
vystoupili: Evanescence, Three Days Grace, Foster The People, The Bloody Beetroots Live a další
Fotogalerie

Rock for People, 3. den, Festivalpark, Hradec Králové, 6.7.2017
© Marie Strnadová
Sprška během koncertu Paramore nakonec zůstala osamocena, i třetí den festivalu Rock For People se odehrával za pořádného horka. O to příjemnější byla možnost zchladit si horkou hlavu ve festivalovém bazénu. Při zjištění, že se areálem prochází i Tomio Okamura a jeho nohsledi a natáčí v něm zkreslená videa o tom, jak ho tam všichni mají rádi, podobná možnost skutečně přišla vhod. Ze známých tváří jste ale mohli narazit i na brněnského politika Dominika Feriho nebo Martina Vévodu, soutěžícího z reality show Robinsonův ostrov.

Hudební program na hlavní scéně patřil Michalovi Malátnému a Kolínskému Big Bandu, na jehož koncert dorazili z Hradce Králové i senioři a jako každý rok si tak jedno vystoupení mohlo užít publikum všech věkových kategorií. Více už ale kolega Hricko.

Michal Malátný & Kolínský Big Band očima Ondřeje Hricka


Michal Malátný, Rock for People, 3. den, Festivalpark, Hradec Králové, 6.7.2017
© Marie Strnadová
Zatímco si Chinaski dali po vydání posledního alba "Není nám do pláče" koncertní pauzu, jejich lídr Michal Malátný si na Rock for People přichystal společný koncert s Kolínským Big Bandem, se kterým si pro zábavu tu a tam zahraje. Na hlavním pódiu s nimi odehrál dvanáct skladeb, převážně jazzových a swingových. Nechyběl tak Frank Sinatra a jeho "Chinago" či "Old Devil Moon" z muzikálu "Divotvorný hrnec", klasika "Feeling Good", kterou zazpívala jedna z hostí Michala Malátného Alžběta Sosnovcová či "Hotel Ritz", který v počeštěné verzi převzal od Jiřího Korna. Malátný působil v nevšední roli jistě a společně s Kolínským Big Bandem sehraně. Ostatně pro Malátného to není úplně cizí půda, v divadle Semafor totiž účinkuje v představení "Čochtanův divotvorný hrnec" vytvořeném na motivy právě slavného amerického muzikálu. Na závěr nechyběly ani dva hity od Chinaski "Zadarmo" a "Víno", které v Big Bandovém provedení vyzněly velmi sympaticky. Celé vystoupení bylo vůbec příjemným zpestřením posledního dne rozpáleného sluncem a Malátný si s tímto projektem ostudu určitě neutrhl.

Eskimo Callboy dělají vše pro to, aby na publikum působili jako šílenci a jejich propracovaná image jde až tak daleko, že si můžete všimnout červených kontaktních čoček dotvářejích jejich ďábelské vzezření. Electronicore je to slovo, kterým nazývají svůj žánr mísící tvrdé metalové riffy a elektronické elementy místy připomínající videohry od Nintenda z osmdesátých let. Kolem a kolem solidní show, pisatele ale ještě o malý kousek více bavili netradičně spíše z desky než naživo.

Eskimo Callboy, Rock for People, 3. den, Festivalpark, Hradec Králové, 6.7.2017
© Marie Strnadová
Lenny patřila k jedněm z mála domácích, všeobecně známých umělců a i když se dalo čekat, že její vystoupení bude kopírovat to na pražském Metronomu, nebylo tomu tak. Protože jak se zpěvačka vyjádřila v rozhovoru pro Deník a pak ještě několikrát během koncertu, vystoupit na Rock for People byl dlouhá léta její velký sen. Jak se sama nechala slyšet: "Já jsem ještě před třemi dny nemohla mluvit, ale teď jsem dala Rock For People. Teď už můžu umřít." Vůbec proto nevadilo, že ji v posledních skladbách odešly hlasivky. Ta upřímná radost z další zdolané mety byla opravdová.

Fanoušci Three Days Grace, kterých je v naší zemi stále víc a víc, sice tak úplně nedokázali využít nabízené bublifuky k efektnímu úvodu koncertu tak, aby to za něco stálo, set rockerů z Ontaria to ale nepokazilo. Zpěvák Matt Walst za každou skladbou česky poděkoval a zdálo se, že i jeho radost z návratu na česká pódia je po premiérovém vystoupení před dvěma lety a následné zimní zastávce v Malé sportovní hale upřímná. Hlavně to ale kvartetu skvěle hrálo a zpívalo, takže se v kotli pod zvedajícími se mračny prachu brzy nedalo dýchat. Což je pochvala, podobně jako při hitech "I Am Machine", "Pain" nebo klasice "I Hate Everything About You" to loni vypadalo na stejném místě například při Skillet, což je kapela s velmi podobnou rockovou příchutí, jen je na rozdíl od Three Days Grace více zaměřena na křesťanství, zatímco o Kanaďanech si to sice spousta lidí také myslí, ve skutečnosti ale křesťanskými rockery nejsou. Michodem, na začátku roku 2018 by pánové měli přijít s nástupcem dobře přijatého alba "Human".

Lower Than Atlantis, Rock for People, 3. den, Festivalpark, Hradec Králové, 6.7.2017
© Marie Strnadová
Jestli mělo některé ze zdánlivě menších jmen šanci se u nás velmi rychle prosadit, pak to jsou Lower Than Atlantis. Už na Rock im Parku 2015 patřil jejich koncert k nejlepším, za sebou mají předskakování All Time Low či A Day To Remember a navíc vydali po své perfektní čtvrté desce i velmi slušného nástupce "Safe In Sound". Když se zpěvák Mike Duce zeptal, kdo z přítomných je s jejich tvorbou obeznámen, zvedla ruku nadpoloviční většina už tak poměrně solidně zalidněného plácku před KB stageí a jakmile do nich formace začala střílet hity "English Kids In America", "Work For It", "Boomerang" či závěrečnou "Here We Go", v níž si frontman s kytarou zaplaval na rukou davu, jistě téhle alternativně rockové partičce koketující s pop-punkem i emem naskákali další fanoušci. Až se k nám v prosinci společně s Enter Shikari vrátí, bude z nich Lucerna Music Bar celý paf.

Foster The People už letos stihli přispěchat s EP "III", jen pár dní je ale dělí od vydání třetí studiovky "Sacred Hearts Club". Z ní už roztančený Mark Foster a spol. zahráli na festivalu kousky "SHC", "Sit Next To Me" a singl "Loyal Like Sid & Nancy", bylo by ale hodně odvážné tvrdit, že se některý z nich proslaví tolik, co jejich nejznámější hit, hudebně veselá, ale textově o střelbách ve školách pojednávající hymna "Pumped Up Kicks". Koncert to byl ale každopádně skvělý a živelný frontman svým indie-popem naživo hodně připomínal dojmy, které si obvykle odnášíme z podobně pastelově zbarvených The 1975. Česká premiéra tedy dopadla nad očekávání skvěle a doufejme, že nezůstane jen u ní, ale dojde i na plnohodnotnou show někdy na podzim či na jaře.

Foster The People, Rock for People, 3. den, Festivalpark, Hradec Králové, 6.7.2017
© Marie Strnadová
Kraftklub mixující rock, indie a rap měli pod svým pódiem spoustu Němců, přece jen je to spíše fenomén tamější scény a jestli z jejich koncertu něco utkvělo, tak to byly pokusy komunikovat v angličtině, což je jazyk, který frontman Felix Brummer ovládá zhruba na úrovni B1. Vidět je znovu netřeba, ale aspoň to bylo vtipné.

O Evanescence jsme vám přinesli samostatnou reportáž, jinde tou dobou hrál Thurston Moore ze Sonic Youth se svou skupinou, do úplného konce letošního ročníku to dotáhli až po nich vystupující The Bloody Beetroots v Live verzi. Jejich elektronická smršť není pro každého, naopak se ale našla řada lidí, která si po setu Fatboye Slima na Beats For Love v Ostravě udělala jednodenní výlet do Hradce Králové jen kvůli nim. Rozloučení se s uplynulým dnem a vlastně i celým festivalem bylo silné, dlouhé a nekompromisní. Tradičně v černobílé masce vystupující Sir Bob Cornelius Rifo po scéně skákal jak kobylka, ke zpěvu používal vlastní hlas i autotune a až do půl druhé ráno neúnavně hecoval rozpařené publikum. Komu ještě po celém festivalu zbyla nějaká energie, ten ji tady využil.

Hvězdy festivalu podle Ondřeje Hricka


Zahraniční: Die Antwoord, Cage The Elephant, The Picturebooks, Slaves, Spring King
Domácí: Cocotte Minute, Insania, the.switch, Znouzectnost, Mr. Loco

Hvězdy festivalu podle Jana Trávníčka


Zahraniční: Evanescence, Lower Than Atlantis, Foster The People, Paramore, Slaves
Domácí: Byl jsem bohužel jen na dva dny, takže jsem toho moc nestihl, ale z toho, co ano, tak Lenny, Thom Artway, Imodium, Pekař

The Bloody Beetroots, Rock for People, 3. den, Festivalpark, Hradec Králové, 6.7.2017
© Marie Strnadová
Celkově se letošní ročník opět skvěle vydařil a pokud bychom měli něco kritizovat, byly by to stejně spíše jen menší věci jako třeba problém se sehnáním pitné vody za rozumnou cenu. Spíše zamrzelo, že tolik hudebních příznivců zůstalo doma. Ne že by snad bylo ve Festivalparku málo lidí, jen máme ještě v živé paměti ročníky, kdy jich bylo i více.

Těžko říct, zda za to může narůstající festivalová konkurence v tomto období nebo zda někomu nesedl spíše line-up, který letos v oblastech indie-rocku a elektroniky nenabídl tolik, co jindy, zatímco v jiných žánrech zase množství zajímavých kapel narostlo. Určitou roli v tom může hrát i generační obměna, to už bychom ale spekulovali a brblali až příliš. Důležité je, že kdo tam letos byl, odjížděl spokojený a plný zážitků. Ostatně jako každý rok.

NÁZORY
  • Úroveň článku a hodnocení (Dominik, 11.07.2017 07:08) Reagovat

    Nevím jak si to vysvětlit, ale autoři asi byli na úplně jiném festivalu, protože Michal Malátný s bigbandem bylo něco strašného a to hlavně díky Michalovi, ať radši zůstane u Chinaski a Foster The People přirovnat k The 1975, kteří loni na RfP dostali stejný čas, stejné pódium a nebylo po nich vůbec nic mi přijde trošku absurdní. To samé Three Days Grace s loňskými Skillety, kteří byli minimálně o 50% lepší.

    Headliner Vám dává kvalitou hodnocení solidně na prdel a to jsem dlouhou dobu Váš web uznával. Škoda. Teď jste někde na úrovni iReport a iDnes.cz .

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Queen Adele Sia AC/DC U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu