Paramore na Rock for People odehráli roztančený koncert

06.07.2017 12:34 - Jan Trávníček | foto: Marie Strnadová

Je to jen pár dní, co zpěvačka Hayley Williams oznámila, že se po téměř desetiletém vztahu rozvádí s Chadem Gilbertem z New Found Glory. Jak ale v rozhovorech přiznává, jsou chvíle, kdy je třeba všechny trable hodit za hlavu, nasadit úsměv a odehrát poctivý koncert, protože taková ta práce muzikanta prostě je.

Live: Rock for People

místo: Festivalpark, Hradec Králové
datum: 5. července 2017
setlist: Told You So, That's What You Get, Brick By Boring Brick, Still Into You, Caught In The Middle, Turn It Off, Decode, I Caught Myself, Everywhere (Fleetwood Mac cover), Rose-Colored Boy, Ain't It Fun, Misery Business, Forgiveness, Hard Times

Paramore, Rock for People, 2.den, Festivalpark, Hradec Králové, 5.7.2017
© Marie Strnadová
A přesně tak to vypadalo i v Hradci Králové, kam se Paramore vrátili po šesti letech. Na nějaké vzpomínání ale nebylo čas, v setlistu pouze hodinového setu bylo totiž dost položek, které bylo třeba odehrát.

Muzikanti z Tennesse sice oficiálně fungují po odchodu Jeremy Davise a návratu Zaca Farra jako trio, na scéně jich ale bylo celkem sedm, protože jejich zvuk je nyní tak bohatý, že už uživí i perkusionistu s klávesistou.

Setlist byl složen převážně z novinek z alba "After Laughter" a i když se v publiku našlo hodně lidí, kteří už ho měli dostatečně naposloucháno (viz pasáž výtečné "Fake Happy", v níž fanoušek v první řadě odzpíval celý refrén), tak pokaždé, když Paramore sáhli do minulosti, dav okamžitě strhli.

Paramore, Rock for People, 2.den, Festivalpark, Hradec Králové, 5.7.2017
© Marie Strnadová
Je proto škoda, že jejich koncert byl tak krátký a spoustu velkých hitů vynechal, namátkou například "Crushcrushcrush", "Now", "Monster", "Daydreaming", "Ignorance" nebo "The Only Exception", u níž se na minulém koncertu v Hradci tak nezapomenutelně ze stropu spustily jiskry. Vypuštěna byla překvapivě i akustická balada "Hate To See Your Heart Break", kterou jinak skupina na koncertech v jiných zemích v rámci aktuálního turné běžně hraje.

I přesto všechno to ale byl pořád skvělý koncert. Hayley Williams se nedávno nechala slyšet, že už se jí nechce na koncertech neustále házet hlavou do rytmu a i když i nadále je na stagi dost divoká, přebíhá ze strany na stranu a plive kolem sebe jako chlap, tak zejména v nových písních bylo vidět, že mnohem více než dříve i tancuje. V každém případě ale fungovala jako skutečná frontwoman a těžko jste z ní spouštěli oči a věnovali se ostatním muzikantům, pořád se totiž něco dělo. Krokem vpřed navíc byla i taková drobnost, že světlo svítilo na všechny stejně a nedocházelo tak k umělému dělení na plnohodnotné členy a najaté muzikanty.

Paramore, Rock for People, 2.den, Festivalpark, Hradec Králové, 5.7.2017
© Marie Strnadová
Jednoduché a chytlavé melodie nenechaly publikum stát jako zaražené a když si zpěvačka během "Misery Business" nechala pozvat na scénu fanynku, která s ní skladbu dozpívala, vypadaly spolu naprosto přirozeně jako dvě sestry. Potěšila zamilovaná "Still Into You", hravě roztančená "Ain't It Fun", ze ságy "Stmívání" dobře známá "Decode" a na úplný konec i singl "Hard Times".

V pomyslném žebříčku by se sice nezapomenutelný koncert z Velkého sálu Lucerny zařadil o chlup výše, i tak ale Paramore jednoznačně potvrdili, že jako headlineři festivalu, jakým Rock for People je, jednoznačně a bez jakýchkoliv pochyb obstojí.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY