Díky albu "neboj." Davida Stypky se o budoucnost českého pop-rocku rozhodně bát nemusíme

22.06.2017 13:12 - Hana Bukáčková | foto: lukáš Dvořák

David Stypka vloni zažil vzkříšení své dosavadní tvorby - natočil povedené EP "Jericho", kterým o sobě dal patřičně vědět. Svým nenásilným osobitým projevem vstoupil do našeho povědomí a získal si naši pozornost, která vzhlížela k jeho novému albu "neboj.". Jak se povedlo?
8/10

David Stypka & Bandjeez - neboj.

Skladby: Neboj, Loučit, Jericho, Kříž, Dobré ráno, milá (feat. Ewa Farna), Lovec, Láska není, Vrány taky, Lodivod, Nebolelo, Můj kůň
Vydáno: 28.04.2017
Celkový čas: 44:10
Vydavatel: SinglTon
Po mladých písničkářích, se kterými se v poslední době snad roztrhl pytel, skvěle zaplnil mezeru na trhu i rodák ze Slezska David Stypka, vyzrálý zpěvák, žádný novic a naivní kluk, který se nechá utáhnout na slibovanou nudli. Již loni na sebe pořádně upozornil s ípíčkem "Jericho", na které letos navázal deskou "neboj". Jak se zpívá v titulní písni: "Vypadá to, že nás černá dostala…", mohli bychom tuto parafrázi poupravit na: "Vypadá to, že nás David svojí černotou dostal…". Zahloubané texty, silné chytlavé melodie a dominantní pevný hlas, to je gró jeho tvorby. Celé to do sebe zapadá a není to jen bezvýznamné plynutí slov a not.

Album obsahuje i skladby ze zmíněného EP, důvod je jasný - tématicky a koncepčně to vše do sebe zapadá a bez nich by to bylo jak neosolená polévka. Co dělá Davida zajímavým? Osobitý a vyzrálý projev a texty, které se nebojí zabřednout do jemné pesimistické schizofrenie.

Deska začíná dynamicky hned od prvního taktu, respektive od úvodního potlesku, který je předvojem prvních popěvků, a strhne vás k intenzivnějšímu poslechu, který nebude ledabylý jako u jiných interpretů. Davidovy texty rozhodně stojí za to, i když nejsou pro každého - jsou velmi osobité a neprvoplánové. Jediný plán na albu je, že se celé točí kolem tématu strachu, s nímž bojuje asi každý z nás, a jakési nejistoty, kterou nám osud vmíchává do života. Překvapivým momentem na albu je zajímavé spojení v duetu "Dobré ráno, milá" s Ewou Farnou. Nečekaná symbióza funguje přirozeně a hlasy jdou spolu ruku v ruce.

Nesmíme zapomenout ani na jeho kapelu Bandjeez, která mu dává pevnou zem pod nohama a udržuje oheň v rodinném krbu jejich společného díla. Nové album Davida Stypky stojí rozhodně za pozornost a poslech, možná u ní budete často mít onu pověstnou husinu. Tato nadčasová nahrávka se jen tak neoposlouchá a nezapadne vám někam do kouta. Neobsahuje žádnou vatu a všechny písně jsou natolik silné, aby si zasloužily singlové vydání. Jsme u zrodu dalšího skvělého písničkáře, jehož kariéra tímto albem rozhodně nekončí, právě naopak.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY