Důstojné rozloučení James na DVD

06.11.2002 05:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Britská kapela James za sebou má dlouhou kariéru, kterou se nyní rozhodla z důvodu odchodu zpěváka Tima Bootha zrekapitulovat na živém DVD "Getting Away With It... Live". Kromě koncertu na dévédéčku najdete i dokument o skupině a celé je to velmi povedené. Více v dnešní recenzi.
8/10

James - Getting Away With It... Live

Skladby: Say Something, Waltzing Along, Sometimes, Laid, God Only Knows, Someone's Got It, In For Me, Vervaceous, Protect Me, Out To Get You, Johnny Yen, Getting Away With It, Tomorrow, Born Of Frustration, Ring The Bells, Top Of The World, Sound, Space, She's A Star, Come Home, Sit Down
Celkový čas: 167 min.
Britská kapela James za svou kariéru zažila spoustu vrcholů i pádů, přičemž vůbec nejslavnější období bylo spojeno se singlem "Sit Down", který se stal téměř jejich hymnou. Zpěvák Tim Booth se však rozhodl z kapely odejít, a tak se kapela vydala na rozlučkové turné, které završila na koncertě v domovském Manchesteru, kde jim fanoušci připravili skutečně bouřlivou atmosféru. A my Češi můžeme být díky DVD "Getting Away With It... Live" u toho.

Koncert James je plný čirého muzikantství, skvělých písniček i nadšených reakcí publika. Kapela sází jeden hit za druhým (mj. "Say Something", "Come Home", "She’s A Star"), ale samozřejmě nezapomíná i na méně profláklé kousky, ale oblíbené fanoušky. Člověka až mrazí v zádech z té úžasné atmosféry, která na koncertě panovala, protože zcela chybí nějaké podrážděné ovzduší z důvodu odchodu hlavního protagonisty. Špatně se to popisuje, to se musí vidět. Když jako úplně poslední skladba zazní "Sit Down", dav už freneticky tancuje a zpívá s Timem. Koncert je také výborně nasnímán a sestříhán, obraz si skutečně zaslouží obrovskou pochvalu, stejně jako zvuk v 5.1 (je samozřejmě přítomen i ve stereu). Samozřejmostí jsou i titulky, takže ke koncertu a jeho vybavení nelze mít skutečně žádné výhrady.

Bonusová část je standardní, ale výživná. Vzhledem k odchodu zpěváka nechybí dokument o kapele, který nabízí spoustu rozhovorů s jejími členy, jejich producentem Brianem Enem a dalšími. Rozhovory mapují jak celou historii kapely, tak i současný rozchod, ale ze všech členů je cítit, že mezi nimi stále panuje přátelství. Kromě dokumentu, který je také vybaven titulky, na disku dále najdete ještě tři videoklipy ke skladbám "Laid", "Say Something" a "She’s A Star". Velmi nápaditě je uděláno menu, v němž se při každé volbě ukáží v dokumentu nepoužité záběry z rozhovorů a mnohdy to jsou skutečně zábavné hlášky, potěší i skutečnost, že se tyto minidokumentíky dají vypnout.

Dévédéčko "Getting Away With It... Live" představuje v současné době standardní, velmi dobře udělaný a naplněný nosič. Další bonusy by sice potěšily, ale i tak je DVD skvělou tečkou za dosavadní kariérou James a rozhodně si s ním ostudu neudělali.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY