Hradecký slunovrat 2017 - hudební lahůdkářství na pohádkovém zámku

30.04.2017 08:07 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Festival Hradecký slunovrat v krásném areálu zámku v Hradci nad Moravicí vstupuje do svého čtvrtého ročníku. O víkendu 30. června a 1. července 2017 pořadatelé nabízejí pestrý program, který dokazuje, že hudba se obejde bez žánrových hranic a že festival se nemusí svým kolegům podobat jako vejce vejci.

Jedním z hlavních taháků festivalu bude kapela Priessnitz, jasně zářící hvězda současné české hudební scény. Jesenická skupina má za sebou rok snů se spoustou vyprodaných koncertů a také nové, skvěle přijaté album "Beztíže". Velkou lahůdkou bude i vystoupení skupiny VOŁOSI. Tato polská kapela, která má za sebou mnoho koncertních turné po celém světě a vystoupení na slavných a prestižních akcích, posouváním hranice možností smyčcových nástrojů vytváří moderní hudbu. Jejich koncertní smršť vyvolává po celém světě nadšení u publika i ze strany hudebních kritiků. Pro svou koncertní premiéru si festival vybral i pozoruhodný projekt Zvíře jménem podzim, ve kterém se jako v superskupině sešli muzikanti z hned několika výrazných a často skloňovaných alternativních kapel, jako jsou Kittchen, Kieslowski, Aid Kid, Calm Season, Jablkoň a další.

Hradecký slunovrat plakát
© facebook interpreta
K dříve oznámeným jménům Hradeckého slunovratu přibyly dvě charismatické mladé dámy, mimo pódium kamarádky, respektované pro své texty, které skvěle komentují i odrážejí naši současnou realitu. Obě přijedou se svými kapelami - femi-punková Mucha po mateřské pauze představí sarkastické písničky ze svého třetího alba "Nána", její slovenská kolegyně Katarína Kubošiová alias Katarzia zase ukáže, jak dopadl její přerod z křehké akustické sólistky v osobnost s výraznou popovou kapelou za zády, sestavenou z mnohdy i věhlasných muzikantů. Další velkou ženskou osobností, která přijede na Hradec se svou kapelou, je Martina Trchová, jejíž album "Holobyt" vyhrálo anketu album roku na Radiu Proglas. Výraznou autorku a zpěvačku má ve svém středu i kapela Jananas, která také představí na Hradci své nové album nazvané "To samo".

Ročník 2017 svou přítomností ozdobí sporadicky vystupující Bratři Orffové, zcela čerstvý objev tuzemské elektronické hudby, svěží duo Killiekrakie nebo syroví rockeři Please The Trees, kteří se nedávno vrátili z dalšího turné po USA a Kanadě, kde s americkým producentem nahráli i své další album. Opomenuta nebude ani hvězda tuzemské world music, brněnští Čankišou, a tančit se jistě bude také na Terne čhave, kteří zakončí celý festival generacemi prověřeným přívalem energie a pozitivních emocí.

Hradecký slunovrat ukazuje, že je v programu docela dobře možné spojit folkové, rockové i popové interprety, aniž by vznikl nestravitelný mišmaš. Mezi muzikanty, kteří zde již vystoupili, se ale šíří i šuškanda o skvěle reagujícím publiku i zdejší pohostinnosti, která neopomíjí kvalitní víno a vybranou gastronomii, názorně předvádějící, že to jde i bez všudypřítomných klobás, šizených bramboráků a jen údajně asijských nudlí. I v následujícím ročníku tak bude mít festival své vlastní speciální cuvée Hradecký slunovrat s line-upem na etiketě, tentokrát však červené. Hudební program opět doplní dětská Montessori scéna a po loňském úspěchu nebudou chybět ani diskuze, workshopy, poezie či výstavy. Z nehudebních taháků jmenujme třeba spisovatelku a ilustrátorku Lucii Seifertovou.

A na co se nejvíce těší samotní pořadatelé? Odpovídá šéf festivalu Vašek Müller: "Tak nejlepší a nejpravdivější by bylo, kdybych zde vyjmenoval celý program. A nejen hudební. Těším se třeba na povídání o absintu a dalších lahůdkách, které ve svém bylinkovém království uprostřed Jeseníků vyrábí v Čechách usazený Američan Kyle Bairnsfather. A samozřejmě také na ochutnávku. A vlastně jsem zvědavý. Máme zatím to štěstí, že na každém Hradeckém slunovratu se povedl výjimečný koncert, na nějž se stále vzpomíná. Před dvěma lety Lenka Dusilová zahnaná bouřkou do stanu přímo mezi lidi odehrála nezapomenutelný koncert, loni Kittchena vzali diváci na ramena. Co to bude letos?"

Detaily programu a vše podstatné najdete na webu festivalu.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY