shop.musicserver.cz
Dave Matthews & Tim Reynolds, Forum Karlín, Praha, 2.4.2017

Dave Matthews & Tim Reynolds v Praze hráli tři hodiny

Vydáno: 04.04.2017 00:28 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: YouTube.com

Snad až příliš dlouho jsme v České republice čekali na jednoho z nejvýraznějších zpěváků a kytaristů dnešní doby. Dave Matthews začal hrát už v roce 1991, česká premiéra tedy proběhla až po dlouhých šestadvaceti letech jeho kariéry. Vyplatilo se, nebo by to chtělo přece jen ještě něco trochu jiného?

Live: Dave Matthews & Tim Reynolds

místo: Forum Karlín, Praha
datum: 2. dubna 2017
setlist: Little Thing, Funny The Way It Is, Don't Drink The Water, Save Me, Crush, Warehouse, Samurai Cop, Lie In Our Graves, Ode To The Box, Virginia In The Rain, Rooftop, Stay Or Leave, So Damn Lucky, The Space Between, Cornbread, #41, I Love Prague, Death On The High Seas, You Might Die Trying, Black And Blue Bird, Jimi Thing, Two Step, Rapunzel, Dancing Nancies, Crash Into Me
Fotografie je pouze ilustrační.

Skupina Dave Matthews Band, jejíž zatím poslední, osmá řadovka, vyšla už v roce 2012, na svého následovníka stále čeká, v mezičase proto ústřední postava spojila síly s Timem Reynoldsem, který kromě kytary, s níž se představil v Praze, zvládá ovládat i sitar, jazzovou či dvanáctistrunnou kytaru, djembe či mandolínu. Zcela zaplněnému Foru Karlín, jehož nezanedbatelnou část pochopitelně tvořili zejména cizinci, jelikož mateřská kapela byla v našich končinách vždy spíše záležitostí pro fajnšmekry, odehrála dvojice bez deseti minut takřka tříhodinový koncert.

Akustické vystoupení pochopitelně nekladlo důraz na vizuální efekty, scéna byla střídmá a projekce snadno přehlédnutelné. Jen je škoda, že nedošlo alespoň na obrazovku se záběry na hlavní aktéry, ze zadních pozic totiž působilo statické vystoupení s dvěma kytaristy poněkud jednotvárně. Jak moc jste si ale přehlídku ryze americké hudby užili, záleželo především na vašem obeznámení s tvorbou nominacemi, ale i cenami Grammy orazítkovaného umělce.

Začínalo se se skladbou "Little Thing", jejíž plačtivá povaha vzdáleně připomíná bolestínství Sigur Rós. Jako otvírák to však nebyla dobrá volba, takto intimní a pomalá skladba s tíživou emociální hloubkou na publikum, které si ještě v hojné míře teprve hledalo místa k sezení nebo hlasitě konverzovalo na baru, zkrátka ještě nefungovalo.

Atmosféra se však rychle zlepšila a byť bary i nadále rušily, priority drtivé většiny diváků byly jasné. Nasát, co se dá. Ve vystoupení, jehož nedílnou součást tvořila i česky řečená věta "Chtěl bych se vám všem omluvit za toho pána, kterého jsme dali do Bílého domu", zazářily skladby "Crash", podle stejnojmenného filmu, který hrál na pozadí, když Matthews skládal nazvaná píseň "Samurai Cop" nebo například "Ode To The Box", při níž se zpěvák výjimečně doprovodil na klavír. Závěrem se nesla dost možná nejkrásnější melodie repertoáru a sice ta z úspěšného singlu "Crash Into Me".

Nejvíce nadšení z koncertu budou pravděpodobně profesionální kytaristé, neboť ti při mnoha a mnoha Reynoldsových sólech, jenž byly často delší, než samotné skladby, museli doslova hýkat nadšením. Na druhou stranu by ale neškodilo tu a tam zařadit výhybku nebo prostě cokoliv, co by trochu zamíchalo s místy monotónními momenty.

Obvykle se v reportážích z akustických koncertů, které stojí jen na hudbě, často zastupované právě jen zpěvem a kytarou dočtete něco o tom, že diváci interpretovi viseli na rtech a nic jiného nepotřebovali. Zde to tak docela neplatilo. Na rovinu - po třech hodinách převážně pomalých písní natažených ještě delšími sóly by asi na chvíli vysadil i ten největší fanoušek. A ač bychom si samozřejmě přáli odcházet nadšení, s každou další skladbou sílila myšlenka, o kolik silnější zážitek by to mohl být, kdyby dorazil celý Dave Matthews Band a my tak mohli vnímat jeho folkem, country, rockem i obyčejným jamováním ovíněné písně v plné kráse, tak jak byly původně složeny.

Naděje však stále žije. Podívejte se třeba na Seether. I na ně jsme čekali až příliš dlouho, pak v roce 2013 přijeli s akustickým programem, který se mezi nezapomenutelné zážitky rozhodně nezapsal a nyní je čekají hned dvě zastávky v Praze a Brně, kde to na podzim rozbalí na plno. A můžeme-li soudit dle zahraničních štací, bude to pro jejich fanoušky velký zážitek. Tak snad za čtyři roky s kompletním Dave Matthews Bandem v O2 areně?

NÁZORY
  • Koncert (kytarista, 04.04.2017 08:01) Reagovat

    Do koncertu jsem se zpočátku nemohl úplně dostat, přesně jak píše autor - kvůli proudícím divákům, kteří koncert i atmosféru dost rušili. Tyhle dva pány poslouchám už od vydání Live at Luther College, která, aspoň z těch oficiálních záznamů této dvojice, zůstává stále nepřekonaná. Jsem rád, že Dave upustil od občas zbytečně kýčových projevů, ke kterým má někdy sklony a zpíval přirozeně. Setlist nebyl vůbec špatný, ale vyloženě na zadek mě to neposadilo. Nicméně koncert to byl nadprůměrný. Myslím, že neustálé výkřiky z hlediště Davea po čase malinko vytáčely. Stran ovládání nástroje naprostá špička pro oba dva pány, byť pro každého v jiném ranku. Jako kytarista někdy opravdu zírám, při jakých rytmicky a i technicky složitých riffech je schopný Dave zpívat melodii. Bál jsem se, že Two Stepem to zaříznou a nebudou přidávat. Překvapila Rapunzel akusticky a dvě solo věci Tima - někdy jsou jeho vsuvky spíš ukázkou dovedností na úkor muzikálnosti, což zde absolutně neplatilo. Nepřekvapili amíci v tranzu.

    Byl to moc hezký večer, škoda jen že nepřišel o takových 8, 10 let dříve.

    P.S.: Kdo z vás si všimnul poměrně vzácných errorů Davea při Stay or Leave a Two Step, kdy zkrátka šáhnul jinam a pár vteřin se do toho vracel...???:-)

  • A zde je můj pohled :-) (David V., 04.04.2017 08:13) Reagovat

    Moc se k recenzím nevyjadřuji, ale tady se opravdu jedná o hodně subjektivní dojem recenzenta, resp. o názor diváka a posluchače v zadních řadách u baru. :-)
    Já jsem seděl v deváté řadě, krásně uprostřed, vše jsem měl jako na dlani a pecka! Jak zvukově, tak vizuálně.
    A to jsem měl právě z tohoto koncertu, založeném jen na kytarách, docela obavy, jestli nebude nudit. A opravdu NENUDIL, mně naopak sóla TR nijak nerušila a ani mi nepřišla dlouhá. A když to porovnám s koncertem celého uskupení DMB v Gdaňsku v říjnu 2015, tak tam mně naopak přišly "vyhrávky" všech členů kapely dlouhé až předlouhé, takže je vidět, jak je prožitek zcela individuální. :-)
    Kde ale mám názorové protnutí s recenzentem je playlist, taky jsem se více těšil na nějaké svižnější věci, ale zase naopak jsem byl moc rád, že jsem viděl a slyšel poprvé naživo skladbu The Space Between.
    Takže za mě naprostá spokojenost, byť ne na 100% a ano bylo by fajn, kdyby do Česka dojela celá sestava DMB!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Praha v dubnu 2024 přivítá Dave Matthews Band (19.09.2023 10:21)
- Nové desky 20/2023 - od Paula Simona přes Keshu po Lewise Capaldiho (24.05.2023 20:00)
- Recenze: Seether skrývají pod latinským názvem "Si Vis Pacem, Para Bellum" průměrný materiál (18.09.2020 10:30)
- Nové desky 34/2020 - od Katy Perry přes Metalliku po Gregoryho Portera (02.09.2020 08:00)
- Video: Seether natočili k singlu "Dangerous" hororovější verzi Červené karkulky (01.07.2020 09:52)
- Naživo: Dave Matthews Band v Praze hrál především sám pro sebe. Ale lidi u toho bavil taky (28.03.2019 22:25)
- Dave Matthews se vrací do Evropy. Zahraje i ve Foru Karlín (20.10.2018 14:14)
- Naživo: Seether v Praze potěšili čekající, ale zklamali nejvěrnější (30.09.2017 00:42)
- Fotogalerie: Seether v obrazech (30.09.2017 00:30)
- Video: Seether v klipu "Stoke The Fire" straší rudým animovaným peklem (01.08.2017 17:49)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Télépopmusik Paws Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu