shop.musicserver.cz
Steve Hackett - The Night Siren

Steve Hackett na "The Night Siren" dokazuje, že hudba nezná hranic

Vydáno: 20.04.2017 10:00 v sekci Recenze - Tomáš Rozkovec | foto: facebook interpreta

Stylotvorný kytarista, skladatel a zpěvák Steve Hackett, kdysi člen slavných Genesis, vydává po dvou letech své již dvacáté páté album. Nehledě na další desky, na které přispěl jiným interpretům, je to úctyhodný počet. Projevila se tato nebývale velká produkce na nové nahrávce s názvem "The Night Siren"?

8/10

Steve Hackett - The Night Siren

Vydáno: 24.3.2017
Celkový čas: 57:40

Skladby: CD: Behind the Smoke, Martian Sea; Fifty Miles from the North Pole, El Niño, Other Side of the Wall, Anything but Love, Inca Terra, In Another Life, In the Skeleton Gallery, West to East, The Gift

Vydavatel: Inside Out Music

Steve Hackett, vynikající kytarista, který bývá označován za toho, jenž začal hojně využívat ve své kytarové hře tzv. tappingu, Eddie Van Halen s tím přišel přeci jen až o několik let později, započal svou sólovou dráhu v roce 1978 po odchodu z Genesis. Ač lze v jeho hudební kariéře vysledovat několik tvůrčích etap, většinou se jeho desky držely nadprůměru. Posluchač si však mnohdy musel hledat k jeho tvorbě cestu, která nebyla vždy zrovna mramorem dlážděná. Hackett totiž našel zalíbení v mísení všech možných, mnohdy i hůře slučitelných, hudebních stylů a vlivů a tak s výjimkou dvou prvních alb, ta další, pokud nebyla kompletně věnovaná klasické hudbě, trpěla jakousi nekonzistentností. Přes uvedené zdánlivé překážky, stálo za to se k poslechu opakovaně vrátit. A nejinak tomu je i u nového počinu "The Night Siren".

Album, které přináší jedenáct kompozic, je hojně inspirováno zážitky z cestování a zároveň odráží společenskou a politickou situaci ve světě. Interpret, společně s manželkou, v uplynulých letech navštívil mnoho rozličných zemí. Ty ho inspirovaly natolik, že určité flashbacky z nich promítl do nové tvorby. Mnohé z nich pouze pocitově - prostřednictvím svého kytarového umu. Steve Hackett je kytarový mág, který dokáže na svůj nástroj vykouzlit mnohé. Jeho styl hraní je odlišný od ostatních špičkových hráčů a zároveň velmi snadno rozpoznatelný. Neudivuje jen rychloprstou ekvilibristikou, ale jeho hlavní síla spočívá v tom, že dokáže zkomponovat kytarová sóla tak, aby svými zvuky, často jen zpětnou vazbou, společně v tandemu s expresívními bicími, převyprávěla třeba pohnuté dějiny Skotska ("In Another Life"), zhmotnila pocity v oku hurikánu ("El Niño") či namalovala mrazivá pole s polární září na Islandu ("Fifty Miles from the North Pole").

Druhá část poznatků z cest se odráží v použitých hudebních nástrojích a vlivech, které jednotlivými skladbami prorůstají. To sice dělal již dříve, kdy se tu a tam na jeho nahrávkách objevila nějaká orientálně-východní tématika. Nová deska je jimi však doslova prosycena. Mnohdy skladbu jen uvádějí, aby pak na jejich základech mohla vyrůst klenutá kompozice typická pro britský progresivní rock. A tak vedle indických sitárů, které lehce evokují hru George Harrisona či španělské kytary, se objevuje peruánské charango ve skvěle vystavěné a vygradované "Inca Terra". Poměrně často se tu objevují středně východní motivy v podobě smyčcového orchestru. Bohužel četnost použití těchto motivů je na pováženou. Co se v jedné písni může zdát zajímavé a oživující, může už v dalších vadit.

Jak už bylo napsáno, Steve Hackett je skvělý instrumentalista. Nikterak však nezaostává ani jako zpěvák, byť jeho hlasový rozsah je limitující. Dokáže sobě napsat píseň tak, aby nebyl tento handicap nijak slyšitelný. Ve vícehlasech mu zdatně pomáhají další doprovodní hudebníci a zpěváci z různých koutů světa. Čímž chtěl interpret poukázat, že hudba, stejně jako pták nezná hranic. Toto motto je velmi zdařile shrnuto a podtrženo v nádherném finále alba v podobě písně "West to East", jak se původně měla nahrávka jmenovat.

Hodnotit "The Night Siren" není úplně jednoduché. Album, roste s každým přehráním, ale má i své mouchy. Poslouchá se dobře, byť působí lehce nesourodě. Je to možná daň za autorovu snahu dostat na nahrávku co nejvíce hudebních témat a nástrojů a tím podtrhnout téma oné svobody, hudby bez hranic, kdy zpěv sirén se vznáší a volně se šíří nade všechny zdi a bariéry.
Při opakovaných posleších lze nalézt skutečné perly. Některé z nich dají dokonce vzpomenout na tvorbu raných Genesis. Skladby jsou umně zkomponované, mají mnoho nástrojových vrstev a vynikají svou barevností, byť ona různorodost může někomu být na škodu. Ač nahrávka není čistě instrumentální, svá nejsilnější místa odkrývá právě v kytarových sólech, která skvěle podtrhují náladu kompozic a vždy posouvají poslech o pomyslné patro výše.

Má výtka, krom zmíněné nekonzistentnosti, směřuje k častému používání východních motivů. Nahrávce též příliš neprospělo, že odstup mezi skvělým albem "Wolflight" z roku 2015, není příliš velký a do nového repertoáru byl zapracován i materiál, který byl připravován pro zmíněnou desku. V úvodní kompozici "Behind the Smoke", byť se jedná o velmi silnou a emotivní skladbu, je slyšitelná podobnost s Wolfligtovskou "Corycian Fire" a je možné vysledovat i další, již dříve použité motivy, což může posluchače, znalého Hackettovy tvorby, uvést do podivného stavu déja vu.

I přes všechny výtky, pokud vše sečtu a podtrhnu (k tomu přidám pěkný obal), se překlápím od sedmi bodů k 8/10.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 7/2024 - od Jennifer Lopez přes Idles po Jasona Derula (21.02.2024 22:39)
- Audio: Takhle by The Beatles zněli dnes. Definitivně se loučí písní "Now and Then" (02.11.2023 15:50)
- The Beatles potvrdili vydání definitivně poslední písně "Now and Then". Poprvé ji uslyšíme příští čtvrtek (27.10.2023 09:11)
- Video: Mammoth WVH se v klipu "I'm Alright" nechávají porazit v talentové soutěži (08.08.2023 16:24)
- Recenze: Ghost předělávkami na "Phantomime" zabaví, nic nového ale nepřinášejí (27.05.2023 09:00)
- Nové desky 9/2023 - od Macklemora přes Haken po Sigalu (08.03.2023 18:00)
- Video: Extreme mají opět nabroušeno: "Rise" je jejich prvním singlem po patnácti letech (07.03.2023 13:44)
- Genesis a Phil Collins prodali autorská práva a mastery svých nahrávek za 300 milionů dolarů (03.10.2022 08:14)
- Audio: Red Hot Chili Peppers skládají v písni "Eddie" poctu kytaristovi Eddiemu Van Halenovi (23.09.2022 16:02)
- Chcete pobýt tam, kde cvičili The Beatles? Nyní můžete - rodný dům George Harrisona je k pronájmu na Airbnb (17.04.2022 09:08)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber The Prodigy Vladimír Mišík AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Télépopmusik Paws Dua Lipa Madonna Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu