Amy MacDonald se fanouškům v Lucerna Music Baru rozdala

23.03.2017 17:25 - Ondřej Hricko | foto: Čestmír Jíra / Musicserver.cz

Již dlouho dopředu bylo známo, že první koncert skotské zpěvačky Amy MacDonald v naší metropoli bude vyprodán. A ti, kteří si stačili včas koupit do Lucerna Music Baru lístek, rozhodně neprohloupili. Vystoupení nechyběla jiskra či vtip a jednalo se o hudební zážitek patřící k vrcholovým momentům letošního jara.

Live: Amy Macdonald

support: Newton Faulkner
setlist: Under Stars, Don't Tell Me That It's Over, Sparkm Youth Of Today, Mr. Rock & Roll, Dream On, Slow It Down, 4th Of July, Pride, Listen To The Music, Poison Prince, Automatic, Love Love, The Rise And Fall, Run, This Is The Life, Never Too Late, Life In A Beautiful Light, Prepare To Fall, Down By The Water, Let's Start A Band
Fotogalerie

Newton Faulkner, Lucerna Music Bar, Praha, 21.3.2016
© Čestmír Jíra / Musicserver.cz
Nové, v pořadí čtvrté album "Under Stars" sympatické Skotky Amy MacDonald se povedlo a je jen dobře, že právě nyní si pro svou zastávku v evropské tour vybrala i naše hlavní město. Spolu s téměř třicetiletou zpěvačkou přijel i anglický písničkář Newton Faulkner, který před lety uspěl se svým nenuceným multiplatinovým debutem "Hand Built By Robots".

Předskakující Faulkner začal přesně na čas a všechny přítomné si takřka okamžitě získal svou sympatickou povahou, milým úsměvem i občasnými výlety do češtiny. V ponožkách, s dredy smotanými do drdolu a poloakustickou kytarou využil svůj pětačtyřicetiminutový prostor naplno. Faulkner je dobrý zpěvák a ještě lepší kytarista a i díky komunikaci s publikem si pražské fanoušky brzy naklonil. Jeho set utekl až překvapivě rychle, byť hudebně nenabízí Faulkner nic příliš originálního a samotné písně takto přehrané za sebou odhalily jisté skladatelské rezervy. Kromě známých písní ze svých dosavadních pěti alb představil i útržky z plánované novinky, kterou prý skládá během turné s Amy. Vlastně nejvýraznější hudební moment setu přišel až na konci během coveru "Bohemian Rhapsody" od Queen.

Amy Macdonald, Lucerna Music Bar, Praha, 21.3.2016
© Čestmír Jíra / Musicserver.cz
Stejně jako Faulkner i Amy MacDonald začala své vystoupení přesně na čas a její příchod avizovaly světelné hvězdy rozprostřené po celém Lucerna Music Baru. Ty už dávaly tušit, že koncert odstartuje titulní píseň novinky "Under Stars". Zatímco při nástupu se Amy mohla zdát příliš soustředěná a trochu odtažitá, po druhé písni s fanoušky komunikovala pravidelně během každé odehrané skladby. A nebyly to jen povinné dvě tři věty, jak bývá na koncertech zvykem, ale velmi civilní interakce s diváky, kdy vyprávěla o svém rodném Skotsku, zabrousila i do politiky (velmi jemně), televizních seriálů i proč pije čaj se zázvorem místo piva.

Amy Macdonald, Lucerna Music Bar, Praha, 21.3.2016
© Čestmír Jíra / Musicserver.cz
Z videoklipů i promo fotek působí Amy MacDonald sympaticky a naživo dokázala, že se nejedná o klam. Možná tomu pomohla komorní atmosféra Lucerna Music Baru, ale Amy působila i s jejími vysokými podpatky a potetovaným rukávem jako sympatická holka od vedle, se kterou byste si rádi zašli do svého oblíbeného baru a pokecali o životě. Ani výkřiky fanoušků nenechala chladně bez odezvy a pokaždé dokázala pohotově zareagovat, za což vždy sklidila aplaus.

Ještě silnější odezvu však měly její pěvecké výkony. Po celý koncert dávala do zpěvu vše, až to nutilo k úvahám, jak takový zápřah její hlasivky každodenně během turné zvládají. Amy se nešetřila ani na moment a do svých písní dávala srdce i obdivuhodné nasazení, podobně jako její doprovodní hudebníci, kteří se pozitivním přístupem svého lídra nakazili a vysílali úsměvy do všech stran.

Amy Macdonald, Lucerna Music Bar, Praha, 21.3.2016
© Čestmír Jíra / Musicserver.cz
Setlist koncertu byl poskládaný velmi vyrovnaně a své místo dostala všechna alba ze čtyřmístné diskografie. Navíc v přibližně polovině koncertu přidala i jeden cover od The Doobie Brothers "Listen To The Music". Velký prostor dostala i novinka "Under Stars" a rozhodně se nejednalo o pouhé výplně při čekání na hity. Skladby jako "Dream On" či "Automatic" patřily k nejvýraznějším momentům koncertu a z balad "Never Too Late", "Prepare To Fall" a "Down By The Water" až mrazilo.

Samozřejmě nechyběly ani již klasické hity "This Is The Life", "Mr. Rock & Roll", "Poison Prince" či "4th July", které fanoušci v publiku znali slovo od slova. Na závěr pak přišla řada na svižnou pecku z jejího debutu "Let's Start A Band" a tím byl parádní večer bohužel u konce. Amy MacDonald převedla skvělý koncert a svou českou premiéru nemohla odehrál lépe. Bylo to komplexní, příjemné a velmi intimní vystoupení, které vzhledem k hvězdnému statusu interpretky rozhodně překvapilo.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY