Hrubé a tupé v jednom

23.10.2002 05:00 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Pokud holdujete pokuřování marihuany, trávíte hodně času v hospodě, není vám cizí rap ani rock a cédéčka vám ve věži stejně praskají, možná byste si mohli poslechnout skupinu Elektrïck Mann a jejich desku "Hrubý styl Live 2001".
4/10

Elektrïck Mann - Hrubý styl Live 2001

Skladby: Elektrïck Mann, Marihuana, Jak chceš, Klistýr, Negr skín, Svařovač, Fízl, Kéž bych měl práci, Když chceš hamburger, dej si párek, Sport, Numero Coca, Lubrikační gel, Mutant a klon, Ela, Akce, Všechno co je od "B" je dobré
Celkový čas: 46:07
Vydavatel: Crystal Production
Album "Hrubý styl Live 2001" skupiny Elektrïck Mann se mi dostalo do rukou spolu se zásilkou cédéček ze severomoravského vydavatelství Crystal Production. Svým charakterem se od zbytku dost lišilo, protože coby sranda-hip hop-rock je na hony vzdáleno heavy metalovému pojetí ostatních kapel z havířovské společnosti.

Na webových stránkách se dočtete, že tato deska vyšla u Crystal Production jako reedice úspěšného dema, kterého se v domovském Valašském Meziříčí prý prodalo na 350 kusů. Lokálně, zdá se, vcelku úspěšná partička. Toť však samo o sobě příliš nevypovídá o kvalitách produkovaných skladeb, které jsou, bohužel, nepříliš vysoké.

První vada na kráse je zvuk desky - jakoby se nedostalo albu patřičné péče, takže záznam instrumentálních linek nemá daleko k poslechu kazet. Se zvukem souvisí projev raperů (Ice-B, dr. Z.H.O.R. a Mukna), jímž na několika místech není takřka rozumět a jejich artikulace nemá daleko k Jirkovi Krampolů. To vše by se ale dalo přejít, tolerovat, o textech to však říci nemohu. Ačkoli je na začátku bookletu napsáno, že všechny lyrické pasáže jsou myšleny s nadsázkou a jsou produktem čisté umělecké svobody, nad úrovni lze maximálně kroutit hlavou. Ono se totiž nerýmuje o ničem jiném, než o drogách, marihuaně, pití a občas o sexu. Sem tam sice probleskne písní vtipnější moment, ale jinak můžeme mluvit o ryzým příkladu hospodské, pubertální "poezie", která si na druhou stranu snadno nalezne spřízněné, podobně smýšlející duše. Názvy skladeb mohou ledasco napovědět: "Klistýr", "Negr skín", "Lubrikační gel". Komu by to nestačilo, uvádím výňatek z refrénu písně "Lubrikační gel": "Vymastím ti prcinu, tak, jak je třeba / potom s nonšalantní obratností vyplením ti střeva / budeš při tom kvičet jak zařízlé podsvinče / já nemám vstup na skart, zarval jsem ti tam cinče." Pro někoho vtipné, zábavné, pro jiné nevkusné a vulgární.

Když vezmu v potaz vzhled a design obalu alba (většinou rozmazané, nepovedené fotografie, zachycující členy kapely v různých stádiích opilosti nebo při koncertech) a texty, je až s podivem, že hudba není zdaleka tak špatná. Nejedná se totiž o rádoby moderní rap-metal, jakých najdeme ve světě spousty, ale o nadějný souzvuk bělošského funky hip-hopu, který je čas od času okořeněn tvrdší kytarou. Jen by to chtělo lepší zvuk a občas propracovanější melodie.

Teď se dostávám k tomu, co mi vytanulo na mysli ihned po prvním poslechu "Hrubého stylu Live 2001". Že totiž Elektrïck Mann nejsou ani náhodou beznadějní, ba přímo naopak. Akorát potřebují vypilovat rap, více si pohrát s texty (nevycházet pouze z hulení), pořádný zvuk. Ostatně fakt, že skupina má talent a na několika místech alba to je znát, je jediný důvod, proč ode mne dostává vesměs lichotivé čtyři hvězdičky.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY