Free Mondays startují novou sezónu se švýcarskými a britskými kapelami

05.02.2017 16:24 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

S nástupem nové sezóny ovládnou Roxy a NoD v rámci Free Mondays české i zahraniční kapely. Startér Radia Wave tentokrát pozval indie-rockové Ette Enaka a Silver Springs a český rock'n'roll přivezou The Complication. Poznáme i elektro dream-popovou formaci Mantocliff ze Švýcarska a britský post-punk Autobahn. Je toho až až, stačí si vybrat to své.

6. února Ette Enaka (CZ), Silver Springs (CZ) @ NoD, tags: alternative, indie, rock

Speciální edici Startéru Rádia Wave tentokrát otevřou v NoDu Ette Enaka a Silver Springs. Pod názvem Ette Enaka se nachází Aleš z De Mood, Vítek z Rutky Laskier a Miloš z Maniac Floor. Právě fanoušci De Mood si přijdou na své, jelikož kapela svým stylem a zvukem na Moody navazuje. Za sebou mají první desítku koncertů a EP, které vyšlo na podzim 2016 na labelu Happy Mutant. Alešův rukopis je tu jasně rozpoznatelný. Nechybí kombinace devadesátkového rockin' ema a dance-punku prošpikovaná postrockovými build-upy.

Silver Springs jsou nejspíš jedinou kapelou na světě, která se dala dohromady v Los Angeles a první koncert odehrála v Liberci. V současné době plánují na přelomu února a března vydat debutové album, už teď si z něj ale můžete poslechnout první singl "Shelter Love". Kapela se otevřeně hlásí k zámořské tradici alternativního a indie rocku, neštítí se jednoduchých kompozic a zpěvných refrénů, primární důraz klade na energii. Za svoje vzory označují třeba Foo Fighters, Kings Of Leon, ale i Bon Iver.

13. února Mantocliff (CH), support: Francois Svalis (CZ) tags: emotional, female, dream-pop, electronic, fkatwigs, banks

Švýcarská formace Mantocliff experimentuje s mnoha aspekty popu a alternativní hudby. Mimořádně výrazný hlas zpěvačky Nives Onori jen podporuje obrovskou kreativitu dalších pěti hudebníků. Loňský rok vydali své debutové album "Umbilical", ve kterém ukazují celou řadu melodií - občas silně energické, atmosferické nebo taneční, ale vždy pulzující. Jako celek působí deska velmi kompaktně. Při poslechu jejich skladeb je slyšet nádech FKA twigs nebo Banks, půvab Dillon nebo Poliça, ale také elektronické prvky kapel jako jsou polští Rysy.

Jako support se Praze vůbec poprvé představí i Francois Svalis - znojemský hudebník, kterého baví kombinace techna, ambientu a deep house.

20. února The Complication (CZ) tags: alternative, rock'n'roll, 200%performance

The Complication to je energie, bordel a hlavně velká láska k devadesátkám. Čtveřice podivínů z různých koutů východních Čech vám dokáže, že rock'n'rollu ještě zdaleka neodzvonilo. Muzika založená na hlasité kytaře, hutné base a dynamických bicích, ve které, i přes všechny ty potrhané struny a rozlámané paličky, najdete chytlavé melodické linky a výrazné refrény využívajících hlasů všech členů kapely. V roce 2014 jim vyšla debutová deska "U", od té doby ale určitě neusnuli na vavřínech a stále vydávají a koncertují.

27. února Autobahn (UK), support: Flash Boy tags: post, punk, dream, pop, alternative, indie, rock

Pětičlenná formace z Leedsu má za sebou už dvě EP a necelé dva roky starou debutovou desku "Dissemble". Jejich hudba má temnou post-punkový atmosféru, působí propracovaně a někdy až trochu étericky. Pokud jsi fanoušek kapel Joy Division, Bauhaus, Sisters Of Mercy a Fields Of The Nephilim, tak si určitě poslechni Autobahn a doraž.

Kapela Flash Boy vznikla v roce 2016. Tvoří ji mysteriozní Silvie Harry a její přisluhovači. Krom uctívání Ďábla se kapela zabývá muzikou, která čerpá z anglosaské nezávislé muziky počínaje The Beatles přes Mazzy Star a Petem Dohertym konče. Cílem není robotizace, či muzikantský sport. Základem je písnička, smutná písnička s melodií, duší a lehce naostřenou špínkou.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY