Co jsou Malignant Tumour zač? Dokument "The Way Of Metallist 1991-2016" to vysvětluje s vtipem i nadhledem

21.01.2017 11:00 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Ostravští Malignant Tumour to v roce 2016 rozjeli ve velkém. Vydali skvělou desku "The Metallist" a nadto i polodokumentární film "The Way Of Metallist 1991-2016", který je součástí bohatého dvoudiskového DVD. Kromě filmu na něm fanoušci naleznou i videoklipy a několik svérázných živých koncertů.
8/10

Malignant Tumour - The Way Of Metallist 1991-2016

Skladby: 1. DVD film The Way Of Metallist; 2. DVD Music Videos: Clearance Of Century, Saddam Hussein Is Rock'n'Roll, We Are The Metal, Dressed To Kill, Earthshaker, Overdose & Overdrive, At Full Throttle, Walk As We Talk, Live Videos: Infernör (Obscene Extreme 2008), Bristroll (Praha 2008), Satan Rise (Obscene Extreme 2010), Metal Artillery (Ostrava 2012), The Secret Source (Brutal Assault 2013); Unplugged Show (Ostrava 2010): The Biggest Band, Speed Romancy, Hellgate Ostrava, Low Life, Saddam Hussein Is Rock'n'Roll, Decibel Maniacs; 20th Anniversary Show (Ostrava 2011): We Paint The Town Red, Earthshaker, Speed Romancy, Metal Artillery, Low Life, The Biggest Band, Infernör, Dressed To Kill, Clearance Of Century, Putrefaction Decomposition… In The Coffin, Nature Warning / Human Extinction, Fuck The NATO!, Up Your Fucking Arse!!!, Hammer And Anvil, Obssessed By Hell, We Are The Metal, Bristroll, Satan Rise, In Full Swing, Saddam Hussein Is Rock'n'Roll, Decibel Maniacs, Electric Church
Vydáno: listopad 2016
Celkový čas: 63 min. / 135 min
Vydavatel: vlastní náklad
Z grindcorové řezničiny až po syrový rock'n'roll ve stylu Motörhead. Zejména hudební vývoj sleduje nový dokument "The Way Of Metallist 1991-2016" kapely Malignant Tumour, kdy se z těžko stravitelného grindu zrodila originální crust-metalová formace proslavená svým zemitým humorem. I na ten dojde a hraje ve filmu významnou roli. Pro ty, kteří hrané formě tolik neholdují, nabídli malignanti také opravdu výživnou porci živých vystoupení z různorodých akcí, včetně výročního koncertu ke dvacátým narozeninám, i přehled skvělých videoklipů, kterými je ostatně uskupení již proslavené. Nechybí ani zatím nejnovější video k písni "Walk As We Talk" z poslední, stále ještě čerstvé novinky "The Metallist".

Malignant Tumour za sebou už mají vydání několika DVD disků, včetně dokumentu o putování za hranice naší země, kde si kapela taktéž stačila vydobýt silné renomé. Teprve aktuální počin nazvaný "The Way Of Metallist 1991-2016" je ale proveden profesionálně a navíc pojat originální formou. Jak již bylo zmíněno, na prvním nosném disku nalezneme polohraný, polodokumentární film inspirovaný podobně mystifikačními počiny Visacího zámku či Mňágy a Žďorp. V něm sledujeme studenta Jakuba (v hereckém podání Jakuba Pacnera), který na semináři vyfasuje obtížné sociologické téma o metalové komunitě (stručně charakterizováno).

Jako naprostý metalový panic se Jakub rozhodne oslovit Malignant Tumour a skrz rozhovory, návštěvy koncertů a přečtením potřebné literatury se z něho stává zanícený metalák a z abstinenta slušný alkáč. Interview s Bilosem, jakožto lídrem, nepostrádají vtip i faktické a pro fanouška poutavé informace o prehistorii skupiny. Nechybí video nahrávky z prvních koncertů, ze kterých byste jen těžko rozpoznávali současný zvuk formace. Filmové vsuvky s Jakubem střídají rozhovory se zajímavými hosty z české scény, jakými jsou například Dan Bárta, Poly z Insanie, Petr Hošek z Plexis, s publicisty Petrem Korálem, Cyklem a Michalem Husákem či zahraničními hudebníky Paulem Speckmannem (Krabathor, Master) a Martinem van Drunenem (Asphyx, Hail Of Bullets).

Po celou dobu si dokument zachovává vtipnou i informačně poměrně hodnotnou formu a stopáž se zběsile šine ke svému finále. To je nakonec asi největší slabinou celého filmu, neboť rozuzlení je hodně předvídatelné (metal je super) a možná i přepálené (scéna s hovnem). Přesto je tahle hodinová jízda s nejbizarnější skupinou naší metalové scény parádním zážitkem.

Úryvky záznamů z koncertů na druhém disku jsou fajn, i když kvalita snímků je značně kolísavá. Nejzajímavější a divácky nejvděčnější asi bude oslava tehdejších dvaceti let na scéně, kde muzikanti sází jednu pecku za druhou. Perfektní je pak i galerie videoklipů, které jsou, skromně řečeno, jeden lepší jak druhý. Pro fanoušky ostravské party je tohle skvostná nadílka, díky které si mohou dotvořit celkový obraz o kapele a nakouknout do ryze rock'n'rollových duší jejích členů.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY