EP "Not The Actual Events" je vzorníkem současné formy Nine Inch Nails

30.12.2016 17:06 - Jiří V. Matýsek | foto: facebook interpreta

Trent Reznor slíbil nový materiál pod hlavičkou Nine Inch Nails ještě letos před Vánoci. Slib splnil tak tak, EP s tajnosnubným názvem "Not The Actual Events" vyšlo pouhý den před Štědrým dnem. Fanoušci se tak nové hudby dočkali, byť možná tajně doufali v plnohodnotnou desku. EP je totiž jen ochutnávkou. Čeho? Těžko říct.
7/10

Nine Inch Nails - Not The Actual Events

Skladby: Branches / Bones, Dear World, She's Gone Away, The Idea Of You, Burning Bright (Field On Fire)
Vydáno: 23.12.2016
Celkový čas: 21 minut
Vydavatel: The Null Corporation
Další Reznorovy plány - alespoň co se týče nové muziky - zůstávají zatím ve hvězdách. "Not The Actual Events" přichází tři roky od posledního, většinově elektronického alba "Hesitation Marks" a NIN se z Reznorova one-man projektu stali dvojicí. Hlavní mozek Nine Inch Nails k sobě přibral Atticuse Rosse, člověka, se kterým již po léta píše soundtracky k filmům a s nímž se podílel i na produkci předchozích desek. Těžko říci, jak moc velký podíl na finálním výtvoru Ross nakonec má, neboť rukopis, zvuk i nálada zůstává charakteristicky reznorovská.

Bohužel však tato rozpoznatelná atmosféra zůstává jaksi uzavřená uvnitř jednotlivých skladeb. Ty jsou samy o sobě dobré, náhodně si můžete pustit kteroukoliv z nich a budete spokojeni. Dvacetiminutovka "Not The Actual Events" je tak jakýmsi vzorníkem toho, co Reznor pod hlavičkou svého nejslavnějšího projektu v současné inkarnaci dovede.

Máme tu hlukovou, zašpiněnou beznaděj ("Burning Bright"), dusavé elektro ("Dear World") i ostré, rockové Nine Inch Nails ("The Idea of You"). Samotným skladbám lze jen máloco vytknout. Mají švih, nápady, jsou zvukově promyšlené, texty si libují v neveselých tématech (osamělost, pozice jedince v agresivním, ale netečném světě), které však nejsou podány povrchně - Reznorovy úderné slogany jsou stále na svých místech. Chybí jim však vazby, něco, co by ze série singlů udělalo album, byť o rozsahu pouhého ípíčka.

"Not The Actual Events" je velmi trefný název. Sami autoři nám říkají - nenechte se zmást, tohle není ještě ono, to hlavní teprve přijde. A já v to pevně doufám, neboť Nine Inch Nails jsou, i přes zřejmé problémy jejich vánočního dárku pro fanoušky, ve velmi solidní formě. Nad EP se vznáší řada otazníků, odpovědí se asi jen tak nedočkáme. Ale jedno nelze upřít - Trent Reznor uměl vždycky lákat na svoje projekty. Na "Not The Actual Events" se mu to daří dokonale.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY