Exkluzivní průvodce novým albem Roda Stewarta

11.10.2002 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

21. října vychází albová novinka zpěváka Roda Stewarta "It Had To Be You... The Great American Songbook". I když novinka, obsahuje jen staré a ještě starší skladby ve Stewartově interpretaci. Rod se na stará kolena dal na swing a my vám na MusicServeru nabízíme před vydáním desky exkluzivního průvodce po všech jejích písničkách.
Rod Stewart - It Had To Be You... The Great American Song Book
© facebook interpreta
Minulým zářezem do diskografie Roda Stewarta bylo retrospektivní dvojalbum jeho největších hitů a teď mu vychází album swingových coververzí. Těžko říci, nakolik inspiroval Roda Stewarta a jeho novou desku "It Had To Be You... The Great American Songbook" Robbie Williams se "Swing When You’re Winning" nebo ještě před ním George Michael s albem "Songs From The Last Century". Tak či tak, Rod si prý splnil svůj dávný sen a připravil kolekci coververzí starých swingových melodií z první půle minulého století. Jsou to písně ze zlatého fondu americké pamětnické hudby a vy se můžete s předstihem podívat, jak se s nimi Stewart po svém vypořádal.

1. You Go To My Head

Rod Stewart si na úvod vybral jemný jazz a podle titulu skladby se začíná pomalu dostávat do posluchačovy hlavy. Klavír, jemná rytmika, smyčce, sólo na klarinet.

2. They Can't Take That Away From Me

Může na podobné desce chybět klasik Gershwin? Stewart si plní své sny a činí tak s chutí a nutnou grácií. Jeho zpěvu odpovídají klavírní vyhrávky. Krátké sólo na saxofon činí tuto skladbu z roku 1938 trochu modernější.

3. The Way You Look Tonight

Píseň z roku 1936 a tempo se ještě zpomaluje. Krásně ležérní tempo téhle milostné písně je podbarveno jemnou basou, klavírem a smyčci. Zvláštností je sólo na xylofon.

4. It Had to Be You

Tahle pomalá píseň je z roku 1924, panečku. V baru už nikdo není a Stewart bez zbytečného spěchu zpívá o své vyvolené. Skladbu sólem obohatil Michael Brecker.

5. That Old Feeling

Tentokrát sólo na trubku a jemné vpády smyčců. Úplně vidím Stewarta s povolenou kravatou nebo motýlkem, jak si "That Old Feeling" užívá. Zpívá uvolněně a bez křeče.

6. These Foolish Things

V kontextu minulých položek alba je tahle trochu hybnější, má vyraznější rytmus, ale pořád se hodí k odpolednímu čaji na parníku. Sólo na saxík si vystřihl Dave Koz.

7. The Very Thought Of You

U téhle písničky se mi pořád vkrádalo do hlavy pomyšlení, že tenhle chlápek se před čtvrtstoletím ptal, jestli si myslíme, že je sexy. Teď tady se smutným pohledem zpívá o myšlenkách na milovanou osobu, které tvář vidí v každé květině. Jak romantické!

8. Moonglow

Druhou polovinu desky začínáme beze změny nálady. Jazzová basa, Stewartův hlas klouže po větších plochách a zase mu odpovídá vybrnkávání klavíru. Hostoval Arturo Sandoval.

9. Everytime We Say Goodbye

Opět saxofonista Dave Koz. "Everytime We Say Goodbye" je alespoň pro mne asi nejznámější melodií na desce, klasika nad klasiky. Nejprve jsem ji v pomalounkém úvodu nepoznal, pak se hezky rozjede do mazlivého jazzu.

10. I'll Be Seeing You

Ještě pomaleji? Proč ne, se zalíbením zjišťuji, že mne to pořád baví. Album se pořád drží jedné nálady a funguje to. "I'll Be Seeing You" má v sobě jakýsi dramatický náboj a je velmi melancholická. "In that small café..."

11. The Nearness Of You

Trochu košatější aranžmá, smyčce, dechy, ale pořád decentní, Stewart se hudbou nenechává převálcovat, pevně skladbě vládne a podává ji velmi procítěně. Kdo by to byl do něj řekl?

12. For All We Know

Opět skladba, které pracovně říkám After Hours. Klavírista jen tak preluduje, zpěvák a basista se k němu přidávají a výsledkem je, jak jinak, zamilovaná píseň. "Love Me Tonight" - není to snad jasné?

13. We’ll Be Together Again

Stewart slibuje, že budeme zase spolu a já doufám, že to platí i pro nás posluchače. Zamilovaná písnička o nadějích, pomalá a zcela příznačná pro celé album.

14. That's All

Začátek poslední položky alba mi úplně vybavil Mišíkův "Sluneční hrob", ale zbytek je samozřejmě úplně z jiného soudku. Stewart zpívá, že to je všechno a nezbývá, než poděkovat mu za krásně strávených padesát minut.

Album "It Had To Be You... The Great American Songbook" vychází 21. října a jistě bude patřit k ideálním vánočním dárkům, protože hudba na něm je přístupná několika generacím posluchačů. Navíc se své nové role Rod Stewart zhostil velmi dobře. Album si už nyní můžete předobjednat na E-Store.cz.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY