shop.musicserver.cz
Petr Bende - S dětmi už doma jamujeme

Petr Bende - S dětmi už doma jamujeme

Vydáno: 16.12.2016 10:01 v sekci Rozhovory - Karolína Stránská | foto: Lenka Hatašová

Skladby z nového alba Petra Bende vznikaly na cestách s kytarou nebo doma u piána. Finalista soutěže Česko hledá SuperStar se na desce "reSTART", s níž vyrazil na vánoční turné, vrací ke kořenům skládání. Na jaké nástroje hrají jeho kluci a kolik kytar dovezl do studia, nám Petr prozradil v rozhovoru.

Od vydání alba "Trojka" uplynulo pět let. Co se za těch pět let u vás stihlo udát? Vím, že vyšlo pár živých koncertů.

Vyšla mi dvě CD a DVD live koncertů a jedno CD Cimbál BIG Band, ty jsem vydával pod svým labelem a letos se dostávají k digitalizaci u Supraphonu. Za posledních pět let jsme s kapelou odehráli stovky koncertů. Dlouhá doba se otiskla do nové desky. Vzal jsem si agenturu pod sebe a začal dělat koncerty sám. Samozřejmě mám svou produkci. Název "reSTART" napovídá i tomu, že se jedná o pět let mého života.

Jak probíhala práce na desce?

Proběhla celkem velká selekce. Za pět let se mi nahromadilo kolem čtyřiceti písní, z nichž jsme vybrali pětadvacet. Dalibor Cidlinský jich potom vybral dvanáct. Na poslední chvíli jsem ještě dopisoval dvě nové věci. Ve skládání jsem se tak trochu vrátil na začátek. Chtěl jsem, aby písně držely od začátku do konce a nepotřebovaly velké aranže. Našel jsem doma starou kytaru, oprášil jsem ji, dal na ni nové struny a hodně mě inspirovala. Skladby mají energii a sdělnost i pouze v tom jednom hlase. A ve studiu, za podpory producenta, vznikl moderní písničkářský sound.

Petr Bende

Průlomem v získání popularity a impulzem pro hudební kariéru Petra Bende se stala stříbrná pozice v soutěži Česko hledá SuperStar v roce 2005. Vydavatelství Sony BMG mu vydalo debutové album "pb". Ve stejné době se Petr stal také Skokanem roku v anketě Český slavík skokem ze 109. na 9. místo. V roce 2006 byl nominován na ocenění Anděl v kategoriích Objev roku a Videoklip roku. Za album "pb" získal zlatou desku a v anketě Český slavík obsadil 5. místo. Po čtyřech letech od vydání druhé autorské desky vyšlo v roce 2011 album "Trojka", na němž spolupracoval s několika hudebními osobnostmi a textaři a reprezentoval ho videoklipem k písni "Láska", kterou produkoval uznávaný producent Carmen Rizzo. V roce 2012 následovalo slovenské koncertní turné s Věrou Špinarovou. V roce 2016 Petr Bende navázal spolupráci s vydavatelstvím Supraphon a v produkci Dalibora Cidlinského Jr. vydal v listopadu autorské studiové album "reSTART".

Dočetla jsem se, že k nahrání desky jste nashromáždil desítky kytar, od těch úplně prvních, které jste kdy vlastnil.

Jsem takový sběratel-nesběratel. Žádnou kytaru, na kterou jsem od svých třinácti hrál, jsem neprodal. To se do desky taky promítá. Dovezl jsem do studia asi patnáct kytar, producent se divil, když jich přijelo plné auto. Má to pro mě ale nezaměnitelné kouzlo a zvuk, který je tam potřeba. Deska si zachovává vzdušnost i přes moderní zvuk. Není přeplácaná zbytečnými nástroji.

Skladby vznikaly na cestách? Hodně hudebníků skládá po nocích.

Petr Bende
© Lenka Hatašová
Všichni muzikanti máme čas trochu přehozený. Pro mě je noc klidnou oázou, všechno utichá a člověk se může zavřít do studia a tvořit. Hodně jsem psal i na cestách. V mobilu mám nahrávky úryvků, ke kterým se pak vracím. Nechám je dva dny odležet, a pokud pro mě mají potom stejnou energii, rozpracuju je. Do alba se promítly i moje děti. Děláme si doma jam sessions, mladší Max hraje na bubny, starší hraje na cajon a máme rodinnou kapelu. Kluci taky skládají a mám už několik jejich písniček. Je to pro ně zatím ale spíš jen hra.

Na album se dostaly i dvě skladby, které jste sám otextoval.

Měl jsem přehršel hudby a méně svých textů. Nejvíc mi vyhovovala práce s kamarádem Tomášem Rorečkem, s nímž jsme dosud nikdy nevydali ucelený komplet. Tomáše jsem potkal v roce 2008 na našem koncertě, kdy za mnou přišel a nabídl, že by mi rád poradil, co se textů týče a nabídl i nějaké své. Já se za stoprocentního textaře nikdy nepovažoval, spíše za uceleného hudebníka, který někdy píše vše celé autorsky, a nebo jen hudbu, takže jsem to uvítal. Pokračovali jsme v komunikaci a naší první veřejnou, společnou písní byla skladba pro Karla Gotta. Dále se na desce v jednom textu objevuje básník Tomáš Tajchner.

Letos vás opět čeká tradiční Vánoční akustik Tour. Bude něčím jiné?

Vánoční turné letos slaví dvacet let výročí, je to moje ucelené dítě. Představuje pomyslnou tečku za pásmem koncertů, které odehrajeme přes rok. Letos bude okořeněné novou deskou, ze které zahrajeme většinu skladeb.

Na vánoční turné dovezete také hosty. Album je ale především sólové.

Petr Bende
© Lenka Hatašová
Na desce se hromada hostů objevila, protože jsme pro její nahrávání vytvořili studiovou kapelu. Duetů jsem za poslední dobu natočil dost, "reSTART" je hlavně moderně - písničkářský, takže se mi to k tomu moc nehodilo. Na turné nebude chybět moje kapela, dále pak hosté Shadow Quartet, který s violoncellem, harmonikou, kontrabasem a houslemi vnáší pestrost. Každý rok si také zvu pěvecký sbor, ale v každém městě ten místní. Je to krásné propojení s novým publikem. Hlavním hostem celého turné bude folková legenda Jaroslav Samson Lenk a na jednom ve Velkých Bílovicích zaskočí Vlasta Redl. Navíc plánujeme speciální vizualizace na desetimetrové led stěně, což by mělo nastolit trochu filmovou atmosféru. Program neustále měníme a za dvacet let obecenstvo nikdy neslyšelo dvakrát stejný vánoční program. Stále se snažíme překvapovat a posouvat dále.

Budete na turné převážet i těch dvacet kytar?

Na turné mám nachystané jen tři, ale zato úplně nové, které mi na míru postavil Otto Halabica. Mají neskutečný zvuk. Tak se těším jejich inspirací.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: Petr Bende novou verzí hitu "Já budu chodit po špičkách" zve na svá dvě koncertní turné (27.09.2023 11:58)
- Video: "Dezertér" v podání Petra Bende a Báry Štěpánové je sympaticky lidovkový (12.03.2023 10:25)
- Video: V klipu "Tisíce cest" si Petra Bende naklonuje Bára Štěpánová (12.10.2022 11:49)
- Nové desky 12/2022 - od Michaela Bublého přes Placebo po Machine Gun Kellyho (30.03.2022 17:00)
- Petr Bende vyráží na tradiční vánoční turné. Zazpívá s cimbálem i svým tátou (04.11.2021 15:03)
- Video: Petr Bende se v letním klipu zavrtává "Do peřin" (24.06.2021 15:16)
- Video: Petr Bende hledá v klipu "Do nových roků" světlo na konci tunelu temné doby (26.01.2021 09:34)
- Video: Petr Bende v novém klipu vyzývá: "Je čas jít dál" (25.05.2020 08:48)
- Video: Klip "Přání" věnuje Petr Bende svým synům (23.05.2019 08:40)
- Naživo: Petr Bende naladil svým koncertem Třebíč na vánoční strunu (13.12.2017 08:46)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu