Druhému pražskému koncertu IAMX scházela tradiční nespoutanost

09.11.2016 15:56 - Karolína Stránská | foto: Jan Kuča

Elektronická formace IAMX se opět vrátila do Prahy, aby zde odehrála rovnou dva koncerty. Vzhledem k hudební vytíženosti klubů na čtveřici tentokrát připadl komorní prostor pražského Rock Café. Fanoušci se dočkali osvědčených hitů, energii a rozblázněnosti loňského koncertu se však projekt zdaleka nepřiblížil.

Live: IAMX

místo: Rock Café, Praha
datum: 8. listopadu 2016
setlist: No Maker Made Me, Happiness, Nightlife, The Unified Field, Everything Is Burning, Screams, You Stick It In Me Play, Spit It Out, Isnomnia, North Star, Aphrodisiac, Kiss + Swallow Encore: Say Hello Melancholia, I Come With Knives, Oh Cruel Darkness Embrace Me, Bring Me Back A Dog, This Will Make You Love Again

IAMX, Rock Café, Praha, 6.11.2016
© Jan Kuča
Členové elektronického projektu IAMX s největší pravděpodobností netrhnou rekordy ve vyprodanosti obrovských stadionů. Jsou však na cestě stát se nejčastějšími hudebními hosty na české scéně. Ačkoliv se přesouvají do stále menších klubových prostor, a jejich show se tudíž vyprodávají rychleji, fanoušci si nemusí zoufat, pokud jim zrovna jeden termín koncertu nevyjde. Dost jistě se tu kapela za půl roku objeví znovu. Nebo v případě listopadového dvojkoncertu, hned za dva dny. Zatímco na konci loňského roku přijel Chris Corner s uhrančivými vokalistkami představit desku "Metanoia", pražskému koncertu v Rock Café tentokrát předcházelo vydání jejího dodatku s názvem "Everything Is Burning".

IAMX, Rock Café, Praha, 6.11.2016
© Jan Kuča
Ukázalo se, že stále poměrně čerstvá deska naživo nefunguje, což je skutečnost, která se bohužel neskryje za sex-appeal či energii samotné kapely. Hluchá místa jsou ve spojení s IAMX téměř oxymóronem. Na jejich koncerty se ostatně příznivci elektroniky vydávají především kvůli neutuchající erotické symbióze, v níž se spolu s Chrisem Cornerem nacházejí. Dosud však epileptická světla a erotický náboj byly zcela v harmonii s lyrickou elektronikou. To se potvrdilo i na loňské show v Roxy, jež se pravděpodobně řadí mezi to nejlepší, co u nás kdy předvedli. Tehdy se do setlistu probojovaly i novinky v podobě "Oh Cruel Darkness" či "Surrender", které vykazují temnou intimitu, na kterou jsme si u zpěváka zvykli.

Stejně jako v Roxy nesměla chybět láhev vína. První plusové body si tak Corner získal tím, že se o ni tentokrát s rozběsněným davem podělil. Novinku "Everything Is Burning" však nespasila ani mírná hladina alkoholu v krvi. Byla navíc poměrně nešťastně následována "Screams", singlem z roku 2013. Obě se řadí k pomalejším, ale namísto toho, aby dav proměnily v klimbající se euforická stvoření, k čemuž přímo vybízí "I Am Terrfied", roztěkanost "Everything Is Burning" roztříštila strukturu koncertu. Stejnojmenná deska je dodatkem k albu "Metanoia" a uzavírá Cornerovu bitvu s depresemi a úzkostmi. Ač je Generace Y sebevíce podobnými nemocemi sžírána, v Rock Café se chtěného souznění zcela dosáhnout nepodařilo, jak je tomu ostatně i v případě desky, která je z poloviny tvořena remixy. Tam je však na vině nahrávací společnost.

IAMX, Rock Café, Praha, 6.11.2016
© Jan Kuča
Na dvou stopách nicméně nevisí show a zbylých šestnáct skladeb tvořilo lahodný mix starších i novějších hitů, které si kapela nemohla dovolit nezařadit. "Kiss + Swallow", "Aphrodisiac" i "Bring Me Back A Dog" rozpoutaly večírek, na nějž jsou kapela i publikum zvyklé. Extrémně lahodně zněly vokály Sammi Doll, femme fatale, jež se v současné době věnuje i vedlejšímu projektu Bullet Height. Koncertu, kterému by dominovala právě tato černovláska, by se člověk rozhodně nebránil. S Prahou se čtveřice podruhé rozloučila dvěma přídavky, během nichž zazněla komorní, stažená verze skladby "Say Hello To Melancholia" či "This Will Make You Love Again".

IAMX, Rock Café, Praha, 6.11.2016
© Jan Kuča
Corner má za sebou vyčerpávající turné, během něhož projíždí téměř všechny evropské metropole, některé i dvakrát. Jak mu připomíná manažer i svědomí, nic netrvá věčně, zejména pak finanční blaho, a je třeba se zaopatřit. Zatím má štěstí, že s ním početná skupina ruských a německých fanynek putuje z města do města a každý večer se stává součástí stejné uřícené nespoutanosti. Skoro se až zdá, že blízkost a hmatatelnost kapely znamená pro prvních pár řad (jim je ostatně show primárně věnovaná) více než audiovizuální prvky. IAMX je nízkonákladovou verzí snů všech, kteří si kdy přáli se otřít o rozkrok svého oblíbence či ho nesčetněkrát během koncertu držet za ruku. Nezbývá, než se nechat překvapit a vyčkat, jak dlouho může kapela těžit z orgie, do které pravidelně zve své fanoušky, a kam až sahá podpora groupies, jež si za pět tisíc kupují Chrisovu koncentrovanější lásku.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY