"Na horu a dolu" je čirá divočina v režii Longital

28.09.2016 12:52 - Dan Hájek | foto: Lousy Auber

Aktivity s novinkou "Divoko" Longital spojili i s podporou dvojice sdružení Všetko pre nič a VLK, jejichž cílem je, aby aspoň pět procent slovenského území - divoké přírody - zůstalo zcela zachováno, bez dotyku lidských rukou, výstavby, silnic a čehokoliv, čím umíme zaneřádit prostředí okolo nás. S touto aktivitou je spojeno video ke kompozici "Na horu a dolu"."Po prvním zhlédnutí klipu jsme byli úplně hotoví. Chvíli jsem i přemýšlel, zda by si záběry vyrážející dech nezasloužily spíše orchestrálnější verzi této skladby, ale všichni mě ubezpečovali, že takto je to správně,”doplňuje Dano Salontay.

Vznik videoklipu se díky rozmarům počasí jaksi protáhl, ale ona symbolika s "Divoko" naplňuje další roviny vnímání. Natáčelo se ve Vysokých Tatrách pod vedením Jakuba Majerčiaka a jeho týmu ze studia Redpoint. Autorkou masek je Veronika Psotková, kostýmy navrhl Martin Kotúček a vlčí zápletku zprostředkovali tanečníci Viktória Bigošová, Michal Heriban a Radoslav Piovarči. Přírodní svět (zobrazený záběry zpomalenými a nebo puštěnými pozpátku) v maximální prostorové kráse v sobě zahrnuje i vlčí aktéry, kteří zažívají své denní rituály a vztahové symbiózy.

Longital v těchto dnech mají napilno, v pondělí 26. září vyjde jejich nové album "Divoko", které podpoří i dvojicí křtů - nejprve v Praze (20. října) a následně v Bratislavě (3. listopadu). Video "Na horu a dolu" je jakousi spojnicí mezi touto deskou a předchozím dějstvím v historii tohoto bratislavského tria. Zachycený duch divočiny vystihuje ono poselství sdružení VLK:"Aby se s lesům nestalo nic, my musíme udělat mnohé.""Na horu a dolu" s tímto spojením funguje výtečně, člověk se i rád na těch skoro devět minut zastaví a zahledí se. Za plný počet bodů.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY