Billy Talent na "Afraid Of Heights" stále jen přešlapují na místě

20.08.2016 16:00 - Ondřej Hricko | foto: www.rock-am-ring.com

Kanaďané Billy Talent si se svými čtyřmi nahrávkami vydobyli pozici velkých punkrockových hvězd. Jsou headlinery mnoha festivalů a mají ohromnou základnu fanoušků. S vydáním kompilačního alba "Hits" z roku 2014 však přišlo pomyslné uzavření jedné části kariéry.
7/10

Billy Talent - Afraid Of Heights

Skladby: Big Red Gun, Afraid Of Heights, Ghost Ship Of Cannibal Rats, Louder Than The Dj, The Crutch, Rabbit Down The Hole, Time-bomb Ticking Away, Leave Them All Behind, Horses & Chariots, This Is Our War, February Winds, Afraid Of Heights (Reprise)
Vydáno: 29.7.2016
Celkový čas: 49:01
Vydavatel: Warner Music
Ještě před samotným vydáním se novinka "Afraid Of Heights" tvářila, že bude stylově rozmanitější. Singly jako "Louder Than The DJ" či titulní "Afraid Of Heights" slibovaly určitou stylovou progresi, i když nikterak zásadní.

Výsledek je překvapující hlavně v tom, že na žádný posun ani tentokrát nedošlo. Billy Talent jako by skutečně strach měli. Nikoliv však z výšky, jak název desky napovídá, ale spíš ze změny. Ač výborný energický singl "Louder Than The DJ" ve všech ohledech navnadil a vrátil Billy Talent do pěkně divokého punkrockového přízemí, zbytek desky je až na výjimky znovu tentýž kolovrátek, který od kanadské party známe už roky.

Ne, že by nové album bylo špatné. Naopak je vyrovnanější nežli třeba "Billy Talent III", ale posloucháte totéž jen v mírných obměnách. Ač je styl Billy Talent sebezábavnější, nějakou změnu by to už chtělo.

Kapelu postihla v průběhu nahrávání poměrně nešťastná zpráva o zdravotním stavu bubeníka Aarona Solowoniuka, který v současné době není kvůli roztroušené skleróze schopen plnohodnotně hrát. S procesem nahrávání však pomáhal a svým kolegům doporučil náhradu v podobě kamaráda Jordana Hastingse z metalcorových Alexisonfire. Hasting je bohužel rutinér. Technicky sice vyspělý, rychlý, ale Solowoniuka zkrátka plně nenahradil. A na zvuku desky je to znát.

Billy Talent ale hity psát nezapomněli. Přinejmenším úvodní "Big Red Gun" je typicky chytlavou koncertní záležitostí a baví i přes svůj poměrně naivní politický text. "The Crutch" zase připomene prehistorii formace ještě pod názvem Pezz a spolu s již zmiňovaným singlem "Louder Than The Dj" jde o nejlepší skladby nahrávky. Do naivního politizování se pouštějí mimo jiné i v punkové agitce "Time-Bomb Ticking Away", další z těch zajímavějších kusů na novince.

To, že se Kanaďané po textové stránce pustili do vod obsazených kapelami, jako jsou Anti-Flag, Bad Religion nebo Rise Against, je sice odvážné, ale zábavně arénovému zvuku Billy Talent to příliš nesluší. Rozdíl mezi uvedenými punkery a kanadskou hvězdou je velký a druhým zřetelně chybí potřebná syrovost a civilnost.

Pomineme-li texty i minimální hudební posun, je novinka vlastně docela zábavná a skladatelsky vyzrálá. "Afraid Of Heights" má mnoho dobrých písní, které rozšíří playlisty na koncertních tour. Jen je škoda, že kapela nevyužila příležitosti a neodstartovala po rekapitulaci novou éru alespoň s trochu obměněným zvukem či přístupem.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY