Přelet M.S. s Žalmanem byli příjemnými průvodci nedělního večera Prázdnin v Telči

08.08.2016 08:34 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Prázdniny v Telči žily v sobotu vystoupením Anety Langerové. Neděle patřila stálici jejich programu - Pavlu Žalmanu Lohonkovi. Ten své vystoupení spojil s oslavou sedmdesátin a byla to oslava jak se patří. Nechyběly písňové rarity, humor ani osvědčené hity.
Jako předkapelu si pro tohle vystoupení Žalman vybral Přelet M.S. Původně kvarteto, dnes už pouze trio, staví na své perfektní trojhlasé sladěnosti, folku podbarveném swingem a textech, které neztrácí jemný vtip a nadhled. Posbíralo několik úspěchů a za zmínku stojí hlavně druhé místo v českém národním finále Porty v roce 2008. Trojici pojí práce ve školství, společné zájmy a radost z muziky, kterou dělají. A příjemně odehraný set nezkazila ani sádra na ruce kytaristky. I když diváci nebyli příliš seznámeni s texty písní nového CD "Parádní medicína", nereptali a vyžádali si i přídavky.

Na hlavní hvězdu se vůbec nečekalo. Pavel Žalman Lohonka slaví v letošním roce sedmdesátiny a když už je slaví, tak pořádně. Vydal knihu "70 písní jar a povídání", výborné album "Cestující muž", v březnu vyprodal pražskou Lucernu a nyní jezdí po republice s programem, který hodně čerpá z nové desky, ale nezapomíná ani na ty starší, a že už jich Lohonka na svém kontě má. Z nové placky tak zazněly například ne příliš často hrané "Rybky", odpíchlé "Ticho hobitů" či "Zapomínám skleničku", starší písně "Přijela jsem v cadillacu", "Dej mi tón", "Jantarová země", "Dálnice č. 5" a závěr patřil osvědčeným peckám "Jdem zpátky do lesů", "Všech vandráků múza" či "Nezacházej slunce".

Vystoupení dnes často pokašlávajícího Žalmana baví i proto, že velký pěvecký prostor dostávají Míša Hálková s Petrem Novotným. Příjemným zpestřením byla přítomnost hosta, jazzového pianisty Radima Sládka, a zapomenout se nesmí na krásné atmosferické kytary Pavla Maliny. Jestli tento večer měl nějakou chybičku, tak snad až příliš zvadlé publikum, které možná ještě nemá tolik naposlouchané skladby z nové desky, na druhou stranu část z nich Žalman hrál už na minulých koncertech. Vystoupení Ulrychových či Ebenů bylo provázeno spontánnějšími projevy publika. Vrchol Prázdnin v Telči se dá očekávat ve čtvrtek, kdy budou společně hrát Vlasta Redl s kapelou a Hradišťan. I z jejich vystoupení vám přineseme na těchto stránkách reportáž.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY