Letošní nominace na Mercury Prize jsou venku, překvapí The 1975

06.08.2016 15:43 - Veronika Ondečková | foto: facebook interpreta

Letos již po čtyřiadvacáté zástupci britského hudebního průmyslu z dvanácti interpretů zařazených do úzkého výběru zvolí vítěze, který si podobně jako v minulých letech Benjamin Clementine, Young Fathers, James Blake nebo Alt-J, odnese prestižní ocenění Mercury Prize za nejlepší album roku. Šanci na nominaci mají všichni britští umělci nebo kapely, které alespoň z padesáti procent tvoří britští členové, a nekladou se zde žádná žánrová omezení.

Jako již tradičně se na nominační listině objevuje několik "oblíbenců poroty", respektovaných osobností, ale i outsiderů. Například Radiohead se na shortlist dostali již popáté, pokud by však letos dosáhli na vítězství, bylo by teprve jejich prvním v historii. Mezi očekávanými jmény na seznamu figuruje David Bowie za fenomenální album "Blackstar", vydané krátce před jeho smrtí letos v lednu, nebo transgender zpěvačka ANOHNI, která letos vystoupila na Colours Of Ostrava a s albem "Hopelessness" sbírá výborné hodnocení v médiích po celém světě. Nepřekvapí ani nominace post-punkových divoženek Savages, které si na posledním releasu "Adore" daly záležet, svérázné zpěvačky Bat For Lashes nebo Jamieho Woona.

Ačkoli předloni si prvenství odnesl neotřelý gang Young Fathers, není žádným pravidlem, že se mezi nominované zařadí zástupce hip-hopové scény. V letošním roce se to přitom podařilo hned dvěma, a to grimeovému králi Skeptovi a rapperu Kanovi. Jako malé zjevení z kandidátky vyčnívají indiepopoví The 1975, jejichž vítězství by ještě vyhrotilo jejich rozporuplné přijetí posluchači i kritiky. Ve hře jsou také fusion jazzoví debutanti The Comet Is Coming, soulová zpěvačka Laura Mvula a songwriter Michael Kiwanuka.

Kompletní seznam, ze kterého bude v říjnu letošního roku oznámen vítěz, je následující:

Anohni - "Hopelessness"

Bat For Lashes - "The Bride"

David Bowie - "Blackstar"

Jamie Woon - "Making Time"

Kano - "Made in the Manor"

Laura Mvula - "The Dreaming Room"

Michael Kiwanuka - "Love & Hate"

Radiohead - "A Moon Shaped Pool'

Savages - "Adore Life"

Skepta - "Konnichiwa"

The 1975 - "I like it when you sleep, for you are so beautiful yet so unaware of it"

The Comet Is Coming - "Channel the Spirits"



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY