Druhé album Wild Belle "Dreamland" baví svou žánrovou pestrostí

30.07.2016 15:22 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Sourozenecké duo Wild Belle nikam příliš nespěchá. Od roku 2011, kdy se nadobro rozhodlo být součástí hudební scény, vydalo pouze debut "Isles" z roku 2013 a nyní aktuální dvojku "Dreamland". Během jejího natáčení prožila zpěvačka Natalie těžký rozchod a pocity z něj se do nahrávky silně promítly.
9/10

Wild Belle - Dreamland

Skladby: Mississippi River, Losing You, Dreamland, Coyotes, Cannonball, Giving Up On You, It Was You (Baby Come Back to Me), Throw Down Your Guns, The One That Got Away, Our Love Will Survive, Rock & Roll Angel
Vydáno: 15.4.2016
Celkový čas: 38:54
Vydavatel: Columbia Records
Bratr a sestra Bergmanovi pocházejí z oblasti Chicaga. Právě tam nasávali místní rozličné hudební kultury, jejichž odkaz vtiskli do svých prozatímních dvou nahrávek. Zatímco debut "Isles" zkoumal hranice funkčnosti hudebního koktejlu reggae, retro-popu, soulu a rocku, na novince si Wild Belle už svůj rukopis vypilovali.

Co je vlastně na Wild Belle tak přitažlivé? Především plný soulový hlas Natalie Bergman, lámající nejedno srdce hudebního fanouška, ale také na povrchu klidný, jemný zvuk, který při bedlivějším poslechu dynamicky pulzuje nebezpečím. Aby taky ne. Natalie se v textech vyzpovídá z nezdařilého vztahu, jehož rozpad zasáhl do nahrávání novinky. Nejkřiklavějším příkladem je skladba "Throw Down Your Guns", ve které přirovnává vztah k násilnému obležení. Tíživý text doplňují taneční hiphopové prvky, ovšem skutečnou kostrou skvělé skladby je stále posmutnělé blues.

Ani druhý člen Elliot Bergman není nevýznamnou složkou dvoučlenné kapely. Hned v úvodní písni "Mississippi River" zaujme svým barytonovým saxofonem, díky němuž dostává výraznou exotickou příchuť. Ta je všudypřítomná i v dalších skladbách a její vliv lze přisoudit nejen lokaci nahrávání (kterou byla slunná Jamajka), ale především afrobeatovému projektu Nomo, ve kterém oba sourozenci figurovali ještě před založením Wild Belle. Odtud také patrně pochází obliba rytmických bubnů, které stejně jako stín doprovázejí každou píseň nahrávky.

Ovšem nejen exotika činí zvuk druhého počinu zajímavým. V titulní "Dreamland" upoutá odtažitá zasněnost, na kterou sází Lana Del Rey či její američtí kolegové Mercury Rev. Skvělá emotivní balada "Our Love Will Survive" zase připomene současnou ostrovní indiepopovou scénu. Nejhitovější skladba "Giving Up On You" pak baví především taneční extravagancí ne nepodobnou produkci hippie šílenců Crystal Fighters.

Wild Belle jsou jako houba, která do sebe natahuje všechny hudební vlivy, jež se kolem obou členů třeba jen prosmýknou, aniž by výsledek zněl jako kopie čehokoliv. S novinkou "Dreamland" se zařadili mezi nejzajímavější mladé formace a jejich počin se zcela nepochybně objeví mezi nejpovedenějšími nahrávkámi letošního roku. Žádná z jedenácti písní kolekce není špatná, každá je trochu jiná a výjimečná. Navíc od svého debutu udělali ohromný krok vpřed. Ze značky Wild Belle je zkrátka nyní žhavé zboží.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY