shop.musicserver.cz

Sad Harmony - O masovém šíření popularity nemůže být řeč

Vydáno: 04.10.2002 05:00 v sekci Rozhovory - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Výborné album "Téte-Á-Téte“ skupiny Sad Harmony, které spatřilo světlo světa zkraje srpna a na MusicServeru získalo skvělé hodnocení, posloužilo jako dostatečná záminka pro spáchání interview se zpěvákem a lídrem formace, Skunym.

Sad Harmony
© Sad Harmony
Moravská tvrděrocková skupina Sad Harmony vydala v průběhu letošního srpna své druhé album "Téte-Á-Téte", kterýmžto potvrdila, že patří spolu s dalšími kolegy z vydavatelství Redblack ke kvalitativní špičce na českém žánrovém hřišti. MusicServer nebyl jediný magazín, který desku ve své recenzi (zde) pochválil. Právě protože kapela nepatří k ostříleným matadorům domácího mediálního ranku, bylo by dozajista škoda nevyužít nabídky udělat rozhovor s její vůdčí osobností, zpěvákem, textařem a multiinstrumentalistou Skunym.

Pověz na úvod čtenářům, co znamená onen exoticky znějící název vaší nové desky - "Téte-Á-Téte"?

Téte-á-téte je výraz převzatý z francouzštiny a znamená důvěrný rozhovor nebo rozhovor mezi čtyřma očima.

Na desku se snášejí v podstatě samé pochvalné recenze. Jak jsou s ní ale spokojeni tvůrci, tedy vy? Na 100%, na 90%? Jde to vůbec z vaší strany vyjádřit čísly?

Zatím jsem těch recenzí moc nečetl, ale všechny pochvalné určitě nebudou, buďme realisté. Každopádně cítím takový krok kupředu, aby nás deska motivovala do další práce. Ale abych tu spokojenost nějak percentuálně definoval, to nejde. Jsme docela spokojeni, ale hlavně zase o něco chytřejší - abychom to, s čím úplně spokojeni nejsme, udělali příště lépe.

Při pohledu na booklet mám pocit, že vizuálně tíhnete k industriálnímu designu - viz. obal i předešlé desky. Je ta kovová chladnost vyjádřením nějakého konkrétního pocitu nebo se vám pouze taková grafika líbí?

Ono je to spíš asi náhoda, protože původní cover měly být dvě kobylky, ale přiklonil jsem se nakonec k tomuto motivu. Podvědomě však asi na nátlak artefaktů současnosti reaguji a nechávám se jimi spontánně ovlivňovat. Nebo je to smutná demonstrace jednotlivců proti směru této "pidlivizace". No, já myslím, že je to proto, že mám rád na bookletu jasný motiv, který můžu nějak v konfrontaci s názvem obsáhnout.

Tož jsme se plynule dostali k textům a názvům, u nichž bych se tě také rád na něco zeptal. Hodně často se v nich objevují motivy smrti, snu a lásky - co pro vás tyto tři "veličiny" znamenají?

Jsou to jedny ze základních stavebních kamenů poezie, ke které mám sice na míle daleko, avšak o jejich existenci vím. Musím říct, že na mysli tato témata vytanou zcela přirozeně, protože nebudu asi sám, koho význam těchto pojmů děsí, trápí, těší, naplňuje, inspiruje, provokuje.

Sad Harmony
© Sad Harmony
Píseň "Hanele & Schloymele" bych řekl, že odkazuje k Ivanu Olbrachtovi a jeho povídce "O smutných očích Hany Karadžičové". Čím vás zaujal nenaplněný, jednostranně tragický vztah Hanele a Šlojmeho Kaců?

To je opravdu nádherná asociace a cítím se za hlupáka, že mi tato paralela byla vyjevena až teď tebou. Ono to tak tedy není, ale inspirace literaturou tady sehrála jasnou roli. Jde jenom o jiného autora a ženské jméno jsem si upravil podle interpretky dívčího vokálu Hanky Nogolové, protože znělo tak krásně židovsky, lépe než původní Líza. Je to opravdu náhoda, jde o Isaaka Bashevise Singera a knihu "Spinosa z Trhové ulice". Vysvětlování podobností příběhu a života by bylo na dlouho.

Vaše písničky jsou na jedné straně hodně melodické a na druhé velice různorodé ("vícežánrové"). Když komponujete, kladete větší důraz na melodii, nebo na strukturu, vrstevnatost písničky?

Obojí je velice důležité. Dříve jsme trochu samoúčelně podléhali té vrstevnatosti a pohřbila se tím spousta skvělých nápadů. Takže teď se spíš snažím využít silného motivu a tu vrstevnatost tam obsáhnout tak nenápadně, aby skladba neztrácela na tempu a zůstala písničkou. Ale zase natolik, aby nezněla monotónně a kypěla životem.

I na novince jste zůstali věrni pověsti "etno-rockerů" a zařadili na ni jako bonus skladbu "Ode mlýna ke mlýnu", která je jakýmsi propojením folklórní hudby s hardrockem. K čemu máte vlastně blíž, k rocku nebo k folklóru?

Že je to rock, je asi z našich nahrávek nejvíce patrné, ale ten folklór nás odmalička obklopuje a myslím, že je natolik specifický, aby vždy vzbuzoval naši pozornost. To, co chceme dělat, je především hudba, lhostejno jakého žánru. Ta nevázaná inspirace někdy zdánlivě rozbíjí naše nahrávky jako celek, ale já zase tu různorodost shledávám zábavnou. To propojení s folklórem byla už dlouho hozená rukavice, kterou jsme zvedli, a dost možná že ne naposled.

Na tomto místě se přímo nabízí srovnání s Čechomorem...

Je to rozhodně příjemné zpestření naší scény, ale mě nijak zvlášť nezaujali. Mám raději osobitější pojetí typu Transglobal Underground. Je kolem nich příliš mnoho rozruchu a jejich hudba už splňuje i kriteria estrádních televizních pořadů, což mi je poněkud odcizuje.

Sám jsi říkal, že tradiční folklórní hudba na vás měla velký vliv, a proto by mě zajímalo, jestli se můžete opřít o "jakous takous pozici" v rodném kraji - platíte tam za oblíbenou skupinu?

Vzhledem k tomu, že jsme docela neznámá kapela, je ta regionální přízeň dost znát, ale není to nijak divoké. Média v oblasti okrajovějších žánrů u nás prakticky nefungují, takže zbývají na propagaci jen koncerty, kde o nějakém masivním šíření popularity nemůže být řeči.

Sad Harmony
© Sad Harmony
Pokud jsou pro vás koncerty "nejjistějším" způsobem šíření popularity, určitě jim přikládáte značnou váhu.

Koncertování je pro mě asi stále synonymem nervozity. Někdy mám pocit, že zdařilý koncert je dílem náhody. Možná je to tím, že hudba, kterou hrajeme, není davového typu s výlevem spontánních posluchačských emocí na podlahu. Těší mě, když publikum pozorně poslouchá. Jinak máme koncerty velice rádi, a to na jakýchkoli místech.

Kde vás teď budou moct čtenáři vidět na živo?

Já si to takhle z hlavy nevybavím, proto bude lepší, když se případní zájemci kouknou na naše webové stránky (zde). Tam najdou vše potřebné.

Díky za rozhovor.

NÁZORY
  • detail (Jana, 04.10.2002 11:55) Reagovat

    jen drobný detail v accentech: správně se píše "tête-à-tête"


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
The Valentines - You All Look Beautiful When You Dance 8/10
Recenze: The Valentines na debutu hlásí: "You All Look Beautiful When You Dance" Trojice The Valentines z Hradce Králové se na hudební scéně pohybuje už od roku 2017. Po několika singlech a EP se letos konečně rozhodla svůj rukopis otisknout i do debutového alba, které nazvala "You All Look Beautiful When You Dance".... čtěte zde
Vydáno: 13.05.2024 10:30 v sekci Recenze
Rammstein, Abélard, Letňany, Praha, 11.5.2024
Naživo: Okoukané triky stále uhranou davy. Rammstein se vrátili do Letňan Ani kontroverzní kauza zneužívání žen a potvrzená existence manažerky pro takzvanou nultou řadu kolos nezastavila. Vyšetřování bylo pro nedostatek důkazů ukončeno, a tak jediným, kdo dnes před koncerty Rammstein protestuje, je... čtěte zde
Vydáno: 12.05.2024 09:00 v sekci Naživo
Rammstein, Letňany, Praha, 11.5.2024 (fotogalerie)
Fotogalerie: Rammstein se opět pokusili podpálit Letňany Ke 30. výročí založení skupiny se němečtí Rammstein opět vydali na velké turné. Jako první zastávku si již po několikáté vybrali Prahu, kde pro velký zájem rovnou přidali i druhý termín. Z prvního vyprodaného koncertu v... čtěte zde
Vydáno: 12.05.2024 06:59 v sekci Naživo | Fotogalerie
Fat White Family - Forgiveness Is Yours 8/10
Recenze: Fat White Family si vás na "Forgiveness Is Yours" získají žánrovou pestrostí a působivými tématy Angličtí Fat White Family přicházejí po pěti letech s novým albem "Forgiveness Is Yours". Čtvrtá řadovka této rockové partičky překypuje velmi působivými příběhy, které doprovází místy až experimentální tóny pohybující se... čtěte zde
Vydáno: 11.05.2024 08:00 v sekci Recenze
Všechna alba Thirty Seconds To Mars od nejhoršího po nejlepší
Komentované diskografie: Všechna alba Thirty Seconds To Mars od nejhoršího po nejlepší Thirty Seconds To Mars se k nám znovu vracejí, a to 15. května do Sportovní haly Fortuna v Praze. Bratři Shannon a Jared Letové společně s doprovodnými hudebníky představí novou desku "It's the End..." i průlet svou historií.... čtěte zde
Vydáno: 10.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Komentované diskografie
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Sad Harmony a Dying Passion pojedou turné spolu (12.04.2007 12:38)
- Recenze: Pryč se smutkem! (31.10.2006 13:00)
- Naživo: Sterilní, ale přesto dobrá show Paradise Lost (23.05.2005 13:00)
- Paradise Lost a jejich metal zaduní pražským Abatonem (01.05.2005 11:41)
- Špičky metalu od Redblack vystoupí společně (18.04.2005 11:41)
- Metalový label Redblack rozhazuje sítě (02.03.2005 07:45)
- Redblack Days rozproudí Brno a Prahu (06.01.2004 20:18)
- Recenze: Němečtí sousedé, je libo mährisch Folklore? (26.09.2003 05:00)
- Naživo: V zajetí nejtvrdších strun (04.11.2002 19:36)
- Další Redblack Tour během listopadu (21.10.2002 11:04)

ALBUM TÝDNE 20/2024

The Valentines
You All Look Beautiful When You Dance

Trojice The Valentines z Hradce Králové se na hudební scéně pohybuje už od roku 2017. Po několika singlech a EP se letos konečně rozhodla svůj rukopis otisknout i do debutového alba, které nazvala "You All Look Beautiful When You Dance". A povedlo se - deska hudebně baví, přitom textově vybízí k zamyšlení.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
Ne 26.05.
Myles Smith (UK) (Rock Café, Praha)
Út 28.05.
Bruce Springsteen & The E Street Band (US) (Letiště Letňany, Praha)
Po 03.06.
Rakim (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Vladimír Mišík Justin Bieber Prince The Prodigy Kabát Queen Adele Sia Bono Dua Lipa Taylor Swift Rush Beyoncé Imagine Dragons Mirai Lady Gaga AC/DC Liam Gallagher 2H+ Linkin Park
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu