Countryová objížďka Cyndi Lauper baví

10.05.2016 17:30 - Pavel Parikrupa | foto: Sony Music

Spojení Cyndi Lauper a country může na první pohled vypadat poněkud zvláštně. Po poslechu alba "Detour" už to tak podivné není. Pojďme si poslechnout, jak se zpěvačka, která se proslavila svými největšími popovými hity už před více třiceti lety, popasovala s countryovou klasikou.
7/10

Cyndi Lauper - Detour

Skladby: Funnel Of Love, Detour (feat. Emmylou Harris), Misty Blue, Walkin’ After Midnight, Heartaches By The Number, The End Of The World, Night Life (feat. Willie Nelson), Begging To You, You’re The Reason Our Kids Are Ugly (feat. Vince Gill), I Fall To Pieces, I Want To Be A Cowboy's Sweetheart (feat. Jewel), Hard Candy Christmas (feat. Alison Krauss)
Vydáno: 06.05.2016
Celkový čas: 38:18
Vydavatel: Warner Music
U nás v srdci Evropy máme ke country zvláštní vztah: jak je tento ryze americký žánr u pospolitého lidu velmi oblíbený, přesto se na něj mnozí dívají s opovržením a despektem. Ve Státech nesmírně populární countryové interprety našinec zná v lepším případě jen zběžně. Ovšem i dnešní popové megastars Taylor Swift nebo Miley Cyrus z country vyšly.

V současnosti je vydání countryového alba, jakožto jistého symbolického návratu k hudbě dětství, dokonce módou: nahráli jej například zpěvák Poison Bret Michaels ("True Grit"), Sheryl Crow ("Feels Like Home"), country album Steven Tylera z Aerosmith je na spadnutí. Své největší hity v country úpravě představil dokonce Lionel Richie ("Tuskegee"), nemluvě o slavných hollywoodských hercích (Kevin Costner, Jeff Bridges a nejnověji Kiefer Sutherland) a spekuluje se také o Justinu Timberlakeovi.

Cyndi Lauper je sice nejvíce známa svými obrovskými popovými hity z osmdesátých let minulého století ("Girls Just Wanna Have Fun", "True Colours", "Time After Time"), jenže je to nesmírně talentovaná umělkyně a zpěvačka, která je schopna skvěle zazpívat opravdu cokoliv. Jako autorka má na kontě cenu Tommy za muzikál "Kinky Boots", kromě popu zabrousila i do elektronické taneční hudby ("Bring Ya To The Brink"), má na kontě album jazzových standardů "At Last" a naposledy se připomněla pro změnu bluesovou deskou "Memphis Blues". A protože zpívala i písně vánoční, do doplnění žánrového rejstříku už jí chyběla jen country kolekce.

Cyndi se zaměřila na staré countryové standardy - v některých případech velmi staré, vždyť "I Want To Be A Cowboy's Sweetheart" od Patsy Montany vyšla už v roce 1935. Mimochodem, pozor na tuhle písničku, protože se v ní jódluje, třeba se dá použít po půlnoci na zábavě místo "Mašinky". Stejně jako v případě své bluesové desky i na "Detours" si zpěvačka přizvala jako hosty žánrová esa: Emmylou Harris, Willieho Nelsona, Vince Gilla, Jewel a v poslední vánoční "Hard Candy Christmas" Alison Krauss.

Byla by škoda tuhle sbírku country písní odpálit jen proto, že country nemáte rádi a neposloucháte ho. Některé písně přesahují mírně do popu a fungují samostatně jako prostě dobré písničky - třeba i u nás celkem známá balada "The End Of The World", která už se dočkala desítek coververzí, "Misty Blue" nebo již zmíněná "Hard Candy Christmas" z repertoáru Dolly Parton. Duet s Williem Nelsonem, který je i autorem "Night Life", svého času předělali i Sinatra a B. B. King.

Album nahrané v Nashvillu (kde jinde…) má dřevní country zvuk a hlas Cyndi se k těm písním opravdu skvěle hodí. Má v sobě špetku milé naivity, zpěvačka to nijak nepřehání s manýrami a perfektně frázuje. Takže odpověď, zda Cyndi Lauper a country album není jen nepochopitelný úlet, zní: není tomu tak. Je to překvapivě dobře fungující a zábavné spojení. Klidně by se dalo poslouchat i déle než jen třicet osm minut.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY