Deset písní o lásce na 1. máje

01.05.2016 09:15 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Přichází měsíc, o kterém se říká, že je tím nejzamilovanějším v roce. Mnohé písničky se zabývají tématy lásky a vztahů mezi mužem a ženou. Těch opravdu povedených jsou tisíce, my jsme pro vás pro inspiraci k líbání pod rozkvetlou třešní vybrali deset z nich, pět domácích a pět zahraničních.

Je T'aime Moi Non Plus - Jane Birkin a Serge Gainsbourg

Píseň z roku 1969 byla v rádiích mnoha evropských zemí zakázaná, ve Francii se směla hrát až po 23. hodině. Původně ji nazpíval Serge Gainsbourg s Brigitte Bardot, ovšem když se o existenci nahrávky dozvěděl její manžel Günter Sachs, zatrhl ji a až do roku 1986 tak nezněla v éteru. Gainsbourg proto oslovil anglickou herečku Jane Birkin, se kterou posléze vytvořili pár a měli i dceru. Chtěl ji nahrát i s dalšími herečkami či zpěvačkami (třeba s Marianne Faithfull), ty však prokoukly i jeho další záměry a nechtěly s ním dál spolupracovat.


Pěkná, pěkná, pěkná - Janek Ledecký

Na začátku devadesátých let se Janek Ledecký rozhodl vydat na sólovou dráhu. V roce 1992 nahrál veleúspěšný debut "Na ptáky jsme krátký" a o rok později na něj navázal deskou "Právě teď". Na ní se nachází i skladba "Pěkná, pěkná, pěkná". Ta původně vůbec nebyla plánovaná jako singlový hit a název vznikl, když si Ledecký při brnkání na kytaru prozpěvoval "pretty, pretty, pretty" (vždycky píše nejprve texty písní v angličtině). Na zmíněné nahrávce se vyjma tohoto hitu a titulní skladby nacházela i původní verze pozdějšího vánočního hitu "Sliby se maj plnit o Vánocích".


Without You - Mariah Carey

U skladby "Without You" existuje více jak dvě stě coververzí. Původně ji nazpívala kapela Badfingers, v roce 1971 ji proslavil písničkář Harry Nilsson a o dva roky později za ni získal Grammy. Jednu z nejpůsobivějších úprav natočila v roce 1993 Mariah Carey na své třetí studiové album "Music Box". Zpěvačka s mimořádným talentem od Boha mohla i díky této skladbě naplno představit svůj pětioktávový hlasový rozsah.


Okno mé lásky - Olympic

Olympic se po víceméně nevydařených sedmdesátých letech nadechl k velkému návratu na trilogii desek "Prázdniny na zemi", "Ulice" a "Laboratoř". Především ta prostřední z nich slavila obrovské úspěchy, velké prodeje a koncertní sály narvané k prasknutí. Její součástí byla i balada "Okno mé lásky". Dodnes patří k nejžádanějším písním na koncertech naší nejstarší rockové kapely a odezva v publiku je naprosto stejná, ne-li ještě lepší jako v době svého vzniku.


Bed Of Roses - Bon Jovi

Bon Jovi prožili po náročném turné k albu "New Jersey" svou klinickou smrt. Zachránil je v podstatě fakt, že velkou část kapely pozval frontman Jon Bon Jovi na natáčení svého debutového sólového alba. "Keep The Faith" bylo poslední deskou s původním baskytaristou Alecem Suchem, který později skupinu opustil kvůli faktu, že už nehrála tak tvrdě jako dřív. Do jaké míry k tomu nahrála jedna z velkých balad "Bed Of Roses", není známo. Fakt je, že k lásce patří od pradávna i nevěra a její přiznání často doprovázejí velké emoce, kterých má tato přes šest minut trvající píseň opravdu přehršel.


Voda, čo ma drží nad vodou - Elán

Ve výběru zamilovaných písní nelze zapomenout ani na slovenskou legendu Elán. "Voda, čo ma drží nad vodou" je jednou z těch, která kapelu hravě přežije. Původně neměla patřit do repertoáru formace. Jožo Ráž ji natočil na soundtrack ke třetímu pokračování filmu "Fontána pre Zuzanu", ale při návratu z finálního mixu v soukromém studiu Vaša Patejdla havaroval na své motorce a dva měsíce bojoval o holý život. Textař Jozef Urban krátce po odevzdání svého díla zemřel a o kultovnost tak bylo postaráno. Lidé si skladbu velmi oblíbili, a to v podstatě donutilo Elán přijmout ji do svého repertoáru a uzavírat s ní koncerty i proti vůli samotného frontmana, který ji dle svých slov absolutně nesnáší a zpívá ji jen kvůli penězům.


I Swear - All-4-One

Devadesátá léta byla stvořena pro éru boybandů a jednohitových projektů. Jedním z nich byla i formace All-4-One, která oslnila v roce 1994 skladbou "I Swear". Ta vedla jedenáct týdnů americký žebříček. Nahrávka získala i Grammy jako Nejlepší country skladba a čtveřice dostala ještě gramofonek za Nejlepší popový výkon. "I Swear" totiž původně nazpíval country zpěvák John Michael Montgomery.


Když muž se ženou snídá - Karel Gott

Pokud měl Karel Gott někdy slabší období na vyložené hity, byla to první polovina devadesátých let. Z tohoto období hodně trčí skladba muže, který byl tehdy na vrcholu popularity. Pavol Habera v roce 1992 měl za sebou už několik velkých hitů a Karlu Gottovi složil "Když muž se ženou snídá". Zahrál si i na kytaru a vidět je při sólování v doprovodném videoklipu. Text Gottovi dodal Karel Šíp. Na několik měsíců singl opanoval domácí hitparády a stejnojmenné album se stalo nejprodávanější deskou za rok 1992.


Love Me Like You Do - Ellie Goulding

Ellie Goulding titulní písní z filmu "50 odstínů šedi" definitivně prorazila mezi širokou hudební veřejnost. Původně váhala s nahráváním, protože už přispěla na soundtracky k "Twilight" a "Hunger Games", ale nakonec na nabídku kývla a dnes nemůže litovat. V pětadvaceti zemích vyhrálo "Love Me Like You Do" hitparády. Video patří již nyní mezi třicet nejúspěšnějších klipů všech dob, na YouTube má totiž přes miliardu zhlédnutí.


Sbohem, lásko - Waldemar Matuška

Přehled zakončíme suverénně nejstarší písní. Waldemar Matuška miloval Francii a bylo to vidět skrze písničky ("Souvenirs") i originální verze nahrávek, které přezpívával do češtiny. Hugues Aufray byl francouzským zpěvákem a skladatelem, který je podepsán i pod písní "Laisse-moi Petite Fille", skladbou, kterou v roce 1967 přezpíval Waldemar Matuška pod názvem "Sbohem, lásko". Český text Ivo Fischera pojednává o smutku člověka nad tím, že nedokáže zůstat u své milované bytosti, ale toulavé srdce a boty ho táhnou zase o dům dál.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY