Smrt Prince katapultovala jeho desky i singly na vrchol amerických žebříčků

25.04.2016 22:55 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Během necelého dne si Amerika vzpomněla, že Prince byl génius, a po jeho deskách a singlech se jen zaprášilo. Sturgill Simpson a Santana se tak museli spokojit s nižšími pozicemi svých albových novinek. Rapper Desiigner zařídil první vítězství amerických interpretů v singlech po 42 týdnech.
Desiigner - Panda
© facebook interpreta
SINGLY - Pohádka došla do šťastného konce. Rapper Desiigner, kterého nikdo před čtvrt rokem neznal, a jehož track "Panda" se nějakým zázrakem dostal až na album Kanyeho Westa, je na špici americké hitparády. Něco, co se většině slavným rapperům nikdy nepodařilo a samotný Kanye už to s vlastním singlem nezopakoval od roku 2007.

Osmnáctiletý Desiigner zároveň konečně utnul půst amerických interpretů: 41 týdnů totiž žádný v USA narozený umělec nestanul na čísle jedna, až on. Stejně dlouho trvalo i čekání na hiphopový track na špici, poslední americký vítěz totiž byl Wiz Khalifa se "See You Again".

"Pandě" naměřili 35 milionů streamů (+23 %), 113 tisíc downloadů (+30 %) a 43 milionů rádiových impresí (+26 %). Býval bych tak napsal, že rapper znemožnil Rihanně desátý týden na zlatě, "Work" ale nakonec spadlo až čtyřku.

Na stříbro se totiž vrátili Lukas Graham, zejména díky ziskům v rádiím (122 milionů, +14 %), a na bronz vyskočil Drake s "One Dance", především díky 24 milionům streamů. Pro Drakea to je sedmnáctý Top 10 hit. Samozřejmě včetně zmiňovaného "Work".

Nového maxima a prvního Top 5 v kariéře dosáhl Mike Posner. Nová šestka Fifth Harmony znamená také jejich nejlepší umístění. Meghan Trainor spadla na sedmičku a Zayn na osmičku, Top 10 opět uzavřel G-Eazy a chybí tedy určit devítku: tu získal Justin Bieber a prodloužil tak šňůru "Love Yourself" v první desítce na 23 týdnů.

Desiigner jinak neměl nejprodávanější singl: ten měl Prince s "Purple Rain"! Za pouhých pár hodin (viz vysvětlení u desek) se ho prodalo 122 tisíc kopií a to stačilo na 17. místo. Dvacítku mělo "When Doves Cry" v Hot 100 bychom našli ještě další 4 skladby. Nejvyšší novinkou bylo "Just Like Fire" Pink ze soundtracku z nového Alence v říši divů.

    Top 10 - singly:
  1. Desiigner - Panda
  2. Lukas Graham - 7 Years
  3. Drake - One Dance feat. WizKid & Kyla
  4. Rihanna feat. Drake - Work
  5. Mike Posner - I Took A Pill In Ibiza
  6. Fifth Harmony feat. Ty Dolla $ign - Work From Home
  7. Meghan Trainor - No
  8. Zayn Malik - Pillowtalk
  9. Justin Bieber - Love Yourself
  10. G-Eazy & Bebe Rexha - Me, Myself & I

=> CELÝ ŽEBŘÍČEK BILLBOARD HOT 100


The Very Best Of Prince
© facebook interpreta
DESKY - Princova smrt byla oznámena ve čtvrtek ráno, do konce billboardího měřeného týdne tak zbýval asi půlden. Taková chvíle však stačila, aby všichni napochodovali do obchodů a odešli s čímkoliv s fialovým obalem. Prince doslova dominoval Billboard 200, když se s "The Very Best Of Prince" (2001) umístil na zlatě se 179 tisíci jednotkami a s "Purple Rain" (1984) s 69 tisíci na stříbru. Po 12 letech od rappera Nellyho tak interpret okupuje obě přední příčky.

Na šestce pak ještě měl "The Hits/The B-Sides" (1993) s 41 tisíci. Pro "Hits" i "Very Best" to jsou dosud vůbec nejvyšší umístění, druhá jmenovaná je navíc zpěvákovou pátou deskou na zlatě. Poslední výběrovkou na první příčce byla ta od The Notorious B.I.G.ho z roku 2007.

Z výše uvedených tisíců jednotek byla většina v čistém prodeji, mimo jiné kvůli tomu, že jeho diskografii naleznete pouze na Tidal. Zajímavé, že se Prince, odpůrce internetových služeb jako iTunes, YouTube a Spotify, nakonec nechal překecat Jay-Zm. Celkově se prodalo 256 tisíc kusů Princových desek (mimo Top 10 najdeme ještě pět dalších nahrávek), versus 5 tisíc minulý týden. A připomínám, že na to měli Američané více méně jen ten půl den.

Komu tedy tragicky zesnulý génius sebral vítězství? Country zpěvákovi Sturgillovi Simpsonovi. Třetí nahrávka "A Sailor's Guide To Earth" tak brala pouze bronz. Předchozí album ale bylo nejlépe padesáté deváté, i tak je to tedy úspěch.

Za čtvrtou Rihannou pak odstartoval Santana. V rámci diskografie kapely je "Santana IV" 23. studiovkou, ale název vychází z toho, že se jedná o reunion sestavy ze 70. let a tedy jejich čtvrtý společný počin.

    Top 10 - alba:
  1.  R Prince - The Very Best Of Prince (179 tisíc jednotek)
  2.  R Prince - Purple Rain (69)
  3.  N Sturgill Simpson - Sailor’s Guide To Earth (55)
  4. Rihanna - ANTI (48, +10 %)
  5.  N Santana - Santana IV (42)
  6.  R Prince - The Hits/The B-Sides (41)
  7. Chris Stapleton - Traveller (37, -22 %)
  8. Kanye West - The Life Of Pablo (37, -21 %)
  9. The Lumineers - Cleopatra (36, -71 %)
  10. Justin Bieber - Purpose (36, -4 %)

=> CELÝ ŽEBŘÍČEK BILLBOARD 200 + TOP ALBUM SALES


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY