Na hiphopové párty Ty Dolla $igna v Praze bylo blaze, blaze

19.04.2016 20:44 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Jeden z nejvýraznějších nových rapperů, losangelský Ty Dolla $ign, minulý týden oslavil 31. narozeniny, dle svých slov ale párty na turné pokračuje dále, a proto se i v Praze pořádně pařilo. Večer zahájený skvělými předskokany Jazzem Cartierem a Kreptem & Konanem byl samozřejmě korunován největším hitem "Blasé".

Live: Ty Dolla $ign

support: Jazz Cartier, Krept & Konan
místo: Lucerna Music Bar, Praha
datum: 18. dubna 2016

Ty Dolla $ign LMB
© instagram.com/tydollasign
Za poslední půl rok se Praha těšila zvýšenému výskytu kvalitního rapu: vystoupili u nás klasici jako Talib Kweli nebo Dilated Peoples, zlý hoši Machine Gun Kelly a Madchild a taky nová krev v podobě Angel Haze či Rae Sremmurd. Podstatnou část z toho měl na svědomí Fource Entertainment a konala se v Lucerna Music Baru. Už tradiční hiphopový stánek ožil i v dubnu, tentokrát díky Excelent Jukeboxu s Ty Dolla $ignem.

Už tak zajímavou akci pak ještě podtrhla oznámení supportu: torontského Jazze Cartiera a londýnského dua Krept & Konan. Fource vždy pečlivě vyvěšuje line-up, tentokrát tak byla hodně škoda, že lidi nedošli už na osmou, kdy začal prvně jmenovaný. Skromný hlouček fans totiž vypadal na možný průšvih a neúspěch akce, což se naštěstí nakonec nepotvrdilo.

Ty Dolla $ign LMB
© instagram.com/tydollasign
Jazz Cartier v doprovodu DJe ještě s nepřepáleným zvukem zněl fantasticky. I ti, kteří jej slyšeli prvně, si okamžitě začali instantně líbivé tracky užívat. Kanaďan strávil části své života i mimo své rodiště a na jeho zvuku lze rozeznat karibské, arabské i jižanské vlivy. "Stick & Move", "Opera", "I Know" i "Red Alert" z čerstvého únorového mixtapu "Hotel Paranoia" stály za to. V cirka pětadvacetiminutovém setu ale zazněl i například "New Religion" z předchozího releasu "Marauding In Paradise".

Krept & Konan, představitelé britského undergroundového rapu, z kterých se staly v tom dobrém smyslu komerční hvězdy, měli v LMB k dispozici jen o něco delší čas. Ten využili především k zahrání tracků z úspěšného debutu "The Long Way Home". Jejich čeští fanoušci, DJ Nobodylisten a Renne Dang, si však posteskli, že těm nejlepším peckám zrovna prostor nedali. Největší peklo se každopádně strhlo při "Don't Waste My Time" z mixtapu "Young Kingz", při kterém iniciovali hiphopový kotel.

Ty Dolla $ign LMB
© instagram.com/tydollasign
Pak už jen zbývalo, aby DJ Dre Sinatra přizval hlavní hvězdu večera. Ty Dolla $ign je sice už třicátník, patří však mezi ty nově objevené. Před vybráním mezi XXL Freshmen roku 2014 o něm věděli jen znalci. Je zástupce specificky znějící čerstvé vlny spolu s takovým Futurem, YGm a producenty Metro Boomin' nebo DJem Mustardem.

V čem se odlišuje od většiny konkurentů je jeho schopnost zpívat. Jasně, efektů mívá na hlase naskládáno plno, ale i tak je Tyrone William Griffin Jr. obstojným intonátorem. I díky tomu jsou jeho tracky tak atmosférické - může totiž kombinovat táhlé pasáže s těmi rapovanými. A Tyrone své muzikantství předvedl i sólem na kytaru.

Ty Dolla $ign LMB
© instagram.com/tydollasign
Člen Taylor Gangu Wize Khalify na pódium vystoupil už za stavu, kdy byl klub velmi slušně zaplněn a publikum tak vytvořilo pořádný rachot. Jak Dang komentoval, "dobrou diskotéku z toho udělal!" Zazněl totiž třeba i remix "Lean On" Major Lazer a bangery typu "Saved". Naopak k těm pomalejším patřily "Or Nah", které už má na YouTube 200 milionů zhlédnutí, nebo přídavkové "Horses In The Stable" z debutového alba "Free TC".

Došlo i na hosty, s TeeCee4800 si střihl "Only Right". Domácí fanoušek by si určitě přál, aby zazněly i popové "Drop That Kitty" a "Work From Home", Tinashe, Charli XCX a Fifth Harmony ale měly jiné povinnosti. Aspoň ukázka by však příště neškodila

Ty Dolla $ign LMB
© instagram.com/tydollasign
Stejně jako se na Rae Sremmurd čekalo na "No Type" a při twenty one pilots na "Stressed Out", momentem koncertu Ty Dolla $igna mělo být samozřejmě "Blasé". A představy byly naplněny.

Podle rappera byla Praha nejvíce rozjetým místem turné, navíc prý s těmi nejhezčími ženami. Marihuanou a bombayem ovlivněný, do půlky těla svlečený borec to tak při "blaze, blaze" opravdu rozjel. Skoky do publika podněcoval energii sálu a připravil tak dokonalý materiál pro Snapchat. A i když se takové video za 24 hodin automaticky smaže, vzpomínky na povedenou akci zůstanou.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY