shop.musicserver.cz

Sunshine - Jsme hudební profíci, co nevydělávají žádný peníze

Vydáno: 11.09.2002 05:00 v sekci Rozhovory - František Matějíček | foto: facebook interpreta

Táborská skupina Sunshine je podle mnoha novinářů v podstatě nejúspěšnějších českou skupinu v zahraničí. Vydávají desky ve Spojených státech, jednou se na ně přiletěl podívat producent Ross Robinson, koncertují za hranicemi více než u nás, ale v Česku se o nich moc neví. Snad vám je částečně přiblíží alespoň rozhovor s jejich frontmanem Kayem.

Sunshine
© facebook interpreta
Rozhovor se skupinou Sunshine, kterou jsem poznal především díky svému kolegovi Antonínu Kocábkovi, jsem se rozhodl udělat poté, co jsem se dozvěděl, že kluci - stejně jako já - žijí v jihočeském Táboře. Za vydatné Tondovy pomoci jsem dal dohromady tématické okruhy otázek a zavolal na kontaktní číslo Kaye Buriánka, frontmana party, která je podle zasvěcených slov mého kolegy Kocábka nejznámější českou skupinou v zahraničí.

Jaký je to pocit, být v zahranicí známější, než v Čechách?

Pocit? Mysliš, že to je o pocitech? Myslíš si, že to nějak zvyšuje sebevědomí? Je to spiš smutný, ne? Jsme česká kapela. I když samozřejmě tohle zjištění jenom podporuje náš pocit nepříslušnosti kamkoliv, nenosíme vlajku na prsou, nejsme olympionici, my nereprezentujeme. Jsme sami za sebe, a tak to je vlastně celkem fuk, jestli tě znají lidi víc v Čechách, Americe nebo Mongolsku.

Jak k tomuto stavu vůbec došlo? Vetšinou to přece bývá naopak. Skupina se nejprve prosadí doma a teprve potom míří za hranice.

Hmmm, tak takhle to teda je! My jsme asi nad žádnou strategií nepřemýšleli dopředu. Jsme kapela, to je jako adrenalinovej sport, žene tě to pořád dopředu, chceš se vyvíjet a hlavně chceš a potřebuješ hrát. Je to logický vyústění všech předchozích snah a práce, pokud teda hudbu považujeme za práci v tom dobrým slova smyslu. Čechy jsou malé. Nemyslím to zle, prostě to je fakt, chceš expandovat, musíš hrát venku. Není to jednoduché, to mi potvrdí každá česká kapela, která se o to pokoušela, nebo pokouší. Ten handicap vychodního původu, myslím geograficky, ne politicky, tu pořád je a ještě dlouho bude. My jsme měli trochu štěstí a hlavně jsme si sami vybudovali pozici, že jsou pro nás některé věci teď snazší, ale věř mi, že o svý místa musíme taky tvrdě bojovat.

Můžeš těm, co vás vůbec neznají, kapelu představit a říct, jak jste se vůbec dali dohromady?

Těm, co nás vůbec neznají a asi tak 5 % ze zmiňovaného množství, kteří budou mit z jakéhokoliv podivného důvodu potřebu nás poznat, doporučim zapamatovat si název, pokusit se sehnat nějakou desku a hlavně navštívit koncert. Ostatní fakta jsou téměř zbytečná. Jsme spolu dlouho, jména nic moc neřeknou a jak jsme se dali vůbec dohromady, je nudná story, která stejně nikoho nezajimá, natož aby někoho třeba mohla k něčemu inspirovat.

Slyšel jsem, že jste letos přijali zpěváka táborské skupiny Blank, který u vás teď obsluhuje klávesy.

Nepřijali jsme zpěváka Blank. Je s námi A4, protože je totální ufo, u nás tyhle věci neprobíhají jako třeba v jiných kapelách. Změny sestav, výměny hráčů za lepší a tak. Jsme docela excentrická partička a nikdy jsme moc neuvažovali o hraní víc, než ve třech a dlouhá léta to taky tak fungovalo. A4 deskripce je jednoduchá a veselá - jako hudebník nestojí za nic, ale je s ním legrace. Samozřejmě, tak to uplně není. On zacelil díry, které by se nám ve třech záplatovat nepodařilo a navíc rozšířil naše možnosti směrem, kam jsme už delší dobu pošilhávali. Je to zručnej, flexibilni operátor, má občas docela dobrý nápady, hlavně ty mimohudebni, hahaha. Jo, taky občas zpívá s Blank, hahaha. Ještě jsem chtěl řict, že ho mám fakt hodně rád.

Jak psychicky zvládáte třeba takových padesát vystoupení za padesát dní?

Hahahaha, nechtěj to vědět, stejně je to nepublikovatelný.

Jste dneska hudební profíci, nebo čím se živíte ve zbylém čase?

Jsme hudební profíci, co nevydělávaji žádný peníze. Ne, nemáme civilní zaměstnání v tom zažitém slova smyslu, ale všichni něco děláme. Snažíme se přežívat tím, že většina kapely je v Čechách. Dostává to téměř tragikomický rozměry, ale nějak to zvládáme. Nechceš vědět, co přesně kdo dělá, že jo? To není anketa, nebo jo?

Svého času probleskovaly zprávy, že díky kontaktům s Rossem Robinsonem chystáte vydávat desky ve Státech...

Ale my vydáváme desky i ve Státech! I bez kontaktu s Rossem, hahaha. A pracujeme na tom, abysme jich mohli vydávat víc a víc!

Jak je těžké dostat se k takovému producentovi, jakým je Ross Robinson?

Já fakt nevím, my jsme ho nikde nenaháněli, to on přiletěl za námi. Ross Robinson je fajn člověk, co udělal pár hodně dobrejch věci a taky hodně těch, co nestojí za nic. Jeho pozice ve Spojených Státech v branži, o které teď mluvíme, není zdaleka tak glorifikovaná, jako třeba v Čechách. To ale nic nemění na faktu, že ho mám rád jako člověka, čas od času se vídáme, je milej a má neskrývanej respekt k tomu, co dělají Sunshine. Pro nás jenom dobře, ale nebyl to výsledek nějakýho lobbovaní nebo snah se vetřít do přízně někomu se zvučným jménem.

Jaké jsou šance českých kapel prosadit se v zahraničí?

Malé. Upřímně. Není to ani tak o hudbě samotné nebo o jazykových bariérách. Je to o něčem, o čem se špatně mluví, protože pro to neexistuji žádné definice. Je to o šťavnatosti. České kapely vesměs netrpí hudební zručností, ale chybí jim NĚCO. Až se podaří tohle mystérium rozlousknout, bude to možná lepší. Ale české hudební dějiny nasvědčují tomu, že to bude průlom jenom v rámci jedinců a ne globální. Možná jsem samolibej a krutej v úsudcích, ale myslím si, že mám pravdu.

Chystáte nové album?

Něco chystáme, jestli to bude album a pro koho a kdy jsou zatím jenom nezodpovězené otázky. Máme teď hodně práce, uvidíme.

Na váš poslední koncert v Praze prý přišlo jen nějakých sto lidí. To muselo být tristní poznání. Zvlášť, když venku na vás chodí minimálně desetinásobek.

Máš mylné informace. Na náš poslední regulérní koncert v Praze v Roxy prišlo téměř čtyři sta lidí, což je úspěch. Poslední odehraný koncert nebyl koncert v pravém slova smyslu, byla to vlastně taková after tour party na Sedmičce, téměř bez plakátu a bez dalších kapel. Přesně takhle jsme to koncipovali, a tak tam byli téměř jenom lidi, kteři jsou naši kamarádi a známí. I tak tam bylo něco přes sto lidí, což není špatný na všední den, ne? Nevím, jak jsi přisel na ten desetinásobek, v rámci posledního turné jsme v Anglii otvírali pro Trail Of Dead, kteří jsou v UK fakt velký a na vyprodanejch koncertech bylo něco mezi pěti sty až tisícovkou lidí každej večer. V Londýně něco přes dva tisíce. To je ale asi tak nejvíc lidí, pro kolik jsme kdy hráli. A to ještě nebyly naše vlastní koncerty.

Co vy a internet? Jak se díváte na šíření muziky po síti a co říkáte formátu MP3?

Nemám vyhraněnej názor, sám MP3 nestahuju. Jinak jsem téměř pořád online, internetu využívám, jak to jen jde a s technologiema se kámoším vřele. Koneckonců, dělám grafiku, a dokonce jsem se tím jeden čas i živil, takže počítač je můj bratr.

Znáš MusicServer?

Pasivně, nenavštěvuju, vím o něm. Teď budu mít snad důvod ho občas omrknout.

Co bys vzkázal jeho čtenářům?

Možná to bude znít divně, ale nic převratnýho, hahaha. Ba jo, vlastně něco přece. Hele, víš co, my si ujíždíme na hiphopu, teda hlavně já a A4, on fakt dobře rapuje, máme takovej svůj slang, ale to je jedno, hahaha, chtěl jsem tu udělat reklamu desce Penerů Strýčka Homeboye, já sice českej hiphop moc nemusím, ale tohle mě fakt baví, maj tam jednu úžasnou věc - "Hlasuju proti" se jmenuje: "hlasuju proti násilí na slunným dnu, hlasuju proti růžovejm snům, hlasuju proti zasranejm náckům, hlasuju pro mír a lásku, mír a lásku." Nejsem žádnej hippie, to fakt ani náhodou a oni taky ne, ale tohle je jejich vzkaz, kterej jsem si dovolil půjčit.

Kayi, díky za rozhovor, ať se daří.

  • Hmmm (Vit Svarc, 11.09.2002 22:42) Reagovat

    No peneri jsou ok, ale Indy&wich se mi libi vic...Co se tyce Sunshine, tak ti se mi moc nelibi, na rock for people nepredvedli nic uchvatnyho...

  • sunshine rules (Jarda Zábranský, 16.09.2002 07:26) Reagovat

    znám sunshine a navštívil jsem několik jejich koncertů a musím říct, že je to asi jedna z nejlepších kapel v ČR a ne-li vůbec nejlepší. Jejich live show je naprosto orgasmická a hudba, totální mystérium. ZapomeŇte na to co bylo a co je, sunshine jsou zde!!!! Jejich desky si můžete sehnat v DAY AFTER DISTRIBUCI-www.dayafter.cz nebo objednat tel:0166/527283
    Jarda

  • I HVĚZDY JEZDÍ AUTOBUSEM... (J.F.Kelly, 19.02.2004 15:53) Reagovat

    Je to asi rok co Sunshine hráli v Akropoli jako podkres jednoho divadelního představení. A věřte, nebo ne, na tonhle koncert jeli normálnim linkovym autobusem... Sunshine jsou u mě opravdový hvězdy. Ne svejma pózama, jako většina českých "hvězd", ale svojí podstatou a muzikou kterou produkujou.
    Jen víc kvalitních kapel a míň braků (Vondráčkových, Muků, Gottů...)
    PS: tenkrát to kluci málem nestihli, protože ve Voticích prudil jakysi opilec a autobusák nachtěl jet dal...
    :-)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nick Cave & The Bad Seeds - Wild God 9/10
Recenze: Světem okouzlený desperát Nick Cave natočil "Wild God", svoje doposud nejspirituálnější album Každá nová deska Nicka Cavea vzbuzuje velká očekávání, aktuální nahrávka "Wild God" o to větší, že se na ní po pěti letech vrátil ke kapele The Bad Seeds, k písničkám a ke světlu. Jak australského muzikanta změnilo temné a... čtěte zde
Vydáno: 02.09.2024 09:30 v sekci Recenze
Hrady CZ - Bezděz, podhradí hradu Bezděz, 30.-31.8.2024
Naživo: Poslední letošní Hrady CZ aneb Výlet mimozemšťana do jiného vesmíru "Pojeď s námi na poslední koncert Lucie, zažiješ něco neobvyklého," přemluví mě nakonec kamarádi vyrazit na festival, nad nímž jsem dávno zlomil hůl a dlouhých čtrnáct let od poslední návštěvy Hradce nad Moravicí se na něm... čtěte zde
Vydáno: 01.09.2024 20:14 v sekci Naživo
The Split - Mankind In Vitro 7/10
Recenze: Hutný prog rock olomouckých The Split na "Mankind In Vitro" ohromí i zahltí Olomoučtí The Split se před třemi lety svým debutem "Reminiscences" solidně etablovali na domácí progrockové scéně. Očekávání spojená s následovníkem byla přinejmenším napjatá. Deska "Mankind In Vitro" vyšla v červenci a... čtěte zde
Vydáno: 01.09.2024 08:00 v sekci Recenze
Ota Petřina - Super-robot/Pečeť (vinylová reedice 2024) 8/10
Recenze: "Super-robot" a "Pečeť" Oty Petřiny zůstávají i po letech nepřehlédnutelnými výboji domácího art rocku Slibnou kariéru vám může zarazit zdánlivá prkotina. Své o tom věděl multitalentovaný Ota Petřina. Minulý režim tak provokovaly jeho výrazné vlasy - a s nimi spojená neústupnost -, až ho jednoho dne na pódia nepustil. Paradoxně... čtěte zde
Vydáno: 31.08.2024 09:38 v sekci Recenze
Tali - Vymyslela jsem si žánr, který není závislý na trendech a aktuálním dění
Rozhovory: Tali - Vymyslela jsem si žánr, který není závislý na trendech a aktuálním dění Slovo a práce s textem jsou pro slamerku, písničkářku, kreativní duši a ambasadorku trapnosti Tali největší svobodou a zároveň i každodenní obživou. Nedávno vydala debutové album "Kvalitní umění", už předtím pomáhala Thomovi... čtěte zde
Vydáno: 30.08.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Sunshine uvádí dokument "Back To The Roots" (18.10.2013 19:33)
- Fotogalerie: Festivalový mejdan ve Stromovce (02.05.2013 09:25)
- Sunshine chystají v Lucerna Music intenzivní retro pohled bez sentimentu (27.03.2013 07:01)
- Přijďte ZDARMA oslavit narozeniny MTV za účasti hvězd z EMAs! (19.11.2012 16:53)
- Video: Sunshine - Poltergeist (02.09.2012 15:58)
- Video: Sunshine - NFNY (17.07.2012 17:32)
- Rock For People překvapí hvězdami z pěti zemí střední a východní Evropy (05.06.2012 18:18)
- Video: Sunshine - The Night Is On Fire (08.04.2012 11:52)
- Po roce Vánoce aneb Sunshine s rolničkama, punčem a ve svetrech s jelenem jsou tu zas! (19.12.2011 11:59)
- Naživo: Plyšová Chemie (17.08.2011 19:19)

ALBUM TÝDNE 36/2024

Nick Cave & The Bad Seeds
Wild God

Každá nová deska Nicka Cavea vzbuzuje velká očekávání, aktuální nahrávka "Wild God" o to větší, že se na ní po pěti letech vrátil ke kapele The Bad Seeds, k písničkám a ke světlu. Jak australského muzikanta změnilo temné a tragické období a jak se podepsalo na jeho tvorbě? Čtěte v recenzi.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 06.09.
Mehro (US) (Rock Café, Praha)
So 14.09.
The Hu (MON) (SaSaZu, Praha)
St 18.09.
Avi Kaplan (US) (Roxy, Praha)
Pá 20.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Aurora (NOR) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
So 21.09.
Maro (POR) (MeetFactory, Praha)
So 21.09.
Marcus & Martinus (NOR) (Forum Karlín, Praha)
Po 23.09.
Girl In Red (NOR) (Forum Karlín, Praha)
St 25.09.
Cirque De Soleil - Corteo (CAN) (O2 arena, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Vladimír Mišík Justin Bieber Ed Sheeran Taylor Swift Lucie Vondráčková Madonna Coldplay 2H+ Queen Liam Gallagher Oasis Mirai Adele Viktor Sheen Dua Lipa Eminem Billie Eilish Kabát
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe