Holy Fanda And The Reverends na debutu "Konec cesty" zaujali originálním zvukem

22.04.2016 14:00 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Fanda Holý, zakladatel skupiny Holy Fanda And The Reverends, je ostříleným muzikantem, jehož multižánrové zkušenosti by mu mohl leckterý proslulejší tuzemský interpret jen závidět. Jeho nová deska "Konec cesty" se zdá být prozatímním vrcholem jeho umělecké kariéry.
8/10

Holy Fanda And The Reverends - Konec cesty

Skladby: Tak mi řekni, Spícím městem, Svý sny, Křik racků, Ty mě můžeš mít, Oceán, Jen se vznáším
Vydáno: 18.12.2015
Celkový čas: 30:04
Vydavatel: Poli5
Prozatím nejvýraznější stopu na české scéně zanechal Fanda Holý se svou kapelou Kojoti, v jejichž tvorbě se kromě dominantní country objevovaly i prvky rocku či folku. Dlouhohrající desku zatím Kojoti nevydali, ve své diskografii jim ale svítí debutové EP "Od kořenů k pramenům". Název jako by opět evokoval cestu, kterou se Fanda Holý na své hudební pouti ubírá. Název novinky "Konec cesty" nové kapely Holy Fanda And The Reverends však nelze brát doslova. Nepochybně ho čeká ještě mnoho hudebních zastávek.

Kapela se sama charakterizuje jako alternative-country a zaškatulkování je to více než přesné, "Konec cesty" totiž lze jen těžko jinak definovat. Z většiny skladeb je cítit vliv americké country, ale mantinely žánru kapela daleko přesahuje. Holy Fanda And The Reverends si na svém debutu dokázali vytvořit skutečně charakteristický, trochu zakouřený a zasmušilý zvuk.

Svůj díl na tom mají i další osobnosti, které se na desce podíleli. Jarda Svoboda z pražské kapely Traband přispěl svou neodolatelnou melancholickou hrou na harmonium, chicagský hudebník Tommy Levecchia zase saxofonem. Saxofonovými party pak přispěl i Jakub Schmid. Zejména pak spojení s lídrem Trabandů se jeví jako výborný nápad. Svět dvou zajímavých hudebních osobností se na "Konci cesty" propojil a dal vzniknout nevšednímu zvuku a náladám. Další jejich spolupráce by do budoucna byla určitě zajímavá.

Ač má debut pouhých sedm písní a stopáž jen něco málo přes půl hodiny, nabízí vesměs vyrovnaný materiál bez zbytečné hudební vaty. Z něj nejvíce vyčnívá úvodní potemnělá "Tak mi řekni" a teskná "Spícím městem". Zajímavá a náladou vybočující je balada "Svý sny", kde je trabandí vliv cítit nejvíce. Ve "Křiku racků" zase potěší nostalgický zvuk banja dalšího amerického hudebníka Nicka Jenningse, se kterým Holý spolupracoval již v cow-punkové partě The Tower Of Dudes.

Deska "Konec cesty" je příjemně melancholická záležitost. Při jejím poslechu přesto dominují spíš pozitivní pocity než ty depresivní, smutné. Fandovi Holému se musí nechat jeho dar kouzlit s atmosférou, která patří k nejsilnějším devízám nahrávky. Na výsledku má zřejmě vliv i práce Ondřeje Ježka, který provedl finální mix. My jen doufejme, že v případě kapely Holy Fanda And The Reverends nezůstane jen u jednoho studiového zářezu. Byla by rozhodně škoda tenhle vytříbený mix respektovaných hudebníků slyšet v pouhých sedmi skladbách. Snad se jejich počet v budoucnu ještě rozroste.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY