Zaz na DVD "Sur La Route" velebí i Colours Of Ostrava

13.03.2016 09:09 - Milan Menčík | foto: Markéta Bínová

Být fanouškem Zaz je v poslední době celkem drahá záležitost. V České republice i na Slovensku začíná mít koncertů jako máku a hned tři měsíce po vydání DVD "Paris, Encore!" pouští na trh další nosič s názvem "Sur La Route". Proč tak rychle?
7/10

Zaz - Sur La Route (DVD)

Skladby: Intro, On Ira, La Vie En Rose, Le Long De La Route, Cette Journée, Éblouie Par La Nuit, La Révolution Des Colibris, Comme Ci, Comme Ca, La Lune, Si, Trop Sensible, Si Je Perds, Samba Em Preludio, La Fée, Minor Swing, Doxy, Laissez-moi, Déterre, Je Veux, Dos Gardenias, Si Jamais Jóublie
Vydáno: 26.02.2016
Celkový čas: 1:48:00
Vydavatel: Warner Music
Nový živý komplet se dá vnímat i jako jakási odpověď na předchozí především jazzový a swingový projekt "Paris, Encore!". Zaz totiž hraje mnohem více barvami a dokázat se to snaží i na novém nosiči. Jako základ mu posloužilo světové turné z přelomu let 2014/2015, které čítalo třiadevadesát vystoupení. Je ale potřeba si vysvětlit několik věcí. Od DVD nečekejte pouhý záznam koncertu. Jeho záběr je z velké míry dokumentární, a také proto se promítal ve francouzských kinech. Velký důraz je kladen na oblasti Jižní Ameriky a Latinské Ameriky. Právě zdejší kraj Isabelle Geoffroy opravdu miluje.

Forma dokumentu byla jistě skvělá pro francouzské diváky v kinech. DVD v tom nejmodernějším formátu je plné přírody a barev, zvuk 5.1 nabízí posluchačům veškerý komfort a francouzští diváci se o svém idolu hodně dozví. Záměrně píšu francouzští, protože dokument obsahuje mnoho dlouhých monologů zpěvačky.

Ta by svá výmluvná ústa mohla často používat i jako kulomet, s takovou kadencí pálí slovo za slovem. Pokud neumíte zrovna francouzsky, můžete si alespoň pustit anglické či německé titulky, ale ani zdatní angličtináři/němčináři nemají moc šanci v té rychlosti stíhat číst a ještě přitom se kochat často nádhernými záběry přírody z různých částí zeměkoule.

Jistě ale i tak se dá pochytit, že Zaz není žádná hvězda, které by pršelo do nosu, ráda si zajde přímo za svými fanoušky, nepotřebuje žádný komfort a není těžké jí věřit, když vysvětluje, jak je pro ni důležité, když jsou fanoušci šťastní, a jak si je vědoma i těch nejposlednějších pomocníků při turné. Každý z nich tvoří nedílnou součást pečlivě namazaného mechanismu, ať už se jedná o muzikanty, zvukaře, dělníky, kteří chystají pódium, nebo lidi, kteří se starají o její pohodlí v zákulisí.

Je normálním člověkem, který se rozpláče při zpívání písně u ohýnku, je hodně akční, v Montrealu ve speciálním autě pluje po řece, v Jižní Americe zase pozoruje tančící děti a v Chile si klidně zazpívá s fanoušky čekajícími u vstupu na její koncert. Fanoušky z České republiky určitě potěší, že část DVD patří i festivalu Colours Of Ostrava. Zaz je fascinovaná tím, jak jsou ulice města v průběhu akce naprosto vylidněny a vzpomíná na pětiminutový aplaus, který jí zdejší fanoušci věnovali při posledním vystoupení.

Cédéčko

Jak už je naznačeno v článku, součástí kompletu je i audio CD. Na něm nenaleznete ani zdaleka všechny písně, které se nachází na DVD. Je jich zde pouze polovina a stopáž sotva překračuje třičtvrtěhodinku. Tracklist CD je následující: On Ira, Le Long De La Route, Cette Journée, Eblouie Par La Nuit, Comme Ci, Comme ça, Si, Si Je Perds, La Fée, Déterre, Je Veux, Si Jamais J'oublie. Posledně jmenovaná píseň je na rozdíl od ostatních živáků studiovým singlem.

Hudebně je DVD mnohem víc podobnější nedávným koncertům, které Zaz odehrála u nás, než to předchozí. Chybí zde pouze písně z alba "Paris" a můžeme zde vidět Zaz takovou, jak ji známe. Divokou i klidnou, emotivní, v dokumentárních částech přemýšlející o věcech, kterých si ostatní ve zběsilém rytmu života ani nevšimnou nebo nemají čas se jimi zabývat.

Vůbec by nevadilo, kdyby videoklip k novému singlu "Si Jamais J'oublie" byl bonusem DVD, i když se jedná o obrazový sestřih tohoto dokumentu. Takto musíte vzít zavděk tím, že výborná novinka zní pouze jako podkres závěrečných titulků. A ještě jednu drobnou vadu na kráse DVD má - chybějící tracklist na obalu nosiče. Je totiž diametrálně odlišný a mnohem bohatší než ten, který se nachází na CD a na obalu jej najdete vytištěný velkým písmem. I přes problémy s titulky DVD dobře ubíhá a po hodině a tři čtvrtě si řeknete - je škoda, že už je konec.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY