V klipu k "North Star" sází IAMX na vizuální dokonalost kalifornské pouště

01.03.2016 16:05 - Karolína Stránská | foto: facebook interpreta

Na kalifornské samotce Wonder Alley byla stvořena nejen deska "Metanoia", kterou IAMX Praze představili na podzim loňského roku, ale také klip k nejdynamičtějšímu dílku z ní, "North Star". Kapelu v ní zastupuje frontman Chris Corner, ale také silueta bubeníka Jona Sirena, který se za rozbřesku zmítá při transformaci v havraního muže.

Úvodní vteřiny člověka snadno zmatou a vytvoří iluzi pohodového posezení u táboráku. Vyrovnané a téměř pokojné výjevy z americké pouště jsou však prorostlé manickými a úzkostlivými vlákny, ačkoliv v mnohem zředěnějším množství, než jsme na to u Chrise Cornera zvyklí. Jedná se koneckonců o nejroztančenější stopu z alba "Metanoia" a právě fúze čistoskvoucí panenské přírody a elektronické syntetičnosti tvoří sama o sobě slibný námět na hudební klip, který netřeba komplikovat dalšími existenčními krizemi a surreálnými obrazy, jako je tomu například u "Oh Cruel Darkness Embrace Me".

Na pozadí poměrně mocného textu "North Star", ve kterém se Chris ztrácí a díky Severce opět nachází, je právě kontrast měsíční pusté krajiny s malou, téměř neexistující figurou muže na horizontu tím nejlepším, co může klip nabídnout. V potaz je posléze třeba vzít fakt, že se video zrodilo a zrealizovalo v mysli jednoho člověka v prostorech pouštní maringotky za velmi minimalistických okolností. Jak sám zpěvák ostatně uvedl, šlo mu především o to, aby fanoušky mohl zavést do svého oblíbeného útočiště před zběsilým a leckdy nezvladatelným Los Angeles.

Chris Corner klipem navíc jen dále dokazuje, že pokud se jen chvíli necháte zasněně laskat sametovou rukavicí v podobě jeho hlasu, vzápětí nastane okamžik, jakkoliv jen letmý, který vás stejnou rukavicí něžně propleskne. Tak jako se dron prohání pouštním spektrem hornatin, prohání se i IAMX spektrem emocí. Ač na vás může klip působit jako přírodovědecký dokument na stimulantech, nemějte obavy. V Cornerově National Geographic, i přes nezvyklou civilnost, v závěru stejně nezavítáte do jádra země, ale duše.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY