Bosenská žlutá vlna Dubioza Kolektiv naučila Prahu tančit

10.12.2015 11:47 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Kdo neměl úplně představu, na co osmého prosince do Paláce Akropolis vlastně jde, musela mu přehlídka balkánského naturelu vyrazit dech. Kdo tu představu měl, nebyl překvapen o nic méně. Dubioza Kolektiv předvedli strhující vystoupení, které se často nevidí.

Live: Dubioza Kolektiv

místo: Palác Akropolis, Praha
datum: 8. prosince 2015
Ilustrační fotografie jsou z koncertu z Paláce Akropolis z 24. března 2010.

Dubioza Kolektiv z Bosny a Hercegoviny je svým koncertním vystupováním proslulá. Jenže to se píše o mnohých skupinách. Kdo však živé vystoupení sedmičlenné party nezažil, asi těžko pochopí skutečný význam obvyklých popisných frází jako: živelnost, maximální nasazení, strhující vystoupení, opravdová párty.

Dubioza Kolektiv, Palác Akropolis, Praha, 24.3.2010
© Vojtěch Kolář / musicserver.cz
I protřelý koncertní turista musel být z tohoto pražského vystoupení zaskočený. Spíš než na klasickém koncertu to v Paláci Akropolis vypadalo jako na nějaké balkánské diskotéce. Všichni tančili, skákali, pobíhali, točili se, smáli se, zpívali i křičeli. A tím je myšleno, že skutečně VŠICHNI. Po třetí skladbě se zvedl i jeden postarší pán oblečený v saku a dosud sedící vzadu na balkóně. Sako si posléze pomalu svlékl, vyhrnul rukávy u bílé košile a začal naprosto nespoutaně tančit, načež se přidala i jeho zřejmě dlouholetá a neméně důstojně vypadající manželka. Dubioza Kolektiv prostě rozdováděli celé publikum od méně než desetiletých až po zasloužilé seniory.

Dubioza Kolektiv, Palác Akropolis, Praha, 24.3.2010
© Vojtěch Kolář / musicserver.cz
Nejen věková, ale i národnostní sounáležitost byla ten večer skoro hmatatelná. České publikum bylo sice samozřejmě v přesile, ale zastoupení východoevropských i jižanských (zřejmě balkánských) jazyků bylo nebývale silné. A o to vlastně Dubioze Kolektiv jde. O sounáležitost, mír i pospolitost. V tomto ohledu musela být kapela rozhodně spokojena.

Bosenská senzace zaujala už svým nástupem. Namísto velkolepých macho inter uvítala diváky vtipnou předehranou předmluvou, ve které lámanou češtinou promlouval strojový hlas zřejmě z Google překladače. Ten mimo jiné upozornil, že kouření marihuany je tento večer výrazně doporučeno (což bylo po celou dobu hojně svědomitě dodržováno) či že si v davu máme najít partnera. Po odpočítání autodestrukce na pódium vtrhlo za ohlušujícího potlesku sedmičlenné osazenstvo skupiny. Velkolepostí nástupu by trumfli lecjakou zámořskou komerční skupinu.

Dubioza Kolektiv, Palác Akropolis, Praha, 24.3.2010
© Vojtěch Kolář / musicserver.cz
Dubioza chrlila jednu balkánskými rytmy nasáklou skladbu za druhou a během první půlhodinky se prakticky nezastavila. Muzikanti stačili jen obšťastnit přítomné dvojitým výbuchem žlutých konfet. Již během úvodního setu zazněly některé z nejznámějších písní jako "Tranzicija" či "Volio BiH", ale ve skutečnosti každá i méně profláklá skladba díky energii účinkujících diváky rozpohybovala a postupně dostávala do varu.

Závěr koncertu se v nejlepším slova smyslu nesl ve znamení blbnutí kapely s diváky. Posledních přibližně dvacet minut fanoušci poskakovali a pokřikovali dle dirigování skupiny, která si s nimi hrála jak kočka s myší. Nenechali nikoho v klidu sedět a ani ty na balkóně nebyli ušetřeni jejich pozornosti. Všichni pobíhali a tancovali z jedné strany Akropole na druhou a stát v klidu prostě nebylo možné ani pro ty nejzarytější suchary.

Koncert to byl nepopsatelně energický a nezapomenutelný. A ve výsledku bylo jedno, jestli hrají hity jako "No Escape (From Balkan)", "Kažu", novinkovou metalovější "Free.mp3" či některou méně známější. Tenhle večer nebyl o hitech, ale o předání trochy té balkánské energie Pražanům, pocitu jednotnosti i o tom, že namísto suchého podupávání a pokyvování hlavou vlastně dokáže nespoutaně pařit opravdu každý. Dubioza Kolektiv nás to přišli naučit. Úspěšně.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY