"Otazníky" Kateřiny Marie Tiché jsou slibným rozjezdem kariéry

03.12.2015 08:30 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

První singl "Vzpomínej" vydala Kateřina Marie Tichá již před třemi lety. Dlouhohrající album však na pultech prodejen s nosiči zatím chybí. Částečně k němu zpěvačka nakročila prvním EP "Otazníky", které vyšlo před startem společného turné s kapelou Jelen a Simou Martausovou.
6/10

Kateřina Marie Tichá - Otazníky

Skladby: Otazníky, Nadějná, Vzpomínej, Tančíme spolu, K zemi stoupám
Vydáno: 30.10.2015
Celkový čas: 17:40
Vydavatel: Universal
Už se zdálo, že talent vlašimské zpěvačky upadne v zapomnění. Že zůstane zpívat v regionálních sborech (ostatně v jednom takovém, dětském sboru Decháček, začínala), popřípadě bude hrát na kytaru u táboráků pro pár lidí a jen pro radost. Kateřina Marie Tichá se ale nevzdává bez boje.

Oslovila tedy přímo Martina Červinku a věci dostaly spád. Začala natáčet vlastní písničky a ta úplně první "Vzpomínej" (viz video) se jí opravdu hodně povedla. To se psal rok 2012 a producent Ledvina, druhý z důležitých Martinů v životě Kateřiny Marie Tiché, poznal, v čem je síla této křehké dámy. V čistotě a průzračnosti jejího hlasu.

Nejprve si jí všiml rapper Lipo a společně nahráli megahit "Do města přišla zima". Pak přišla spolupráce se stylově i povahově spřízněnou formací Jelen v podobě singlu "Tančíme spolu". Psát si však vlastní písničky není jen tak. Jednak zde funguje autocenzura a tím hůř, když se první song opravdu povede. Také to je zřejmě ten důvod, proč jich za dobu tří let stihla Tichá nahrát tak málo.

Nejsou to skladby, které by vás na první poslech ohromily, že byste zůstali sedět s otevřenou pusou. I textařsky je často vidět určitá nevypsanost mladé umělkyně. Cenné je však to, že se Tichá i přesto nebojí jít s kůží na trh. Její výpovědi, jakkoli ještě nejsou umělecky nejvyšším levelem, působí hodně křehce, zranitelně, avšak uvěřitelně. Tichá to dokumentuje i v poděkování umístěném na obalu EP. Mimo klišoidních vyjmenování všech, kteří se na desce podíleli, totiž samostatný odstavec věnuje třetímu z Martinů - svému. "Nejen za tu obrovskou podporu už od úplného začátku, ale i za všechno ostatní, co se nedá vyjádřit slovy."

Pokud má být tohle EP sběrem všech písní, které Tichá dosud nahrála, je škoda, že na něm chybí spolupráce s Lipem. Naopak se zde objevuje další ze zajímavých postav Honza Ponocný, který přispěl závěrečnou "K zemi stoupám". Kateřina Marie Tichá má na čem pracovat. Má však také na čem stavět, a to je do začátku to nejdůležitější. "Otazníky" se možná už brzy změní ve vykřičníky.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY