"Hooves Of Doubt" od Dry The River je rozloučení se skupinou, která se velkou stát nestihla

14.01.2016 16:52 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Londýnská kapela Dry The River přichází s novinkovým EP "Hooves Of Doubt", na kterém nabízí zbrusu nový materiál pěti písní. To je dobrá zpráva. Špatná je ta, že toto EP je zřejmě jejich posledním hudebním snažením. Jedna z nejtalentovanějších britských kapel posledních let totiž končí.
8/10

Dry The River - Hooves Of Doubt

Skladby: Coast, Hooves Of Doubt, New Cross, Five Four, Husk
Vydáno: 12.11.2015
Celkový čas: 18:32
Vydavatel: Transgressive Records
Jak jsme vás před časem informovali, Dry The River to skutečně balí. O tom, že se jedná o ohromnou ztrátu indie rockové scény, nemůže být pochyb. Dry The River svými dvěma studiovými alby letěli strmě nahoru, jejich rozpad je proto o to nečekanější a smutnější. Málokterá jiná skupina posledních let dokázala do svých písní vložit tolik emocí prostých patosu s takovým nadhledem a originalitou.

Dry The River bavili zejména svým civilním projevem, což mohli okusit i čeští fanoušci, kteří Londýňany navštívili při jejich zastávce v pražském Futuru v dubnu letošního roku. Koncert to byl jedinečný a přítomní si dojmy z něj jistě ponesou v sobě ještě hodně dlouho. Aby však lítost nad ztrátou byla ještě mocnější, Dry The River se rozhodli na konci svého působení vydat poslední studiový materiál v podobě EP "Hooves Of Doubt". Pět skladeb po hudební stránce shrnuje vše, co se dalo na téhle partě obdivovat. "Hooves Of Doubt" je krátké, ale intenzivní týrání fanoušků, které nelze charakterizovat jinak než "podívejte, o co jste přišli". Bohužel o hodně.

Všech pět kousků zcela odpovídá atmosféře jejich druhé výborné desky "Alarms In The Heart" z roku 2014. Písně jsou plné melancholie, nejsou prvoplánově úderné, spíš je cítit jakési podpovrchové napětí, které je typické pro indie folkové umělce. Nejsilnější dojem z osmnáct a půl minut dlouhé stopáže zanechává titulní song "Hooves Of Doubt", kde si zahostovala zatím nepříliš známá zpěvačka Feivel ze Švédska, a následující "New Cross", která posluchače zasáhne také nostalgickým textem.

Jak jsme hned v názvu podotkli, Dry The River je skutečně skupinou, která svými kvalitami patřila ke špičce současné scény a měla nepochybně namířeno ještě výš. Její předčasný konec je proto nemilou zprávou. EP "Hooves Of Doubt" tak berme jako pěkné rozloučení se skromnou, ale v jádru velkou skupinou.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY