shop.musicserver.cz
Dry The River, Come and Play, Futurum, Praha, 6.4.2015

Dry The River si společně s fanoušky vzájemně připravili nezapomenutelný zážitek

Vydáno: 07.04.2015 21:58 v sekci Naživo - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Ještě před dvěma lety u nás britští Dry The River vystupovali jako předkapela Biffy Clyro. Od té doby stačila indie-rocková parta z Londýna vydat své výborné druhé album "Alarms In The Heart" a především vyrůst ze skromné kapely do neuvěřitelné senzace.

Live: Dry The River

místo: Futurum, Praha
datum: 6. dubna 2015
support: Come and Play
Fotogalerie

Loni v létě vydaná druhá deska "Alarms In The Heart" londýnské pětky Dry The River se u nás stala albem týdne naprosto zaslouženě. Jejich talent napsat poetickou a zároveň údernou skladbu s tak silnou atmosférou je obdivuhodný. Kdo by však čekal, že na živo budou hloubaví rockeři své písně prezentovat v ještě uhrančivějším podání? Ten kdo na dubnovém koncertu v pražském Futuru nebyl možná neuvěří, ale koncert Dry The River atmosférou místy připomínal spíš stadiónové koncerty U2 nebo Queen. Dokonce pravidelně docházelo i na euforické beatlesácké ječáky neskutečně nažhaveného publika. I ti britští chlápci na pódiu chvílemi docela koukali.

Dry the River, Futurum Music Bar, Praha, 6.3.2015
© Vojta Florian / musicserver.cz
Nejprve však nastoupila předkapela Come and Play z Opavy. Těžko si představit hudebně vhodnější partu. Come and Play se prezentovali uhlazeným, až profesorsky střiženým indie-popem, jehož atmosféru dobarvovaly housle Báry Svrčinové. Co z jejich vystoupení utkvělo v paměti, je jejich slušný úbor skládající se z bílých košil, motýlku a kalhot. I prezentace jejich písní byla velmi slušná a uhlazená, ale určitě ne nezajímavá. Především skladby z jejich nového EP "Heaven" měly působivá aranžmá a příjemně tak vplouvaly do uší naslouchajícího publika, které se opavské partě odvděčilo pozorností i potleskem.

Až s úderem desáté hodiny předstoupili před poloplný sál pražského Futura Dry The River. O tom, že hvězdné manýry jejich členy nesouží, bylo zřejmé již před samotným začátkem koncertu, kdy neproběhlo žádné bombastické napínavé intro ani velkolepé zdlouhavé čekání na jejich příchod. Kapela si dokonce sama připravovala nástroje a přesně v deset ještě za zvuku odeznívající reprodukované hudby se přiloudali na svá stanoviště. Oč skromnější byl příchod, o to velkolepější byl zbytek vystoupení.

Hned úvodní pecka "Alarms In The Heart" předznamenala jak bude koncert vypadat. Ohromné nasazení kapely, která svým projevem a muzikantskou zručností připomínala daleko zkušenější a slavnější jména rockové scény se každou odehranou skladbou a každým nadšeným výkřikem a potleskem fanoušků stupňovalo. Zdá se, že si z turné se Skoty Biffy Clyro přece jen něco odnesli. Dry The River se však neomezili na kopírování slavnějších vzorů, ale vytvořili si vlastní zvuk, image a jejich práce s náladami písní je jen těžko srovnatelná s jinými interprety.

Kapela má za sebou sice jen dvě desky, materiál z nich však tvořil devadesáti minutový přival hitů. Když už to vypadalo, že už své nejlepší písně vyčerpali, vytáhli z rukávu další klenoty, a tak na úvod zahrané "New Ceremony", "Hidden Hand", "Gethsemane" vystřídali další působivé kusy jako "Rollerskate", "History Book" či naprostý vrchol večera "Vessel", při kterém klávesák vyměnil svůj nástroj za housle, přičemž posléze si smyčec převzal i kytarista a zahrál s ním originálně na svou kytaru. Nádherný hudební moment života všech přítomných byl ukončen masivním aplausem i nadšeným křikem, který doprovázel kapelu vlastně po celý jejich koncert.

Dry the River, Futurum Music Bar, Praha, 6.3.2015
© Vojta Florian / musicserver.cz
Reakce publika během vstoupení byla skutečně impozantní. Několik desítek fanoušků vytvořilo atmosféru ne nepodobnou obřím vystoupením velkých hvězd. Ten večer se pocitově neodehrával v malém prostoru Futura, ale pod širým nebem Glastonbury a Dry The River zde byli těmi nejzářivějšími hvězdami, na které přišlo tisíce fanoušků z celého světa. Zatím to byl pouze všudypřítomný pocit, ale těmhle sympatickým Britům, kteří od posledního pražského vystoupení hudebně i koncertně neskutečně vyrostli, se to jednou možná povede i ve skutečnosti.

Koncert se chýlil ke konci, na rozloučenou zahrála "No Rest" z tři roky starého debutu a kapela se odebrala do zákulisí. Netrvalo dlouho a bouřlivý potlesk je vyhnal ven. K překvapení všech se trio v popředí odebralo mezi publikum a uprostřed něho zahrálo akusticky píseň "Shaker Hymns" za přispění celého klubu.Snad každý zpíval spolu s kapelou stojící v srdci kotle a snad každého muselo z jedinečné atmosféry mrazit. Rozhodně jeden z vrcholů koncertu a pro každého nezapomenutelný zážitek. Pak již zazněl stařičký hit "Weights & Measures" a nadšené publikum se se snad ještě nadšenější kapelou muselo rozloučit. A ač bývá prohlášení muzikantů, že zde jsou ti nejlepší fanoušci, spíš tradiční klišé. Při pohledu na překvapenou kapelu, která prohlásila, že projeli Evropu i Ameriku a takové reakce se ji nikde nedostalo, jsme jim mohli upřímnost tentokrát věřit. Tohle byl možná pro obě strany podobně nezapomenutelný večer.


NÁZORY
  • naprosto zásadní koncert letoška, dokonalej zvu... (veronika , 08.04.2015 08:32) Reagovat

    naprosto zásadní koncert letoška, dokonalej zvuk, publikum k nezaplacení

  • manža (pipinka™, 08.04.2015 19:32) Reagovat

    Rříká že by jse ti chlabci měly oholit .múj manža se holý miminlně
    Jednoukrád mněsičně a i nahóře !!!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Živák "Queen Rock Montreal" přijde v půlce května na Disney+ (24.04.2024 07:51)
- Audio: David Guetta poslal nový singl U2 na taneční parket i do rádií (10.02.2024 14:06)
- Bono v nové audioknize "Surrender" rekapituluje vzestupy i pády U2 (13.12.2023 10:39)
- Video: Můžeme si oddechnout. U2 se s "Atomic City" zase vracejí zpět do formy (03.10.2023 08:35)
- Naživo: Queenie se svojí show rozbili vinařství ve Valticích (20.08.2023 18:21)
- "Bohemian Rhapsody" se mohla jmenovat "Mongolian Rhapsody". Odhalují to Mercuryho poznámky mířící do aukce (04.06.2023 11:11)
- Naživo: Queenie v pražské O2 areně věrohodně napodobili Queen (19.05.2023 18:00)
- Recenze: U2 se na "Songs Of Surrender" neúmyslně točí v kruhu a zbytečně si kazí svůj odkaz (02.05.2023 16:00)
- Queen zvažují, že s Adamem Lambertem vydají nový materiál (11.04.2023 14:34)
- Kožené šortky, které měl Freddie Mercury na koncertě v Birminghamu, putují do aukce (05.04.2023 16:46)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen Kabát Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu