Nouvelle Prague: Tři zahraniční kapely, o kterých ještě uslyšíme

07.12.2015 11:34 - Alena Bílková | foto: facebook interpreta

První listopadový víkend patřil v Praze showcaseovému festivalu a konferenci Nouvelle Prague. Kromě neopakovatelných setkání s aktéry hudebního panoptika se v koncertní části festivalu divákům představili tuzemští i zahraniční talenti. Z devíti zahraničních interpretů jsme pro vás vybrali ty nejnadějnější.
Beasts

Pamatujete si na Australany Money For Rope? Ty hlučné garážové blázny, co jsou schopní na koncertě doslova prorazit hlavou buben? S londýnskou trojicí Beasts mají hodně společného. Obě kapely se objevily na Nouvelle Prague i Rock For People, z kytar jim prýští autentická špína a obě jsme je zachytili při jejich prvních krůčcích směrem za hranice.

Pokud se vám zalíbila divokost Money For Rope, budou se vám zamlouvat i Beasts, i když jsou na první pohled mnohem uhlazenější stylaři. Sympatické je, že svůj ostrý zvuk tvoří pouze ve třech a jejich hudební i vizuální stránka staví na jasnosti a přímosti. Láska ke kytarám v Británii evidentně nikdy nevymře. Ambice Beasts míří minimálně tak vysoko jako před třinácti lety ty Biffy Clyro. Svou dravostí připomenou i loňský zázrak Royal Blood a ne příliš viditelné, ale devadesátkově excelující Tigercub.

Beau

Velice křehké jméno obtažené velice křehkými květinami definující dvě velice křehké dívky. Zdá se při prvním pohledu na dvojici Beau. Místo ospalých zasněných introvertek se ale na festivalovém pódiu Nouvelle Prague objevily dvě rozpustilé slečny, které by si mohly podat ruce s hrdinkami kultovního filmu "Sedmikrásky". Jejich činnost je ale na rozdíl od jejich filmových dvojnic víc než záslužná.

Dvě kámošky z New Yorku staví svou image na tom, že nic stavět nemusí. Jsou krásné, své a i v negližé, jen s akustikou, umí rozčísnout atmosféru. Hrají spolu už od sladkých třinácti a ze svých deníků dokázaly zhudebnit nostalgické rozjímání o životě i bezstarostné kytarové řádění. Tancujete doma a zpíváte si před zrcadlem? Tak se určitě snažíte vypadat jako Heather z Beau. Jenže ta shazuje stojan od mikrofonu se stejnou ledabylostí, jaky by jí vypadla z ruky kabelka po cestě domů z party, a tak vám dokáže, že na ni nemáte. I barevnou škálu jejího hlasu by jí nakonec mohla závidět naprostá většina populárních zpěvaček.

Kadebostany

Kolonizátoři Kadebostany jsou z výběru ze všech nejostřílenější. Jejich spektakulární videa mají na YouTube milionovou sledovanost, samostatný koncert předvedli v Praze i na velkolepém Szigetu.

Kadebostany zní jako Goran Bregović, co se potkal se Selah Sue, když zrovna vyběhla z divadelního fundusu. Jejich sebevědomá zpěvačka Amina Cadelli na koncertech lehce pohupuje rameny, rapuje i maluje hlasem, v pozadí se vlní dechová sekce a dvojník Freddieho Mercuryho ve vojenském s napřaženýma rukama vybízí dav k dupání.

Mix kultur i hudebních stylů má bezpochyby kvality, které jímají statisíce. Přesto věřte, že jejich show není podívaná pro každého.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY